Yusuf Vural

176 syf.
6/10 puan verdi
·
11 günde okudu
Normalde çok sosyal bilim okuyan birisi değilim fakat yavaş yavaş alışmak için bu kitaba bir şans verdim. Kitap alışık olmadığım bir tarzda ilerliyor. Her ateizm türünde bir kaç yazar ya da filozofun hayatı ve görüşleri hakkında bilgi vererek üzerinde durduğu ateizm türünü anlatmaya çalışıyor. Bu açıdan bakıldığında gerçekten çok fazla şey öğrendim diyebilirim. Edebiyat ve felsefe hakkında hızlandırılmış bir tarihsel kurs olarak değerlendirdim kitabı. Fakat kitabın başlığı hakkında pek bi cevap alamadım. Ateizm türleri ve bu türlerin neden mantıklı-mantıksız olduğu konusunda sunulan argümanlar bana çok altı boş geldi. Bunun sebebi kitabın dili de olabilir kanımca. Kitabın ya kendisinde ya da çevirisinde bariz bir sorun var. Bazen yazarın ne demek istediğini anlayamıyorsunuz. Genel olarak sosyal bilim kitaplarında bu sorunla çok karşılaşıyorum. Bu sebepler yüzünden kitaba karşı görüşlerim biraz karışık. İyi yanları da var kötü yanları da var. Elbette kötü yanların sebebi benim edebiyat, felsefe ya da tümden sosyal bilimler konusundaki altyapı eksikliğim olabilir. Bu incelemeyi bir fizikçinin gözünden yazılmış olarak düşünürseniz sevinirim.
Ateizmin Yedi Türü
Ateizmin Yedi TürüJohn Gray · Yapı Kredi Yayınları · 202035 okunma
Reklam
150 syf.
10/10 puan verdi
·
7 saatte okudu
Charles Darwin 1859 yılında yayımladığı
Türlerin Kökeni
Türlerin Kökeni
kitabıyla başta biyoloji olmak üzere bütün bilim ve düşünce dünyamızı değiştirmiş bir isimdir. Keşfettiği doğal seçilim yoluyla evrim mekanizması insanlığın canlılık hakkındaki fikirlerine ışık olmuştur. Biyografisinin sonuna yazdığı "Sahip olduğum bu mütevazı yetilerle bilim insanlarının inancını önemli birtakım noktalarda kayda değer ölçüde etkileyebilmiş olmam gerçekten şaşırtıcı" diyebilecek kadar da mütevazı bir insandı. Ayrıca kendi çocukluğunu anlatırken bile anılarını hatırlarken, hangi duygunun hakim olduğu anıları daha kolay hatırladığını düşünerek insan hafızasının mekanizmaları üzerine kafa yürüten bir bilim aşığıydı da Darwin. Bütün bu özellikleri yanında dürüstlüğü, samimiliği ve aklındakileri cesurca ifade etmesiyle de öne çıkan birisi benim gözümde. Her ne kadar kendini çekingen birisi olarak tanımlasa da doğrusunu bildiği konular hakkında konuşmaktan hiç geri durmuyormuş gerçekten. Ayrıca belki de bilim tarihinde en ince eleyip sık dokuyan bilim insanlarından bir tanesi kendisi. Meşhur Beagle yolculuğu yanında basit bir kaç orkide türü üzerinde bile on yıllarca çalışarak orkidelerin ve bitkilerin üreme mekanizmaları üzerine makaleler yazıyor, sadece hoşuna gittiği için solucanların humuslu toprak oluşumundaki rolünü araştırıyor. Ayrıca bildiğim kadarıyla bugün venüs sinek kapanı olarak bildiğimiz etobur bitkiler üzerinde de ilk çalışan bilim insanı kendisi. Bilimle ilgilenenler başta olmak üzere bütün insanlığın örnek alması gereken bir isim kendisi. Gerek zekası gerek çalışkanlığı olsun eşsiz bir kişilik.
Charles Darwin Yaşamım
Charles Darwin YaşamımCharles Darwin · Alfa Yayıncılık · 2018130 okunma
184 syf.
9/10 puan verdi
·
12 saatte okudu
Yaşam, belki de insanlığın oluşumundan beri üzerine düşündüğümüz bir kavramdır. Yolda yürürken bir taş ve bir salyangoz arasındaki farkı bir çırpıda anlarız. Yaşayan ve yaşamayan şeyleri çok kolay ayırt edebiliriz. Peki yaşam gerçekten de nedir? Paul Nurse bu kitapta yaşamın temel özelliklerini ve canlıların nasıl 3.5 milyar yıldır dünyada kendilerini devam ettirdiklerini anlatıyor. Bu özellikleri 5 sınıfa ayırmış: 1-Hücre 2-Gen 3-Doğal seçilim yoluyla evrim 4-Kimya 5-Enformasyon. Bu kategorizasyon ve anlatım tercihi açısından
Hayatın Kökleri
Hayatın Kökleri
kitabına çok benzettim. Yaşamı genel okuyucuya oldukça basit bir şekilde başlangıç seviyesinde açıklıyor. Biyoloji hakkında çok fazla okuma yaptıysanız bu kitap bilgi olarak size pek bir şey katmayacaktır. Daha çok biyoloji hakkında hiç bilgisi olmayanlar için yazılmış. Fakat buna rağmen yazarın konuya oldukça hakim olması ve gerek kitabın konu şeması gerek yazım şekli, bildiğim bir konuyu okusam da bana oldukça keyif verdi.
Yaşam Nedir?
Yaşam Nedir?Paul Nurse · Domingo Yayınevi · 202292 okunma

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
272 syf.
8/10 puan verdi
·
4 günde okudu
Bugün türkiye dediğimiz yer nasıl meydana gelmiştir? İlber Ortaylı Türkler olmadan dünya tarihi yazılmaz diyor. Bu kitap gerçekten de Türklerin dünya tarihinde ne kadar aktif olduğunu gösteriyor bize. Doğu Asya'dan Küçük Asya'ya yani Anadolu'ya yolculuğunu izliyoruz kendimizin. Bu sırada Farslarla, Romalılarla, Moğollarla bir sürü etkileşimimiz oluyor. Kitap bir çeşit soru cevap şeklinde yazılmış. Bu tarz bir seçimin hem artıları hem eksileri var benim gözümde. Artılardan başlayacak olursam soru cevap şeklinde ilerleyen kitaplarda okuma yaptıktan sonra tekrar göz atmak istenilen konu daha kolay bulunabiliyor. Kitabı çok karıştırmadan hemen elde etmek istediğiniz bilgiyi bulabiliyorsunuz. Eksi yönleriyse bana göre kitabın biraz sığ ya da daha doğru ifade edersem biraz fazla dolu. 200 küsür sayfalık bir kitaba o kadar bilgi sığdırılmış ki hepsini akılda tutmak zor gerçekten. Kitap daha uzun fakat olaylar birbirine daha çok bağlanılarak daha okunaklı hale gelirmiş bence. Fakat onun dışında tarihimizi öğrenmeye başlamak için gerçekten güzel bir kitap. Maalesef İlber Ortaylı'nın da kitapta bahsettiği gibi günümüz Türkiye'sinde kendi köklerimizi araştırmaya meraklı değiliz. Kardeş ülkemiz Azerbaycan'da eski Türkler hakkında yazılan kitaplar nüfus farkına rağmen milyonlarca satarken bizim ülkemizde ilk baskıları zar zor tükeniyor. Ulusumuzun bu kadar yıpratılmaya çalışıldığı bir dönemde Türk tarihine veya genel olarak "bilgiye" olan açlığın bu kadar az olması gerçekten üzücü bir durum. Kitabı gerçekten beğendim bundan dolayı ikincisini de en kısa sürede okuyup onu da inceleyeceğim.
Türklerin Tarihi 1
Türklerin Tarihi 1İlber Ortaylı · Kronik Kitap Yayınları · 20227,5bin okunma
736 syf.
9/10 puan verdi
·
35 günde okudu
Sonunda bu uzun yolculuğu zor da olsa tamamlamış bulunmaktayım. Araya sınavlarım ve başka olaylar girse de Afektif Nörolbilim'i sindire sindire okudum. Genel olarak Afektif nörobilimi, duyguların nöral devrelerini tanımlamak ve incelemek olarak özetleteyebilirim. Bu nöropsikolojik yaklaşım memeli beyninin bazı kısımlarının ve yapıların, belirli duygusal süreçleri tetiklemek veya oluşturmak için özelleşen devreler biçiminde yapılandığını öne sürmektedir. Kitaptan ve Afektif nötobilimden burada uzun uzun bahsedemeyeceğim çünkü burası onun yeri değil. Bu kitabı okumak istiyorsanız en azından temel bir nöroanatomi ve endokronoloji bilginiz olması işinizi çok kolaylaştırır. Çünkü kitap her bölümde size bir duygu sisteminin anatomik ve endokronolojik yapılarını tanıtarak işlevlerini tartışıyor. Eğer gerekli arkaplanınız yoksa benim gibi kitaptan arada bir çok sıkılabilirsiniz. Onun dışında ağır bir ders kitabı niteliğinde olmasına rağmen yazar fikirlerini o kadar güzel deneysel ve gündelik hayatta karşılığı olan olgularla desteklemiş ki anlatılan bilgiler aklınızda bir şekilde kalıyor. Benim tıpla veya nörobilimle ilgili akademik bir ilişkim olmasa bile kitabın bu yönü benim konuya olan ilgimi sürekli kıldı kitap boyunca. Son olarak bu kitabın bana gerçekten nörobilim konusunda güzel bir perspektif kazandırdığını söyleyebilirim. Ciddi olarak nörobilim ve özellikle duyguların nörobilimi ile ilgilenen herkese bu kitabı öneririm.
Afektif Nörobilim
Afektif NörobilimJaak Panksepp · Alfa Yayıncılık · 201718 okunma
Reklam
Reklam
36 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.