Zeki Sarıhan

Kurtuluş Savaşı Kadınları yazarı
Yazar
8.6/10
14 Kişi
98
Okunma
4
Beğeni
1.739
Görüntülenme

Zeki Sarıhan Sözleri ve Alıntıları

Zeki Sarıhan sözleri ve alıntılarını, Zeki Sarıhan kitap alıntılarını, Zeki Sarıhan en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
#KurtuluşSavaşıGünlüğü 11 Eylül 1922
Mudanya işgalden kurtuldu, 450 Yunan askeri esir alındı. İngiliz Kabinesi, Türk ordusunun Avrupa yakasına geçmesine engel olunması kararı aldı. Fakat İngiliz Savaş Bakanlığı, Harington'a şu talimatı verdi; "Çanakkale'yi boşaltınız." İstanbul Hükümeti kara propagandaya devam ediyor; "Mustafa Kemal İzmir'de değil. Hala Yunan Generaller İzmir Kışlasında." Bunun üzerine "Hakimiyeti Milliye" gazetesi İzmir'den "acil baskı" çıkararak şunları yazdı; "Bugünkü zafer, yalnız bir İzmir zaferi değil, milletimizin üç asırdan beri muhtaç bulunduğu bir muazzam eserdir. İzmir artık meşru sahibinin elinde bahtiyar ve mutlu yaşıyor. Yaşa Mustafa Kemal Paşa!"
Kurtuluş Savaşı Günlüğü 23 Mayıs 1919 Cuma
* Sultanahmet Mitingleri başladı. Mitinglere Mehmet Emin Yurdakul, Halide Edib Adıvar, Hamdullah Suphi Tanrıöver, Rıza Nur, Selim Sırrı Tarcan, İsmail Hakkı Baltacıoğlu, Fahreddin Hayri Bey, Kemal Mithad, Şükûfe Nihal Başar gibi isimler katıldı. Bu sayede Milli Mücadele için bilinç oluşturularak halk örgütlenmeye başladı. Başta İstiklal Harbi Gazetesi olmak üzere İngiliz ve Fransız basını "Yüz bin Türk yemin etti" manşetini gazetelerine taşıdı. * Mustafa Kemal Paşa, Ankara'da bulunan 20. Kolordu Kumandanı Ali Fuat Paşa'ya bir tel çekerek Samsun'a gelişini haber verdi, kendisiyle daha sıkı temasta bulunmak istediğini bildirdi. * Aydın'da 57. Tümen Komutanı Albay Şefik Bey (Aker), askerlerine Çine'ye çekilme emri verdi. Kötü propagandanın askerlerden %95'inin kaçmasına sebep olması üzerine, Savaş Bakanlığı'na bir rapor sundu. Durumun düzeltilmesi için bir an önce Kuvay-i Milliye teşkilatı kurulması en iyi yoldur, dedi. * İngiliz Muhipler Cemiyeti Başkanı Said Molla, belediye başkanlarına çektiği telgrafta, derneğin kurulduğunu bildirdi. Telgrafta "İngiliz mandası istediğinizi bütün İtilaf temsilcilerine, hükumete ve gazetelere bildirin! " dedi.
Sayfa 273
Reklam
#KURTULUŞ MÜCADELESİ
Ah muazzez memleket! Sen uzaktan uzaga duyulan güzelliğin, şiirin, letafetinle seni hiç görmeyen bir çocuk kalbi üzerinde ne büyüleyici bir etki birakmıştın. Aziz toprak, bilmiyordum ki, senin en asil çocukların böyle hicranla ağlarken bütün álem de sana hirsli, tamahkar gözlerini dikmiş, belki asırlardan beri seni bizden ayırmak için uğraşıyorlar...
Kurtuluş Savaşı Günlüğü 30 Mayıs 1919 Cuma
Kuvay-i Milliye milis gücünün kurulması konusunda büyük bir adım atıldı. Albay Şefik Aker Aydın-Çine'de büyük bir toplantı yaparak Yörük Ali Efe ve Kıllıoğlu Hüseyin Efe ile görüşmelere başladı. Görüşmeler sonucunda 9 Haziran 1919 tarihinde dağılan 57. Tümen tekrar kurulmuş olacak ve ilk taarruz yapılacaktı.
Sayfa 283
17 Mayıs 1919 Cumartesi
Kurtuluş Savaşı Günlüğü 17 Mayıs 1919 Cumartesi İstanbul basını İzmir'in işgalini ve katledilen Türkleri ancak iki gün sonra yazabildi. İstiklal Gazetesi aynı gün işgali duyurmuş fakat akşam baskısı hazırlanamadan gazete basılarak çalışanlar tutuklanmıştır. Yine Tasviri Efkar ve Yeni Gazete, 24 saat süreyle kapatıldı. İzmir Valisi İzzet Bey, bir bildiri yayımlayarak, İzmir'de yaşananların abartıldığını ve katliam olmadığını ifade etti. Yine İzzet Bey'in de içinde olduğu bir Yunan askeri mahkemesi kurulması kararı alındı. Mustafa Kemal Paşa ve heyetini taşıyan Bandırma Vapuru, fırtınalı bir havada İnebolu'ya vardı. Burada durulmadan gece Sinop yönünde yolculuğa devam edildi.
Sayfa 249
Mustafa Kemal Paşa, gençlerin yukarıdan bir şey beklememelerini istedi, milletin kendiliğinden teşkilatlanma yoluna girdiğini söyledi. "Vatanın bağrına düşman dayamış hançerini / Bulunur kurtaracak bahtı kara maderini" dedi.
Sayfa 89 - İBB Kültür AşKitabı okudu
Reklam
30 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.