Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Yonca Anzerlioğlu

Karamanlı Ortodoks Türkler yazarı
Yazar
8.0/10
2 Kişi
11
Okunma
2
Beğeni
1.740
Görüntülenme

Yonca Anzerlioğlu Gönderileri

Yonca Anzerlioğlu kitaplarını, Yonca Anzerlioğlu sözleri ve alıntılarını, Yonca Anzerlioğlu yazarlarını, Yonca Anzerlioğlu yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Rus Pravoslav Kilisesi
Her ne kadar başlangıçta Bizans misyonerlerinin etkisinde kalmışlarsa da, 1770'lerde Besarabya'ya yerleştikten sonra Rus papazlarının etkisiyle Pravoslav dini denilen Rus Hıristiyanlığı Gagauz Türkleri üzerinde etkili olmaya başlamıştır. Bugün aralarında Babdist ve Adventist Protestanlık da belli bir seviyeye ulaşmışsa da, Gagauzların çoğu Ortodoks olup Moskova Patrikliğine bağlıdırlar.
Gagavuz Türkleri
Hıristiyanlığı 11 .yy'dan itibaren özellikle Bizans misyonerlerinin faaliyetleri sonucu kabul etmiş olan Gagauz Türkleri; Peçenek, Uz ve Kıpçak gibi Karadeniz'in kuzeyinden Balkanlar'a inen Türk boyları ile Anadolu Selçuklu Sultanı II. İzzeddin Keykavus'u takiben Bizans'a sığınan Selçuklu Türklerinin ahvadıdırlar ve bugün Gagauzların çoğunluğu Moldova Cumhuriyeti Gagavuz Yeri'nde yaşamaktadırlar. Bugünkü nüfusları 169.300'dür. Ancak, diğer bazı ülkelerde de örneğin, Moldova' da, Ukrayna' da, Rusya' da, Kazakistan' da, Beyaz Rusya' da, Özbekistan' da, Azerbaycan' da, Türkmenistan' da, Litvanya' da, Estonya'da da yaşayan Gagauz Türkleri bulunmaktadır.
Reklam
Yüzyıllarca hakimiyeti altına aldığı farklı toplulukların dinlerini değiştirmeye yönelik misyon faaliyetleri Rus İmparatorluk siyasetinin en önemli araçlarından ve hükümet politikalarının ayrılmaz parçalarından birisi olmuştur. İşte bu politikaları dahilinde birçok Türk topluluğu da Rus misyonerliğinin etkisi ile, kendi inaçlarını tam olarak terk etmeseler de, Hıristiyanlığı kabul etmek durumunda kalmışlardır....
Bugün dahi çoğunluğu Müslüman olmakla birlikte Türk dünyasının aynı çeşitliliği sergilediği söylenebilir. Sovyetler Birliği'nin dağılması ile daha yakından tanıma imkanı bulunulan Türk topluluklarının hepsinin İslam dinine mensup olmadığı bilinmektedir. Temelde, Şamanist gelenekleri devam ettirmekle birlikte Gagavuz, Çuvaş, Kreşen Tatarlar, Hakas, Saha, Dalgan, Karagas (Tofa) gibi Türk toplulukları Rus misyonerlerin etkisiyle Hıristiyanlık dinini benimserken, Karaylar, Kırımçaklar Museviliği, Tuvalar ve Sarı Uygurlar da Budistliği benimsemiş durumdadırlar.
Türklerin Dini
Geçmişten bugüne bütün toplumlarda olduğu gibi din, Türk milletinin yaşamında da önemli bir yere sahip olmuştur. Gök Tengri inancı ile tek bir yaratıcının varlığına inanmanın ötesinde zaman içinde Maniheizm, Budizm, Musevilik, Hıristiyanlık ve Müslümanlık gibi inançlara yönelen Türk boyları da olmuştur.
Geri195
955 öğeden 951 ile 955 arasındakiler gösteriliyor.