Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

ykk

psikoterapi ile değişebilmek beynin plastikliğinin bir kanıtıdır.
Ruh Sağlığı ve Bozuklukları
Ruh Sağlığı ve Bozuklukları
Reklam
Gen Bencildir
Gen Bencildir
bölüm 13: genin uzun menzili kitapta okuduğum en iyi bölümdü. her bölümden, daha sonra geriye dönüp hatırlayabilmek için belli başlı kısımları alıntılıyodum ama bu bölümde çıkarabileceğim bir şey bulamadım. Dawkins "Genişletilmiş Fenotip" te bunları daha ayrıntılı bir şekilde açıklıyormuş. Bölümden bi cümle yazmam gerekirse o da şu olurdu: "Dünyadaki bir nesne, birçok canlı içinde oturan birçok genlerin etki ağlarının birleştiği bir merkezdir."
"Komik olmayan nedir biliyor musunuz? Üzerinde düşünmek." Chris Rock

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
İFA: İnsanın Fabrika Ayarları - 1. Kitap
İFA: İnsanın Fabrika Ayarları - 1. Kitap
yazar bir bölümde, insanlığın tarımla yerleşik hayata geçmesi sonucunda daha kısıtlı beslenme, daha fazla çalışma ve evrildiği forma uygun olmayan bir yaşam tarzını benimsemesi sonucu oluşan diğer tüm sorunların, kutsal kitaptaki "yasak ağaçtan yiyerek cennet bahçesinden kovulup dünyaya dağılma" öyküsüyle çarpıcı bir paralellik gösterdiğinden bahsediyor. Durum cidden buysa yaratıcımız yalnızlıktan kafayı alegoriyle bozmuş olabilir mi acaba diye kendime soruyorum.
Cinsel seçilim ile doğal seçilim ilişkisi
Canlılarda cinsel seçilimin işlevselliği ile doğa şartlarının çetinliği ters orantılıdır. Zorlu koşullarda efektif olan nitelik, üremeye katkı sağlayan kriterlerden yaşamaya katkı sağlayan kriterlere kayar. "Doğal seçilimle cinsel seçilim arasındaki dans, türlerin adaptasyonunda büyük öneme sahiptir." (Çağrı Mert Bakırcının evrim kuramı ve mekanizmaları kitabından bir bölümü bu şekilde özetlemeye çalıştım)
Reklam
Evrimin tersinmezliğini, biyosfer içerisindeki, termodinamiğin ikinci yasasının bir ifadesi olarak görmemiz gerekir.
Jacques Monod
Jacques Monod
"Günümüzün bu denli yaygın bir özelliği olan bilim ve öğrenim tarihine yüzeysel bir aşinalığın, önyargıların doğumuna sebebiyet vermesinden ötürü bilginin ilerlemesi için zararlı olduğuna inanıyorum. Bu tarihi takip etmek zevklidir; fakat doğrusunu söylemek gerekirse, zihni sadece boş bırakmakla kalmaz, aynı zamanda onu böylesine lüzumsuz şeylerle doldurarak, kendine ait güçleri geliştirmekten de mahrum bırakır."
Georg Christoph Lichtenberg
Georg Christoph Lichtenberg
still to ourselves in every place consign'd our own felicity we make or find
Oliver Goldsmith
Oliver Goldsmith
"Tek çıkar yol, insan yargısı için bir çıkış yolu bulunmayan yerdedir." Chestov
Biyoloji Felsefesi
Biyoloji Felsefesi
6.5 Toplam benzerliğe dayalı soyoluşsal çıkarım bölümünde sneath ve sokal'ın açıklamasından bi halt anlamadım makale bakmaya da üşendim açıklamak isteyen babayiğit olursa dmye beklerim
Reklam
Biyoloji Felsefesi
Biyoloji Felsefesi
Sistematik bölümünde üreyen popülasyon ile bireyler birbirine benzetiliyor. 5 yaşındaki fred 20 yıl sonra farklı özelliklere sahip biri olur. 25 yaşındaki fred özünde 5 yaşındaki fred'den bambaşka bir bireye dönüşse de bu iki fredi aynı bireyin farklı aşamaları olarak görürüz 5 yaşındaki fred kaza geçirse beyin ölümü gerçekleşse ve tüm organları farklı bireylere bağışlansa fred'in bir kısmının yaşadığını değil tam anlamıyla öldüğünü düşünürüz. Üreyen popülasyonlara da bakışımız aynıdır. üreyen bir birim, özellikleri zamanla değişse de bütünlüğünü koruduğundan dolayı yaşamaya devam ediyor kabul edilir. Veya aksine bireyleri farklı yerlere dağılmış bir popülasyon içindeki her bir birey yaşamaya devam etse de ölmüş olarak kabul edilir O halde kitapta daha önce de kastedilen şey tekrar vurgulanır. Bir bireyi, organizmayı, popülasyonu, kulüpleri, devletleri yani kısaca herhangi bir grubu var eden şey içindeki her bir parçanın varolması değil, bu parçaların, aralarında oluşturduğu iletişimdir İletişimi değil, parçanın var olmasını ölçüt alsaydık kıstas alabileceğimiz en küçük parça daima varolacağından dolayı ölümü önemsiz bağlantı değişimleri olarak görmez miydik zaten
Biyoloji Felsefesi
Biyoloji Felsefesi
"Seçilim birimleri problemi"nin "bağıntı maliyet ve fayda" bölümünde hamilton özgecileri özgecilerle eşleşmeye iten faktör olarak akraba gruplaşmasını ele almıştır. Hamiltonun eşitsizliğine göre özgecilik tam olarak r> c/b olduğunda evrimleşebilir. ( r= etkileşenlerin akrabalık katsayısı, c= özgecinin zararı, b= akraba üyesinin özgeciden karı) buna örnek olarak kardeşimizi verebiliriz. r= 1/2 olduğundan dolayı kardeşimizin elde ettiği kar, bu kar için uğradığımız zararın 2 katından fazlaysa bu durum evrimleşebilir. Çünkü bu yardımı yapmak genlerimizin devamı için daha mantıklı bi hamledir. Bu durumda özgeciliği gen bencilliğine giden farklı bir yol olarak düşünebiliriz diye yorumladım.
Biyoloji Felsefesi
Biyoloji Felsefesi
Özgeciliği bir türlü mantığıma oturtamıyordum. Tabiki de daha özgeci olan gruplar bencil gruplara kıyasla ayakta kalmaya eğilimlidir. Ama ne olursa olsun özgeciliğin temelinde bencillere kıyasla uyum yeteneğinin daha düşük olması yatar ve her ne kadar özgeci gruplar savaşı kazansa da bir süre sonra grup içinde yerlerini bencillere bırakmalıdırlar. O zaman neden zamanla elenmiyorlar çözememiştim. Kitapta da "Seçilimin birimleri problemi" bölümünde bundan bahsediliyor. Yazarın farketmemi sağladığı şey de şu: Tabiki de özgecilik her grupta zamanla yerini bencillere bırakır ve her grupta oranı düşer. Ama her grubun bir süresi vardır ve bencil oranı daha yüksek olan gruplar savaşı kaybetmeye daha meyillidir. Yani özgeciliğin oranı her grubun içinde zamanla azalsa da, yok olan gruplardaki bencil birey oranının tüm popülasyondaki bencil birey oranından büyük olmasından dolayı total birey sayısındaki özgeci oranı azalmaz. Bir grup özgecilik oranı belli seviyenin altına düştüğünde zaten dağılır savaşı kaybeder ve benciller de yok olur. Kısacası anladığım kadarıyla birbirine zıt söz konusu 2 kuvvet, dengeyi oluşturur, popülasyonların sadece özgecilerden veya sadece bencillerden oluşmamasını sağlar.
Tavuk sadece, yumurtanın yeni bir yumurta yapma yoludur."
Samuel Butler
Samuel Butler