Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Yasin Meral

Yasin MeralSamiri'nin Buzağısı yazarı
Yazar
8.4/10
20 Kişi
103
Okunma
15
Beğeni
2.205
Görüntülenme

Yasin Meral Gönderileri

Yasin Meral kitaplarını, Yasin Meral sözleri ve alıntılarını, Yasin Meral yazarlarını, Yasin Meral yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Hathor; aşk, neşe, dans ve şarap tanrıçası olarak bilinmektedir. Halkın buzağıyı yaptıktan sonra  etrafında dans etmeleri ve çılgınca eglenmeleri bu ritüeli hatırlatmaktadır. Yine Hathor'un Mısır kayıtlarında altınla özdeşleştirilmesi ve "altınların kraliçesi" sıfatıyla bilinmesi altın  buzagı tercihiyle uyum arz etmektedir.
Yahudi filozof Philo (ö. 50)  da buzağının Mısırlıların kutsal boğalarını temsil ettiğini belirtmektedir.
Reklam
Hathor, Firavunlar döneminde ise Horus'un eşi, annesi, bazen  de kızı olarak görülmüştür. O, Mısır yaratılış mitolojisinde  Ra'nın kızı olarak resmedilir. Günümüze kadar yapılan keşiflerde Hathor; inek, inek kafalı veya insan kafalı bir kraliçe ve  dişi bir doğan gibi çok farklı şekillerde betimlenmiştir. Hathor, farklı kültürlerde İsis, İştar, Afrodit ve Venüs ile özdeşleştirilir
Kutsal boğa figürü sadece Mısır geleneğinde değil, Ortadoğu'daki pek çok antık medeniyette  karşımıza çıkmaktadır. Örneğin. Gılgamış Destanı'nda da göksel boğa figürü yer almaktadır.
Antik Mısır'da öne çıkan bir başka boğa da Mnevis boğasıdır. Mnevis, güneş tanrısının tezahürü olarak görülmektedir.  Kült merkezi Heliopolis olan Mnevis, siyah renkli olarak bilinir. Başında güneş diski ve kobra yılanı bulunur. İnek tanrıçası Hesat, Mnevis'in annesi olarak kabul edilir.
Hem Yahudi hem de İslam kaynakları  incelendiğinde buzağının tercih edilmesinin Mısır inancındaki boğa kültüyle ilişkilendirildiği görülmektedir. Mısır inanç  sisteminde en öne çıkan boğa Apis boğasıdır. Mısır yapıtlarında Apis'in boynuzlarının arasında yer alan güneş diski, kutsallığı temsil etmektedir.
Reklam
Firavun'un sihirbazlara  hitaben kullandığı "Hangimizin azabı daha şiddetli ve kalıcıymış (eşeddu azaben ve ebka) göreceksiniz" ifadeleri Amon  ve Firavun'u tanımlamak için Antik Mısır kayıtlarında kullanılan "tedhişi/azabı şiddetli olan" şeklindeki ifadeleri hatırlatmaktadır. Allah, ahirette Firavun'un azabın en şiddetlisine  atılacağını (edhilü âle Fir'avne eşedde'l-azâb) bildirerek kendi  terminolojileri üzerinden Firavun'u aşağılamaktadır.
...sihirbazların secdeye kapanmaları Hz. Musa'dan  öğrenerek yaptıkları bir şey değil, kendi geleneklerinde olan  bir ritüelin "Musa'nın ve Harun'un Rabbine iman ettik" diyerek ilan edilmesi gibidir.
...kralların  "milyonlarca Sed Festivali" düzenleme hevesleri Antik Mısır  kayıtlarında yer almaktadır. Bu ifade ölümden sonra hükümranlığın devam etmesi anlamında bir temenniyi ifade etmekteydi. Sihirbazlar düelloyu kaybedip secdeye kapandıklarında ve Firavun onları şiddetli cezayla tehdit ettiğinde, sihirbazların Firavun'a cevap olarak "Elinden geleni yap, senin  hükmün sadece bu dünyada geçer" demeleri söz konusu  inanca cevap gibidir.
...Firavun'un karısının Allah'tan cennette bir  ev talep etmesi, Firavun'un "büyük kraliyet rezidansı"na misilleme olarak yorumlanabilir. Firavun'un karısının cennette  ev talebi Antik Mısır'daki mabedlerle de ilişkili olabilir. Firavunlar mabed inşa ettiklerinde bunu Mısır tanrılarının kendilerine verdiği görev ve sorumluluk çerçevesinde yaptıklarını  söyleyip, bu yapıları da bazen "ev" çoğu zaman da "büyük  ev" olarak isimlendirmekteydiler.
316 öğeden 201 ile 210 arasındakiler gösteriliyor.