Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Evin

Evin
@Evinyazar
Söz inşası üzerine yüksek tahsil…
Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni
Yüksek Lisans
Dünya
6 okur puanı
Temmuz 2023 tarihinde katıldı
Şu anda okuduğu kitap
413 syf.
·
Puan vermedi
·
34 günde okudu
Gün Olur Asra Bedel
Gün Olur Asra BedelCengiz Aytmatov
8.4/10 · 45,7bin okunma
Reklam
211 syf.
·
Puan vermedi
Mitoloji, tarih, efsane
Kitap her ne kadar bir Doğu-Batı sentezi gibi görünse de reelde çok haklı eleştirilerin de serpiştirildiği, tarihî ve mitolojik örüntülerle örülü, sona doğru “ Bu zamanı niye bu kadar hızlı uçurdu ya ?” Dedirtecek nitelikte bir akışa imza atan hoş bir Orhan Pamuk klasiği Kırmızı Saçlı Kadın. “Kitaplara meraklıydım ama her modern Türk gibi Şehnâmeyi bilmiyordum.” “İranlılar batılılaşma yüzünden geçmiş şairlerini ve efsanelerini unutan biz Türkler gibi değiller.” Diyerek edebiyatımızın geçmişimizle aramızda köprü olma işlevini zayıflattığı yorumlarını okura sezdiriyor. Doğu kültüründe doğan Sührab’ı, Batı kültürünün simgesi Oidipus efsanelerinin hem benzer hem de farklı yönlerinin oluşunu aslında efsanelerin evrensel olabileceği düşüncesine götürür. Baba-oğul ilişkisi; babanın oğulu, oğulun babayı öldürme/öldürebilme güdüsünün varlığı bütün yeryüzünde olabilen/olabilecek olaylardır. Bu durumda efsaneler yaşanmış ya da yaşanması muhtemel hikayeler olarak karşımıza çıkar. Kısaca Orhan Pamuk, tarih ve efsanenin hayatın tekerrür hali olduğunu okura hissettirir. Her ne kadar yönümüzü belirleyen unsur duygu ve akıl olsa da deneyimlerimizi, tecrübelerimizi içerisinde barındıran tarih ve mitlerdir asıl belirleyici olan. Onlar deneyimlerimizin birer arşividir. Son olarak tekerrür eden bir hayatı yaşarken ne tam bir suçlu ne de tam bir suçsuz oluruz. Bizim dışımızda ve bizimle olan bir örgü varken kesin hüküm, kimsenin iki dudağı arasında olmamalı. Çok güzel bir kitaptı, zevkle yorumladım. Herkesin tad alması dileğiyle…
Kırmızı Saçlı Kadın
Kırmızı Saçlı KadınOrhan Pamuk · Yapı Kredi Yayınları · 201950,5bin okunma

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
218 syf.
·
Puan vermedi
Nastenka’nın ihaneti
Başlığa “ Nastenka’nın ihaneti” dedim. Çünkü bu tür duygu durumlarını ihanet olarak kabul ederim. Kitabı okuyanlar ya da okuyacaklar ne demek istediğimi anlayacaklar. Dostoyevski beni yanıltmadı; buradaki hikayede de realiteyi sevmeyen, sürekli düşlerini realiteden saymaya çalışan, duygularının yanılmasına, aldatıcı hülyalara inanmayan, onları reelin kendisi olarak gören karamsar bir tiple karşılaşıyorsunuz. Kitabın sonuna geldiğimde kahramanın adını hâlâ bilmiyordum. Acaba atladım mı diyerek tekrar baştan sona üzerinden geçtim :)) Kahraman ismi yok arkadaşlar. Kitap, dört gece buluşmasında gerçekleşen kısa bir hikayeden oluşmakta. Nastenka’nın tutkusuna yenilip kitap boyunca dostça yaklaştığı kahramana olan ihanetine siz de şaşıracaksınız bence. E kadın milletinin gidimli gelimli halleri diyelim :)) keder neredeyse onu seviyoruz biraz da sanki ;)
Beyaz Geceler
Beyaz GecelerFyodor Dostoyevski · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202074,5bin okunma
126 syf.
·
Puan vermedi
“İnsan doğası” sevinç, üzüntü ve acıya belli bir dereceye kadar katlanabiliyor ve bunun üstüne çıkınca mahvoluyor. Werther’i sanırım yukardaki sözlerle sonsuz süsleyebilirim. Evli bir kadına duyduğu aşk acısı, Werther’i depresyon süzgecinden intihar boşluğuna doğru sürükler. Kitabı bazı dönemlerde intihar vakalarına neden olmuş diye alıp okumak istedim. Werther nasıl acı bir hikayeye sahip ki insanlar onu okuduktan sonra intihara girişmişler, açıkçası aklım almıyordu. Çok büyük trajik bir hayat hikayesiyle karşılaşacağımı sanıyordum kitapta fakat maalesef beklentimin aşırı altı çıktı. Her duygu durumundan sonra şimdi asıl nedeni, akla uygun bir neden çıkacak diye sayfaları geride bırakırken daha zayıf daha melankolik halleri takip etmekte olduğumu gördüm. Evli bir kadına duyulun karşılıksız aşk da insanı, yaşamın güzelliklerinden etmemeli. Duygularını bastırdıkça içsel huzursuzluğu ortaya çıkan Werther’in çözümü mezarda araması onun zayıf kişiliğinin göstergesidir. Kitapta trajik bir durum yokluğunun yanı sıra akıl ve sağduyu çizgisini felsefi ana hatlarla okuyucunun gözlerinin önüne sermesi ve ufak ipuçları, güzel eleştiri ve tartışma konusu doğurabilecek noktalar olduğu için kitabın okunmaya değer olduğunu söylemek isterim.
Genç Werther'in Acıları
Genç Werther'in AcılarıJohann Wolfgang Von Goethe · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 2021121,2bin okunma
Reklam
168 syf.
·
Puan vermedi
Ordınov
“…Kendisi fakir, ev kiraları ise yüksekti. Ev sahibesinin gitmesinin hemen ertesi günü, şapkasını aldı ve Petersburg sokaklarında evin kapılarına asılmış ilanlara bakarak, renkleri kararmış, içleri kalabalık ve büyük, fakir kiracılar için uygun evler arayarak dolaştı…” İncelememe bu kitabın girişinde yer verilen bu sözlerle başlamak istedim. Açıkçası kitap hakkında hiçbir bilgim yokken sadece bu sözlere bakarak “ aaa beni anlatıyor olabilir “ diyerek hemen oracıkta satın aldım. Çünkü ben de bir kiracı olarak sokak sokak dolaşıp ilanlardaki telefonları arıyorum. Fakir bir karakter olan Ordinov, kapı kapı dolaşarak kiralık oda arayışı sonucunda yerleştiği evde, beraber yaşadıkları ve aynı zamanda ev sahibi de olan oldukça yaşlı Murin Bey’in karısı olan Katerina’ya karşı ümitsiz bir aşk beslemektedir. Yazar; İçine kapanık, hayatın gerçeklerine karşı pembe gözlükleri olan Ordinov’un diğer insanlarla olan ilişkisini de derinlemesine tahlil ederek dönemin karakter analizini sunmaya çalışmıştır. Bu kitapta üç tane hikaye var; zayıf karakterli Ordinov, Bay Proharçin ve Dokuz Mektupluk Roman. Ordinov daha akıcı oldu. Diğerlerini okurken biraz zorlandım diyebilirim. Tavsiye eder miyim ?.. araftayım:))
Ev Sahibesi
Ev SahibesiFyodor Dostoyevski · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202210,4bin okunma
Evin

Evin

, bir kitabı okumaya başladı
Cennetin Doğusu
Cennetin DoğusuJohn Steinbeck
9.2/10 · 6,3bin okunma
“Çürüyen bir dünyaya tasa sızmıştı; kaybolan neydi, terbiye, rahatlık ve güzellik mi ? Hanımlar artık hanım değildi, beylerin sözüne güvenilmiyordu.”
Sayfa 143 - SelKitabı okuyor
40 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.