Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur
Kendi hesabıma, gücüm dahilinde olmayan bütün şeyler arasında en değer verdiğim şey, hakikati içtenlikle seven kişiler arasında kurulan dostluk bağıdır. Zira inancım odur ki şu koca dünyada kurulacak hiçbir bağ insana böyle bir sevgi bağı kadar huzur veremez.
Kimilerince “yoldan çıkmış bir tanrıtanımaz”, kimilerine göre ise “Tanrı’sı ile kendinden geçmiş bir adam” olan Spinoza’nın, hayatı boyunca kendisini hem dindarlara hem de dinsizlere karşı savunmak zorunda kalması; farklı kişiler tarafından hem teist hem de ateist olmakla itham edilebilmesi –ya da övülebilmesi– çok ilginçtir
Reklam
Tanrı’yı yani Doğa’yı anlamak, insana adeta tanrısal bir neşe verir ve insanın ulaşabileceği daha üst düzeyde bir hoşnutluk yoktur.
Spinozist etik, neyin yapılması ve neyin yapılmaması ile ilgili değil, neye muktedir olduğumuz ve neye muktedir olmadığımıza ilişkindir. Gücümüzün neye yettiğine, bu gücü nasıl kullanabileceğimize, gücümüzün yettiği her şeyi nasıl gerçekleştirebileceğimize dair bir soruşturmadır ve yaşam da, etik de, hatta toplumsal varoluşumuz da, bu soruşturmanın sürekliliği ve nihai olarak da pratiğe dökülebilmesinden ibarettir.
Herhangi bir dinin topluluğu, bu dinlerin izleyenleri, ne hakla Tanrı’yı kendi akıl almaz dogmalarının oyuncağı haline getirebiliyorlardı? Spinoza kendisini; insanların bilgisizliğinin sığınağı haline gelmiş Tanrı’sını onların ellerinden kurtarmaya, Tanrı’yı tanrısal ışığın kendisi ile anlamaya ve anlatmaya adamaya adeta mecbur kalmıştı. Usunu, Tanrı’sının ona bahşettiği en nadide şeyi, bir zırh gibi giyinecek ve ona saldırmaya hazırlananlar ile savaşacaktı.
“Kalabalığı yönetmek için, hurafeden daha etkili hiçbir şey yoktur.”
Reklam
–en başa dönersek şeylerin de bizzat kendisi, yani Tanrı’nın dışavurumları– Tanrı’nın kendisidir.
“İnsan faydalı olanı aramaya, yani kendi varlığını korumaya ne kadar çalışırsa, o kadar fazla güç sahibi olur ve o kadar çok erdem kazanır...”
Sevmenin ölçüsü, ölçüsüz sevmektir. -Benedictus De Spinoza
Reklam
Gerçek ve mükemmellik eş anlamlıdır. -Benedictus De Spinoza
Önemli olan yargılamak değil; anlamaktır. -Benedictus De Spinoza
88 syf.
3/10 puan verdi
Destek yayınları felsefe serisi içindeki en vasat kitaplardan olabilir. Yazar biyografisine ağırlık vermiş. Spinoza’nın felsefesini hem çok az ele almış hem de çok doğru aldığını söyleyemeyiz. Başarılı bulmadım maalesef.
Benedictus De Spinoza
Benedictus De SpinozaÖzgecan Şekerci · Destek Yayınları · 2021128 okunma
88 syf.
7/10 puan verdi
·
3 günde okudu
Bir zırh gibi kuşanıp aklımı
Destek yayınlarının otobiyografi serisi tek kelime ile muhteşem. Kısa, öz ve derinlikli. Yaşam öyküsünü derleyen yazarlarda da müthiş bir edebi yetkinlik ve söz gücü buluyorum. Bu da zirvedeki yaşamları daha da yükseğe taşıyor, okuyucu kanadında hikayeyi daha bir büyüleyici yapıyor. Bir yazarın eserlerini iyi anlamanın en iyi yolu onun hayat
Benedictus De Spinoza
Benedictus De SpinozaÖzgecan Şekerci · Destek Yayınları · 2021128 okunma
Gerçek din, kendisini mucizeler ya da kutsal kitaplar gibi tarihsel anlatılar yoluyla değil fakat kendi zorunlu yasaları aracılığıyla görünür kılan bir tanrıyı anlama çabasında gizlidir.
938 öğeden 16 ile 30 arasındakiler gösteriliyor.