Puan vermedi·605 syf.··
2022 25. kitabı
·
185 günde okudu
·
Okunma: 29 Aralık 2022 01:41
Kur’ân'ı kerim 114 sure'den oluşur. Bu surelerin 86'sı mekke dönemi, 28'i ise Medine dönemin de inmiştir. - Fatiha Suresi Kur'an'ın ilk suresidir. Sure, 7 ayetten oluşur. Mekke döneminde inmiştir, ve iniş sırasına göre 5. suredir. Fatiha Suresi'nin ilk sure olması, surenin içeriğinde Kur'an öğretisinin bir özetinin yer alması olarak açıklanmıştır. Ve Kur'an'ın ilk suresi olduğu için, adını ''başlangıç, açılış'' anlamlarına gelen ''fatiha'' kelimesinden almıştır. - Bakara suresi, Kur'an'ın ikinci suresi olup, aynı zamanda da 286 ayet ile en uzun suresidir. Sure adını içinde geçen hz. Musa ile ilgili bir kıssadan almıştır. Bakara kelimesinin anlamı inek/sığır demektir. Sure Medine dönemin de nail olmuştur. Yapısı itibarı ile Kur'an'ın özeti gibi bir suredir. İçinde bir çok konu ile ilgili hüküm ve kıssalar mevcuttur. - Kur'an'ın 3. Suresi Al-i imran suresidir. Sure 200 ayetten oluşmuş olup Medine dönemin de inmiştir. İsmini 33. Ayetin de geçen ve imran ailesi anlamına gelen Al-i İmran'dan almıştır. İmran, hz. İsa'nın annesi hz. Meryem'in babasıdır. Bu surenin hâkim konusu, bu ailenin temsil ettiği peygamberlik, İsa, Meryem ve Hristiyanlık inancıdır. - Kur'an'ın 4.suresi Nisa suresidir. Sure 176 ayetten oluşmakta olup Medine dönemin de inmiştir. Sure, ismini Arapça kadınlar anlamına gelen “nisâ” kelimesinden alır. - Kur'an'ın 5.suresi Maide suresidir. Sure 120 ayetten oluşmuş olup Medine dönemin de inmiştir. Sure ismini, 112 ve 114. Ayetlerin de geçen sofra anlamına gelen Maide kelimesinden almıştır. - Kur'an'ın 6.suresi En'am suresidir. Sure 165 ayetten oluşmuş olup Mekke döneminde inmiştir. Sure ismini 136. 138. ve 139. âyetlerinde geçen koyun, keçi, deve, sığır ve manda cinsi evcil hayvanları ifade eden En’âm kelimesinden alır. Allah'ın birliği ve puta tapmayı
1000Kitap
Açıklamalı Kur'an-ı Kerim MealiEbu'l A'lâ el-Mevdudi · İnkılab Yayınları · 200459 okunma
Puan vermedi·159 syf.··
2012 52. kitabı
·
25 saatte okudu
·
Okunma: 28 Mayıs 2012 22:18
Ali Şeriati'nin diğer kitaplarında da olduğu gibi;farkındalık oluşturan ve okunması gereken bir kitap... Neden bu hallerde olduğumuzu düşüncenin yerine mirası inanç edinmenin etkilerini görmek istiyorsanız okuyun derim.... Tanımlamaları kültürden gelmiş ve inançsal duygusallığın aklı örttüğü dünyamızda umarım... BİR GÜN UMARIM TÜM MÜSLÜMANLAR İNANDIKLARI DİN OLAN İSLAM'IN TANIMLAMALARINI VE NEYİN NE OLMASI GEREKTİĞİNİ ALIŞKANLIK VE DUYGUSALLIKLA DEGİL DE OKUYARAK ELDE EDERLER.İNANIYORUM Kİ O ZAMAN GERÇEK,ÇAGDAŞ,DÜŞÜNEN MÜSLÜMANLAR HER KONUDA YOL KATEDECEKTİRLER... BU KİTABI ŞİDDETLE TAVSİYE EDERİM... AŞAĞI KISIMDAKİ AYETLERE DAYANARAK TÜM MÜSLÜMAN KARDEŞLERİMİZE İSLAMI İNANÇ OLMAKTAN(BABADAN KALMA TAASUB'TAN) ÇIKARIP;HER TÜRLÜ ÖZELLİKLE ELEŞTİREL KİTAPLARI(ELEŞTİRİ İNSANI GELİŞTİRİR) BOL BOL OKUMANIZI TAVSİYE EDERİM... Şüphesiz, yeryüzünde yürüyen canlıların Allah katında en kötüsü, akıllarını kullanmayan (gerçeği görmeyen) sağırlar, dilsizlerdir. (ENFAL 22) Yoksa sen onların çoğunun (söz) dinleyeceklerini yahut akıllarını kullanacaklarını mı sanıyorsun? (FURKAN 44) Bunu kendilerine akılları mı emrediyor, yoksa onlar azgın bir topluluk mudur? (TUR 32) Onlardan sana kulak verenler de vardır. Fakat sağırlara, hele akılları da ermiyorsa, sen mi işittireceksin?(YUNUS 42) Allah’ın izni olmadıkça, hiçbir kimse iman edemez. Allah, azabı akıllarını (güzelce) kullanmayanlara verir. (YUNUS 100) De ki: “Hiç bilenlerle bilmeyenler bir olur mu?” Ancak akıl sahipleri öğüt alırlar.(ZÜMER 9) Sözü dinleyip de onun en güzeline uyanlar var ya, işte onlar Allah’ın hidayete erdirdiği kimselerdir. İşte onlar akıl sahiplerinin ta kendileridir. (ZÜMER 18) "Babalarımızı bunlara ibadet ediyor bulduk” dediler.(ENBİYA 53) Onlara, “Allah’ın indirdiğine (Kur’an’a) ve Peygamber’e gelin”
İslam ve Sınıfsal YapıAli Şeriati · Fecr Yayınları · 2000577 okunma
Reklam
İnceleme değil özettir
Puan vermedi·248 syf.··
Beğendi
·
2020 18. kitabı
·
3 günde okudu
·
Okunma: 26 Mayıs 2020 00:34
·
Kitabımızın bölümleri şu şekilde: 1. Bölüm İnsanın kendisi ile ilişki.  2.bölüm insan Allah ilişkisi . 3. bölüm insan eşya evren ilişkisi. 4. bölüm insan insan ilişkisi 5. bölüm insani ilişkilerde 10 altın kural. 6. bölüm Kur'an'da diyalog. 1. Bölüm İNSANIN KENDİSİ  İLE İLİŞKİSİ  Insan kendini tanımadan başkaları ile tanışmaya kalkışınca ortaya çok büyük hatalar çıktığını söylüyor hocamız.  Bu yüzden önce kendinizi tanımanız gerektiğine vurgu yapıyor.  Burada da kendimize dönüp 'Ben kimim?' sorusunun sormamız gerektiğini söylüyor. Bu soru sayesinde merak edip kendimize döndüğümüz zaman Bediüzzaman'ın dediği gibi 'merak ilmin hocasıdır' düsturu ile kendimizi tanımamıza yardımcı olacak başlıklar sıralanıyor: 1.Bak(unzur) 2.Oku (ikra) 
Din
İnsanî İlişkilerde İlahî ÖlçüMuhammed Emin Yıldırım · Siyer Yayınları · 20202,475 okunma