Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Ümit Meriç

Ümit MeriçBabam Cemil Meriç yazarı
Yazar
8.8/10
102 Kişi
427
Okunma
88
Beğeni
5,2bin
Görüntülenme

Ümit Meriç Gönderileri

Ümit Meriç kitaplarını, Ümit Meriç sözleri ve alıntılarını, Ümit Meriç yazarlarını, Ümit Meriç yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Alnınızda, avuçlarınız var, dizlerinizle, bütün bedeninizle "ben yokum, sen varsın" demenin lisan-ı hal ile teslim edilmesidir secde.
"Bütün namazlar bir tek namaza bulmak içindir. Ona maza yakalayın ondan sonraki bütün namazları da o namaz bulmak için kılar." demişti Muzaffer Efendi.
Reklam
Allah'ım uykusuz gecelerini seninle muhabbete tebdil edenlerden eyle bizi.
Bizim ilk nefes aldıktan, son nefesi verene kadar besmelenin nurundan mahrum eyleme Rabbim.
Merkez-çek'in ihtişamından, merkez-kaç'ın felaketine savrulup gidiyorum. Acı bana Allah'ım!
Reklam
Hayatta aklımın ermediği pek çok şey var. Akıl ettiğim tek şey, Allah'a inanmak. O da bana yetiyor! Allah'ım bir gün bizi kalbiyle affedin kulların arasına dahil eyle.
Farzları yerine getirmek zaten farz. Nafileleri de kendim için kılıyorum. Esas olan, başkalarının affı niyetine, onların hiç haberi olmadan, Allah rızası için kılınan namazlar, yapılan dualar, verilen sadakalar diye düşündüm.
Antikitenin eğitimini modern çağlara uygulamak, üniversite çağına gelmiş bir delikanlıya sütanne tutmaya benzer.
Reklam
Eğitime ve uzmanlaşmaya bağlı bir iş bölümü, tarımcı toplumlarda olmadığı için, biyolojik olarak olgunlaşmış insanlar, sosyal olarak da olgunlaşmış kabul edilirler.
Nedir gençlik? 15-24 yaş dilimi arasında kalan bir yaş grubu mu? Yoksa, bu biyolojik kıstasın dışında, kuşaklar arası ilişkiler bütününde belli bir yeri olan, ampirik bir realite mi?
19. Yüzyıldan itibaren Arap İran ve Türk cemaatlerinde çeşitli düşünürler, ülkelerinin ilerlemesini ve değişmesini arzu etmişler ama Batı üstünlüğü karşısında, Batılılaşma ile modernleşmeyi aynı kabul etmeye başlamışlardır. Modernleşme, İslam ülkelerinin kendi iç dinamizmi sonunda ortaya çıkmamıştır: Ya zorla sömürgeleştirme ile ya da İslam ülkelerindeki önemli bir elitin etkisiyle doğmuştur.
Modernizasyon, sosyo-ekonomik gelişmenin bir basamağıdır ve insan ilişkilerine ve iktisadî yapılara yeni biçimler kazandırır. Endüstriyel toplumları değiştiren ve değiştirmeye devam eden ilmî ve teknolojik bir süreçtir. Ama, İslâm ülkeleri söz konusu olunca modernleşme, endüstrileşmemiş bir toplum üzerinde, endüstrileşmiş bir toplumun roller sistemini getiren bir süreç hâline gelmektedir.
Yine üçüncü dünya ülkelerinde demokrasi, toplumun parçalarına tahammülü olarak algılanır; özgürlüğün, iktisadî başarının ve verimliliğin bir şartı olarak karşımıza çıkarken, yani geleneklerde bir demokratlaşmaya, değerlerde bir izafiyetçiliğe yol açarken; bazı İslâm ülkelerinde insan, "Homo İslamicus"un bir örnek hamuruna katılmak isteniyor. Farklı olma hakkı, en iyi şartlarda fakihlere benzer olmak mecburiyeti adına, insanların elinden alınıyor.
730 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.