Yorum

Serhat isimli okurun asıl gönderisini gör
zülfikar okurunun profil resmi
Bu Moğol insan isimlerini niye kullanıyoruz diye düşünüp bir türlü sebep bulamamıştım. Cengiz, Oktay, Çağatay, Batu(han), Berk(e), Olcay(to), Timuçin, Kubilay.. Hepsi Cengizhan'ın hanedanından. Nişanyan da adlar sözlüğünde ilk kullanımlarını 1934'te vermiş. Demek böyle ideolojik bir kökeni varmış. Ben de bu Moğollar bize nerede iyilik yaptı diye düşünüyordum.
ēsra okurunun profil resmi
ne kadar doğru bilmiyorum ama türkçe ve moğolcanın normal diller gibi birbirinden gittikçe farklılaşması yerine benzerleşmeye başladığını okumuştum bir ara. bundan kaynaklı olabilir. yazıyı bulursam eklerim inşallah
zülfikar okurunun profil resmi
Özel insan isimleri bunlar. 34'ten önce görülüyordur ya da görülmüyordur. Görülmüyormuş. Nişanyan bunları "yeni Türk isimleri" başlığı altında veriyor. Birden kullanılmaya başlanmış. Yani yukarıdaki sebep %100.
Serhat okurunun profil resmi
Bu konularda konuşulunca Moğolcadan yargıtay, Danıştay gibi isimlerin alınması eleştiriliyor genelde. Fuad Başgil ve Sami Banarlı'nın kitaplarında özel isimlerin alınmasına dair bir bilgi yoktu. Ya fark etmemişler ya da bunu dile getirmek istememişlerdir. Bu detayı ilk defa Mısıroğlu' nda gördüm ve parçaları birleştirince dediğin gibi haklı görünüyor.
Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.