Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Uğur Tanyeli

Uğur TanyeliYıkarak Yapmak yazarı
Yazar
8.4/10
40 Kişi
193
Okunma
29
Beğeni
2.314
Görüntülenme

Hakkında

1952’de Ankara'da doğdu. 1976’da bugünkü adıyla, MSGSÜ Mimarlık Fakültesi’nden mezun olarak, aynı yılın sonunda adı geçen kurumda asistanlık görevine başladı. 1982-91 arasında İTÜ Mimarlık Fakültesi’nde çalıştı. 1990-91’de Michigan Üniversitesi Orta Doğu ve Kuzey Afrika Araştırmaları Merkezi'nde konuk öğretim üyesi olarak bulundu. 1991-98 yıllarında Anadolu Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü'nde görev yaptı. Haziran 1998’de Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’ne profesör olarak atandı. Ağustos 2011’de Mardin Artuklu Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi’ne transfer oldu ve Şubat 2015’e kadar aynı kurumun kurucu dekanlığını yürüttü. Sözkonusu tarihten bu yana İstanbul Şehir Üniversitesinde dekanlık yapmaktadır. 1990’dan beri Arredamento Mimarlık dergisinin yayın koordinatörlüğünü yapmaktadır. Çalışmaları, Türkiye modernliğinin Osmanlı 16. yüzyılından başlayan bir kapsamda fiziksel çevre bağlamında irdelenmesi üzerinde yoğunlaşır. “İstanbul 1900-2000: Konutu ve Modernleşmeyi Metropolden Okumak” (Akın Nalça, 2004), “Turgut Cansever: Düşünce Adamı ve Mimar” (A. Yücel ile birlikte, Osmanlı Bankası Arşiv Araştırma Merkezi ve GG, 2007), “Mimarlığın Aktörleri: Türkiye 1900-2000” (GG, 2007), “Rüya, İnşa, İtiraz: Mimari Eleştiri Metinleri” (Boyut, 2011) ve “Sınıraşımı Metinleri: Osmanlı Mekanının Peşinde”nin (Akın Nalça, 2015) de aralarında bulunduğu ondan fazla kitap yazmıştır.
Unvan:
Türk Mimar, Yazar
Doğum:
Ankara, Türkiye, 1952

Okurlar

29 okur beğendi.
193 okur okudu.
27 okur okuyor.
354 okur okuyacak.
17 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Nostalji
“Tıpkı tarih gibi nostalji de geçmişi bugünden bakarak yeniden üretir.”
Uygulama? Teori?
“ Mimarlık hala ve her yerde büyük oranda okulun dışında öğrenilir; yani yapıldığı yerde…”
Reklam
Üniversitelerin kent dışında ‘kampüsleştirilmesine’ serzeniş
“Türkiye üniversiteyi uzaktan sever. Üniversitenin kenti dönüştürücü, yeniden biçimleyici olduğu gerçeğini sevmez.”
Teknoloji ve devinim
“Teknoloji bir ahlaki-etik kategori değil. O, sürekli olarak kendisini yeniden üreten başka bir gerçeklik türü.”
Özellikle savaş sonrası yapılmış bir ‘Anıt’ üzerine
“Bütün insani zaiyatı aynı kutuya yerleştirmek suretiyle vicdani sorumluluğu gündemden düşürerek…”
Kitabı Tasarlamak ve Mimarlığı Tasarlamak
Türkiye mimarlık kitabı yapmak konusunda dünyadaki verimli ülkelerden biri değil. "45000 civarında mimar yaşayan bu ülkede mimarlık bilgisini kitaplı hale getirdik mi" diye kendimize soralım. Türkiye metrekare bazında dünyanın en fazla mimarlık üreten ülkelerinden biri Avrupa'da hiç kuşkusuz birinci sıradayız. Mimarlık kitabı bazında ise küçük bir üretici olduğumuz söylenebilir. Çin'de büyükçe bir genel kitapçıya giderseniz, mimarlık yayınlarına ayrılmış koca bir katla karşılaşabilirsiniz. Türkiye'de mimarlık bilgisi hala büyük oranda sözlü kültürün alanında konumlanıyor. Türkiye'de mimarlık okulları hala sözlü kültür bazında üretim yaparlar. Hoca dinlenir, not tutulur, sonra da sınava girilir. Şöyle bir mimarlık okulunda okuyan var mı? "Arkadaşlar, şu listedeki kitapları alın, okuyun sonra bunları derste tartışacağız." Ancak yüksek lisansta böyle bir imkan, o da bir ölçüde ve bazı kurumlarda var. Türkiye'de mimarlık okulunun neye benzediğini bilenler buna şaşırmayacaktır. Bu en azında mimarlık özelinde, sözlü kültürün yazılı kültüre dönüşme ve yazıyı içselleştirme aşamasına henüz gelmediğine ya da bunun epey erken bir evresinde bulunduğuna işaret eder. Bu acıklı ve iç burkucu bir hikayedir.
Uğur Tanyeli
Uğur Tanyeli
Reklam
“Özgürlük öncelikle kamusal mekânlarda inşa edilir; kitaplarda, hukuki belgelerde, yasalarda değil.”
Uğur Tanyeli
Uğur Tanyeli

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
142 syf.
7/10 puan verdi
·
1 saatte okudu
Yabancı filmlerde gördüğümüz binaların güzelliklerine yüzyıldan fazla zaman geçmiş olsada birçoğumuz hayranlıkla bakıyoruz. Türkiye'de birçok üniversite ve farklı mimarilere sahip otellerde İsviçre'li ünlü mimar Mario Botta'nın stili olan silindirik yapıları görüyoruz. Modern mimaride birçok yapıta imzasını atan Mario'nun bu kitapta eser resimleri ve çizim detaylarına ulaşabilirsiniz. Daha çok ders niteliğinde mimarlar tarafından okunabilecek bir kitap. Dikkatinizi bu konu çekerse okumanızda fayda var. İyi okumalar.
Mario Botta
Mario BottaUğur Tanyeli · Boyut Yayın Grubu · 20106 okunma
142 syf.
·
Puan vermedi
Zaha Hadid'in hayatı ve eserlerini konu almıştır. Zaha Hadid'in eserlerini incelemeniz için bir kaynak... Ona göre geometrik form diye bir şey yoktur.
Zaha Hadid
Zaha HadidUğur Tanyeli · Boyut Yayınları · 200010 okunma
5/10 puan verdi
·
Beğendi
"Bizim mimarimizin ve şehirciliğimizin doğru rayına girebilmesi için mutlaka mevcut kıymetlerimizden istifadı akıntıya kendimizi kaptırmaktan kurtarmış oluruz. Yerli mimarimizden öğrenelim derken, kesinlikle şekil ve dekor taklitçiliğinden sakınmalıyız."
Sedad Hakkı Eldem
Sedad Hakkı EldemUğur Tanyeli · Boyut Yayın Grubu · 200116 okunma