Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Zâti

ZâtiŞem u Pervâne yazarı
Yazar
8.0/10
2 Kişi
7
Okunma
17
Beğeni
1.558
Görüntülenme

Hakkında

16. yüzyılda gazel ve kaside türlerinde eserler veren önemli divan şairlerimizdendir. Tanzimat dönemi sanatçısı Ziya Paşa tarafından Türk şiirine temel koyan şairlerin üçüncüsü olarak anılmıştır. Balıkesir’de dünyaya gelen ve asıl adı İvaz Çelebi olan Zâtî, çizmecilikle geçimini sağlayan, sonradan İstanbul’a gelen 16. yüzyıl şairidir. Bayezid Camii yakınında bir dükkânı olan sanatçı, geçimini sağlamak için remilcilik (falcılık), muskacılık yapmış, yine para karşılığı ısmarlama şiirler yazmıştır. Şairin bu dükkânı, genç şairlerin toplandığı ve yetiştiği bir yer olmuştur. Edebî Kişiliği Devrinde üstat olarak kabul edilen sanatçı, Bâkî, Hayatî ve Yahya Bey gibi şairlere hocalık yapmış değerli bir şairdir. Çok şiir yazmış, üç divan oluşturacak kadar gazel ve kasideler yazmıştır. Zatî, çok yazan, çok sayıda eser veren bir sanatçıdır. Üç ayrı divan oluşturabilecek sayıda kaside ve gazel yazmıştır. Zâtî’nin yalnızca gazellerinin bir araya getirilmesinden oluşan üç ciltlik Dîvân’ı yayımlanmıştır. Dîvân’ından başka Şem’ ü Pervâne, Ahmed u Mahmud, Ferruh-nâme adlı mesnevileri vardır. Asıl ustalığını gazel ve kaside alanında gösteren şair, kaynakların verdikleri bilgiye göre çok kolay, hatta para karşılığı şiir yazdığı söylenir. Divan şiiri tekniğini çok iyi bilen bir şair olan Zâtî’nin asıl hizmeti, sanatkarlığından çok genç şairleri yetiştirmekteki ustalığı, üstatlığıdır. Zatî, Şeyhî, Ahmed Paşa ve Necati’nin yanı sıra, Divan şiirinin klasik bir görünüm kazandığı 16. yüzyıl Divan şiirine geçişte, köprü görevini üstlenmiştir.
Unvan:
Şair,Yazar
Doğum:
1471
Ölüm:
1546

Okurlar

17 okur beğendi.
7 okur okudu.
1 okur okuyor.
15 okur okuyacak.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Seni bilmekte âciz olduğunu anlayan kimse âlimdir. Ey Zâtî! Gökyüzü kağıt, denizler de mürekkep olsa O'nun rahmet kitabını açıklamak mümkün değildir.
"Ne vaat ve ne ahde vefa! Bir insanın verdiği sözde durması gibi var mı!"
Sayfa 77 - KapıKitabı okudu
Reklam
"Bülbül gibi bin ah edip ağlasam ne var? Aşk gülşeni içinde taze bir gül sevdim. "
Sayfa 55 - KapıKitabı okudu
"İnsana büyük âlem derler, bütün alemlerden daha yücedir. On sekiz bin âlemde olan her şey insanda da görünür. O âlemi dikkatli bir gözle seyredecek olursan içinde neler var neler.... ... Dışarıda görmek istediğin ne varsa hepsini insanın iç aleminde görürsün. Vahdet tılsımı orada düzülmüş, hazineler oraya konulmuştur. O tılsımı açmak istersen Allah'ı can u gönülden anman gerekir. "
Sayfa 21 - KapıKitabı okudu
"Ömrüne güvenme! Ömür geçicidir, binası sağlam değildir, sakın o binaya dayanma! Bu dünya sofrası, sonunda safayı bitirecektir. Bu gökkubbe insanda elbise bırakmaz. Bu vefasız ömrün devamı yok, ecel habercisi hayat tacını kapıverir. Bu ömür nüshası sağlam değildir, o nüshayı okuyanın da aklı yoktur."
Sayfa 182Kitabı okudu
“Ah çok sevdiğim sanma ki az az ağlaram Nâle eyler dururam derd ile durmaz ağlaram.”
Zâti
Zâti
Bağırdım; “Ah sevgilim canımı kurban etmem gerek senin için.” Sevgili, bin öfkeyle yüzüme baktı ve dedi ki; “Canın! Senin daha harcanmayan canın mı var?”.
Zâti
Zâti
Reklam
II
Bu hüsnü kendine bâkî kalır sanma ey dil-ber Güzellik pây-dâr olmaz geçer âheste âheste
Zâti
Zâti

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Henüz kayıt yok