Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Timothy May

Timothy MayMoğol İmparatorluğu yazarı
Yazar
8.0/10
3 Kişi
50
Okunma
3
Beğeni
291
Görüntülenme

Hakkında

North Georgia Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Edebiyat Fakültesi Orta Avrasya Tarihi Profesörüdür. Moğollara dair 6 kitabın ve onlarca makalenin yazarı olan May ayrıca çeşitli belgeseller için de danışmanlık yapmıştır. Halihazırda Mongolian Studies: The Journal of Mongolia Society dergisinin editörlüğünü yürütmektedir.

Okurlar

3 okur beğendi.
50 okur okudu.
4 okur okuyor.
54 okur okuyacak.
2 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
En iyi Moğol stratejisi, gerçekleştirilecek askeri operasyonların çok dikkatli bir şekilde planlanmasına dayanıyordu ve bunun özü ise, tüm Moğol komutanlarının sıkı sıkıya bağlı kalmasının beklendiği çok katı bir zaman çizelgesi idi.
Sayfa 145 - KronikKitabı okudu
Moğollar geldikçe Jin yetkilileri tahıl talep etmeye başladı ve daha fazla tahıl elde edenler terfi ve maaş artışı aldı. Ancak korku o kadar yaygındı ki, para bir gecede değer kaybetti ve Jin Imparatorluk Muhafızları'nın üyeleri bile, 19 Kasım'da saldırıya başlamalarından kısa bir süre sonra Moğollara sığındılar.
Sayfa 225 - KronikKitabı okudu
Reklam
"Ögedey, Moğolistan'da bulunan ve daha önce Göktürk ve Uygurların başkentlerinin yer aldığı Orhun Vadisi'nde gerçek bir başkent olan Karakurum'u kurdu."
Sayfa 181 - Kronik KitapKitabı okudu
Harezm İmparatorluğu, Cengiz Han'ın iktidara yükselmesiyle eş zamanlı olarak zirveye ulaşma talihsizliğini yaşadı. Harezmşah Sultan II. Muhammed, kuzeyde ve doğuda Sir Derya'dan Indus Nehri'ne ve batıda Zagros Dağları'na kadar uzanan bir imparatorluğu ele geçirmişti. Harezm Devleti 400.000 kişilik bir orduya sahipti ve Orta Asya'da baskın bir güç olma potansiyelini taşıyordu. Ancak sınır kasabası Otrar'ın valisinin açgözlülüğü ve Sultan Muhammed'in kendi kibri, bu büyük imparatorluğu nihayetinde harabeye çevirdi.
Sayfa 177 - KronikKitabı okudu
Halife el-Mustansır 17 yıl hüküm sürdükten sonra 1242'de 52 yaşında öldüğünde, Bağdat'ın bağımsızlık günleri tükenmeye başladı ve Musta'sım b. Mustansır'ın tahta çıkmasıyla çöküşü hızlandı. Bir tarihçi şöyle yazmaktadır; Mustansır'dan [aynen] sonra oğlu Musta'sen [aynen] on altı yıl [hüküm sürdü]. Bu adam çocukça bir zekâya sahipti ve iyiyi kötüden ayırt etmekten acizdi; bütün zamanını güvercinlerle ve kuşlarla oyun oynayarak eğlenmekle geçirirdi. Ona, "Tatarlar, İran'daki önemli kentleri ele geçirip yok ettikleri gibi Bağdat'ı da ele geçirmeye hazırlanıyorlar" denildiğinde, "Burası bizim tahtımız, biz izin vermezsek içeri giremezler" diye karşılık verdi. Ve böylece Tanrı, bu akılsız adamın döneminde Abbasilerin hükümranlığına son verdi."
Sayfa 217 - KronikKitabı okudu
Moğol İmparatorluğu
Moğol İmparatorluğu
sonunda bu kitabı bitirdim. Yazar, cidden harika yazmış. Yüzlerce kaynak eşliğinde bu kitabı yazmış.
Reklam
Moğol İmparatorluğu
Moğol İmparatorluğu
bu kitabı sonunda buldum. Kitap fuarında yoktu. Bu arada 3 kitap birden okuyorum. Bu üç kitabı da Güner Güner okuyorum. Yani ilk gün başka ikinci gün başka kıtap. Böyle daha iyi aslında

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
248 syf.
10/10 puan verdi
·
10 günde okudu
Merhaba sevgili okurlar. Kitabın reklamını görür görmez sipariş verdiğim ender kitaplardan birisi. Moğol tarihi alanında pek bir okuma yapmadığım için olabilir belki ama kitabın ismi de bir o kadar çekici. Kitap hakkında söylenmesi gerekenler ise şunlar; öncelikle fazla detay içinde boğulmuyorsunuz ve Moğollar hakkında bir çok bilgiye ulaşabiliyorsunuz. Siyasi tarihinden çok kültür ve medeniyet özelliklerine, nasıl yaşadıkları, nasıl savaştıkları hakkında daha bir çok konuda oldukça sürükleyici bir çalışma. Çoğu insan tarihi eser okurken sıkılır ama bu kitapta bunu pek yaşamazsınız çünkü Moğollar hakkında ilginç detayların verildiği bir çok belge var. Rusça, Farsça ve Çince gibi büyük bir dil bilgisi gerektiren bir eser. Moğollara ilginiz varsa en kısa sürede okuyun. Bilimle sanatla ve sevgiyle kalın. Keyifli okumalar.
Moğol Savaş Sanatı
Moğol Savaş SanatıTimothy May · Kronik Yayıncılık · 202316 okunma
576 syf.
8/10 puan verdi
·
5 günde okudu
Moğol İmparatorluğu
Moğollar, tarihe adlarını kanla, işkenceyle, yıkımla yazdırmış bir millet olarak tarih sayfalarında yerlerini aldılar. Cengiz Han'dan önce tam anlamıyla bağımsız bir devlet olarak varolamayan bu millet, gerçek bir liderin eşliğinde erişilmez bir imparatorluk kurdular ve Cengiz Han'ın ölümüyle parçalara bölünerek güçlerini ve tabii ki namlarını yaymaya devam ettiler. Kitap öncelikle Moğolistan coğrafyasından bahse giriyor. İklim, toprak vs.derken Temuçin'in soyu ile birlikte dönemin sosyal, kültürel ve siyasi yapısını ele alıyor yazar. Bunu Temuçin'in han oluşu ve Cengiz adını alışı izlerken Moğollar da tarih sahnesine dalış yapıyor tabiri caizse. Kitabın adı ile de çok net anlaşılacağı gibi Cengiz Han'ın imparatorluğu ile başlayan süreç onun ölümüyle birlikte ortaya çıkan diğer Moğol devletlerini de ele alıyor. Hemen hem her devlet farklı bir bölüm altında ele alınarak kuruluşundan yıkılışına kadar geçen süreçler anlatılıyor ve her bölümün sonunda bahse konu olan devlet ile İslam arasındaki ilişki tartışılıyor yazar tarafından. 12. Bölüm ise Moğol devletinin/devletlerinin İslam ile uyumu ve İslâmi camiada nasıl karşılık bulduğu geniş çaplı olarak yorumlanıyor. Tarihte kendilerine bir hayli önemli yer bulan Moğollar bu eserde olabildiğince objektif bir şekilde anlatılmış. Böylece Moğollar üzerine önemli bir eserin daha dilimize çevrilmesi güzel neticeler vermiş oldu.
Moğol İmparatorluğu
Moğol İmparatorluğuTimothy May · KRONİK KİTAP · 202134 okunma
244 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
13 günde okudu
Moğollar tarih sahnesine çıkışları ile birlikte ele geçirdikleri toprak büyüklüğü ile neredeyse cihan hâkimiyetini yakalamak üzereydiler. Hatta Tanrı'nın kendilerini dünyayı yönetmek için görevlendirdiğine inanıyorlardı. Kitabı dünyaca ünlü Moğol uzmanı Timity May kaleme almış . Prof. Dr. Mustafa Uyar tarafından anlaşılır sade bir dil ile Türkçeye çevrilmiştir. Kitapta Moğollar bir çok yönleri ile alınmış, 50 sayfalık genel bir anlatımdan sonra Moğolların savaşçı yanları ile ilgili bilgiler aktarılmış. Kitapta ilginç bulduğum birkaç bilgiyi sizlerle paylaşmak istiyorum; Moğollar: Kuşatmalarda mancınık, merdiven, balista gibi alet ve makinaları kullanıyorlardı. Donmuş nehirleri yol olarak kullanıyorlardı. Lider seçim ile başa geliyor. Kadınlar da bu hususta söz sahibiydiler. Ordu yönetiminde onluk sistemi ustaca kullanıyorlardı. Emre itaat, ketumluk, istihbarat, keşif ve disiplin önemliydi. Tarihe ve Moğollara ilgi duyanlara kitabı okumalarını tavsiye ederim.
Moğol Savaş Sanatı
Moğol Savaş SanatıTimothy May · Kronik Yayıncılık · 202316 okunma