"Eski Osmanlı güzideleri, köylüleri (eşek Türk) diye tahkir ederdi. Sen yalnız Osmanlısın, Sakın başka milletlere bakarak sen de bir ad isteme! Millî bir ad istediğin dakikada Osmanlı imparatorluğunun yıkılmasına sebep olursun” demişlerdi. Zavallı Türk, vatanımı kaybederim korkusuyla “vallahi Türk değilim, Osmanlıdan başka hiç bir İçtimaî zümreye mensup değilim.” demeğe mecbur edilmişti."
Sayfa 44
"Gerçi atlarda soy aramak gerekir, çünkü bütün üstünlükleri iç güdüye dayandığı ve bunlar kalıtım yoluyla geldiği için hayvanlarda ırkın büyük bir önemi vardır. İnsanlarda ise ırkın sosyal yeteneklere hiçbir etkisi olmadığı için soy aramak doğru değildir."
Sayfa 19
Reklam
"Memleketimizde vaktiyle dedeleri Arnavutluk’tan yahut Arabistan’dan gelmiş vatandaşlarımız vardır. Bunları Türk terbiyesiyle büyümüş ve Türk mefkûresine çalışmayı itiyat etmiş görürsek sair milletdaşlarımızdan hiç tefrik etmemeliyiz. Yalnız saadet zamanında değil, felâket zamanında da bizden ayrılmayanları nasıl milliyetimizden hariç telâkki edebiliriz. Hususiyle, bunlar arasında milletimize karşı büyük fedakârlıklar yapmış, Türklüğe büyük hizmetler ifa etmiş olanlar varsa, nasıl olur da bu fedakâr 'insanlara (siz Türk değilsiniz) diyebiliriz."
Sayfa 19
"Normal bir insan hangi milletin terbiyesini almışsa, ancak onun mefkûresine çalışabilir."
Sayfa 19
"Filhakika, bir adam kanca müşterek bulunduğu insanlardan ziyade, dilde ve dinde müşterek bulunduğu insanlarla beraber yaşamak ister. Çünkü, İnsanî şahsiyetimiz, bedenimizde değil, ruhumuzdadır."
Sayfa 18
"Bu ifadelerden anlaşıldı ki millet, ne ırkî, ne kavmî, ne coğrafî, ne siyasî, ne de iradî bir zümre değildir. Millet, lisanca, dince, ahlâkça ve bediiyatça müşterek olan, yani aynı terbiyeyi almış fertlerden mürekkep bulunan bir zümredir. "
Sayfa 18
Reklam
1.000 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.