Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Gönderi

2023~OCAK
"Okuma insanın iliğine işlemiş bir kurda benzer."
Lawrence Durrell
Lawrence Durrell
(Karanlık Labirent #56150626) 1.
Ağustos Işığı
Ağustos Işığı
~
William Faulkner
William Faulkner
: Okuduğum beşinci kitabından sonra gördüm ki Faulkner'ın eserlerini ayrı ayrı değerlendiremiyorum. Faulkner kendine has dili, yaratma evreni, mekanı ve zamansal algısı ile bir bütün. Bir yazardan ötesi ...bir OKUL. Ağustos Işığı'nın adı okuru yanıltmasın. Ortada ışık falan yok. Bilakis zifiri karanlık. Dünyanın en yalnız adamlarından Chirtmas'ın ve onun halkının! zaman dışı destanıydı bu. 2.
Namuscular
Namuscular
~
Kemal Tahir
Kemal Tahir
: Kemal Tahir'in 1940'larda yattığı Malatya'dan cezaevi notları. Tahir, hapishanedeki insanları bir bilim insanı titizliği ile incelerken kendi has yaklaşımlarıyla da bir devrin panoramasını çıkarıyor. Edebiyat-sosyoloji-politika-din... Birçok açıdan eser çok kıymetli. 3.
Günübirlik Hayatlar
Günübirlik Hayatlar
~
Irvin D. Yalom
Irvin D. Yalom
: Şairin "Yaşamak ağrısı asıldı boynuma." Dediği yeri kurcalayan psikanaliz öyküleri. Yalom'un aktarım tarzını seviyorum, empati duygusu çok yüksek. 4.
Valizdeki Mektup
Valizdeki Mektup
~
Menekşe Toprak
Menekşe Toprak
: Yazarın kendine has imzasını göremediğim ortalama öyküler. Bana işleyen tek öykü, kitaba adını veren öykü oldu. 5.
Yeniçeriler
Yeniçeriler
~
Reşad Ekrem Koçu
Reşad Ekrem Koçu
: Yeniçeriler özelinde Osmanlı askeri ve toplumsal tarihine bir bakış gibi olmuş. Yazarın kendine has hikayesel yer yer deneme tadında bir üslubu var. Osmanlı hayatı ile ilgili pek zengin ayrıntılar var. Neden sonuç iliskilileri ve kaynakçası ile beraber verimli bir tarihi araştırma idi. 6.
Kırık Hayatlar
Kırık Hayatlar
~
Halid Ziya Uşaklıgil
Halid Ziya Uşaklıgil
: Hâlid Ziyâ, bu romanda biraz daha toplumsal sorunlara parmak basmak istemiş. Bu yüzden birçok mesaj ve tespit var. Ben diğer romanları kadar sevemedim. Eser canlılığını yitirmiş gibiydi. Yine de Hâlid Ziyâ'nın Servet-i Fünûn kalemini okumak başka bir zevk. 7.
Okuyucu
Okuyucu
~
Bernhard Schlink
Bernhard Schlink
: Nazi Soykırımına Alman tarafından bakabileceğim için hevesle başladım ama umduğumu bulamadım. Yazar onca ortaya attığı toplumsal, hukuksal ve ahlaksal sorunla okuru baş başa bırakmış. Kendisi hep gri kalıyor. Bu geri çekiliş hoşuma gitmedi. Tamam hikaye akıp gidiyor ama ahım şahım bir edebi dil de yok. 8.
Ankara, Mon Amour!
Ankara, Mon Amour!
~
Şükran Yiğit
Şükran Yiğit
: Pürüzleri yok mu ? Var. Misal: Koca koca toplumsal meseleleri romantikleştirmek. Fakat hani insan bütün kusurlarıyla bir kitabı bağrına basmak ister ya, yine öyle oldu. Kişisel nedenlerin de payıyla kitap beni hayli etkiledi. 9.
Bonobo ve Ateist
Bonobo ve Ateist
~
Frans de Waal
Frans de Waal
: Kendisi de bir ateist olan araştırmacı yazar, hem ateistleri hem inançlıları eleştiriyor. Bunu da evrimce bize en yakın tür olan Bonobolar üzerinden örneklendirmiş. Ahlak için dine ihtiyaç var mı? Din tamamen yok edilebilir mi? (Ya da edilmeli mi?) gibi sorulara cevap aranmış. Meraklıları için ufuk açıcı bir eser. Açtığı tartışmalarla beynimi hayli yordu. 10.
Kanayan
Kanayan
~
Erdal Öz
Erdal Öz
: Erdal Öz'ün cezaevi gözlemlerinden ve kendi yaşadıklarından yola çıkarak oluşturduğu öyküler. Hem gerçekliklerinden hem de Erdal Öz'ün her zamanki vurucu tarzından çok etkilendim. 11.
Bakele
Bakele
~
Sezgin Kaymaz
Sezgin Kaymaz
: Okurken akıp giden ama bitirince hiç bir iz bırakmayan öyküler. Edebi bir kaygı yok. Öylesine anlatılıp geçilmiş hissi bıraktı. 12.
Yezidin Kızı
Yezidin Kızı
~
Refik Halid Karay
Refik Halid Karay
: Yeziler hakkında bir edebi eseri ilk kez okudum. Bu açıdan ilgimi çekti ama anlatım yönünden diğer Refik Halid kitaplarından geride kalmış. 13.
Lev Tolstoy
Lev Tolstoy
~
Henri Troyat
Henri Troyat
: Hem Tolstoy'un uzun yaşamının ve dev kişiliğinin biyografisi( roman tadında) hem de Rusya'nın bir asrının öyküsü. Tolstoy, bence en büyük Rus romancısıdır ama kişiliği bu biyografiden sonra benim için iyice anlaşılmaz bir hal aldı. Bazı fikirleri ve davranışları kabul edilebilir gibi değil. Uzun uzun irdeledim.Neticede böyle müstesna bir yazarı derinlemesine tanımaya çalışmak güzel bir tecrübeydi. 14.
Diriliş
Diriliş
~
Lev Tolstoy
Lev Tolstoy
: Tolstoy'un biyografisiyle beraber okuyunca alt metni takip edebildiğim bir serüven oldu. Ayrıca ilk gençliğimden sonra bu ikinci okumam. Kendimdeki değişimi de inceledim. Çoğu fikre katılmıyorum ama Tolstoy'un muhteşem romancılığı beni kanatlandırıyor. İşte bu da edebiyatın gücü. 15.
Sabır Taşı
Sabır Taşı
~
Atiq Rahimi
Atiq Rahimi
: Afganistan'da küçük bir odadan koca ülke görünüyordu. Adı olmayan bir kadın ve adı olmayan bir yer. Fark etmezdi çünkü. Anlattıklarıyla, anlatım tarzıyla, çağrışımlarıyla mükemmel bir küçük dev-romandı. 16.
Kapıların Dışında
Kapıların Dışında
~
Wolfgang Borchert
Wolfgang Borchert
: Sanki tiyatro biçimine bürünmüş şiirsel bir öyküydü. Bu kadar genç yaşta, şairliğinin de gücüyle hayatını edebiyata dökebilmiş yazara hayran kaldım. Savaş, insanlık... Hiç keyfi bozulmayan kapıların içindekiler!.. ve savaştan daha ağır bir yüke koşan dışardakiler... Koyu karanlık bir metin. 17.
Ağır Roman
Ağır Roman
~
Metin Kaçan
Metin Kaçan
: Edebiyatımızda emsalini henüz görmediğim bol argolu, kendisi has ritimle yazılmış bir suç romanı. Edebiyatımızda karanlık sokakları çok görmeyiz. Kimseyi güzellemeyen, kimseyi de suçlamayan hacmi hafif, kendi ağır bu romanı sevdim. 18.
Halüsinasyonlar
Halüsinasyonlar
~
Oliver Sacks
Oliver Sacks
: Muhteşem bir inceleme kitabı. Görsel, işitsel, kokusal, hissel (burada sanki biri var!) halüsinsyonların sebepleri irdelenmiş. Halüsinasyonlara sebep olan bazı sendromlar, beyin hasarları, engeller, hastalıklar, stres, psikolojik durumlar irdeleniyor. İnsan zihninin muazzam dehlizlerini Sacks sayesinde bir kez daha gezmiş oldum.
··
1.915 görüntüleme
Gönül. okurunun profil resmi
2. "Bir toplumun ger­çekçi olabilmesi, bence ancak kendi gerçeklerini merak etmesi ile başlayabilir. Bu başlangıç aynı zamanda kendi gerçeklerimize dayanarak günümüz ve geleceğimizin zor­luklarını kendi gayretlerimizle yenebileceğimiz ümidinin de başlangıcıdır."
Kemal Tahir
Kemal Tahir
Gönül. okurunun profil resmi
1. Ona göre, zaman bir bütün­dür, kronolojik bir sıra izlemez. Geçmiş hiçbir vakit geçmiş değildir: "Görüyor musun, bütün herşey şimdi. Yarına kadar bitmiyecek dün, yarın on bin yıl önce başlamıştı."
Talat Halman
Talat Halman
(Faulkner için)
Gönül. okurunun profil resmi
3. "Nasıl anlatsam... Rusça' da buna ostrannaya denir. Sanki gerçekten burada değilmişim gibi. Olan biten hiçbir şeyi tam ola­rak hissedemiyorum. Çevremden soyutlanmış durumdayım. Sanki burada duran, tüm bunları yaşayan ben değilim."
Günübirlik Hayatlar
Günübirlik Hayatlar
Gönül. okurunun profil resmi
4. "Bu eskilere olan merakım hala dinmedi. Siyah-beyaz filmlere, o filmlerdeki kısa bukleli saçları içe kıvrılan, aşk için gözyaşlarına boğulan kadınlara, kapakları desenli ahşap kutucuklara, değerlerini hiçbir zaman biçemediğim eski biblolara, kenarları oymalı kadife koltuklara, kuğu endamlı porselen çaydanlıklara, daha nice nice şeylere..." ##$##yazarSeolar:Menekse-Toprak.$$#$$ (Kitaba ismini veren öyküden)
Gönül. okurunun profil resmi
8. Ankara romanları benim için hep özeldir:)) "Bazı ruhlar kar­deştir, nerede karşılaşırlarsa karşılaşsınlar birbirlerini tanır­lar, sizinle bu yüzden konuşmak istedim galiba."
Gönül. okurunun profil resmi
10.
Yaralısın
Yaralısın
, nerede duruyorsa "Kanayan" öyküsü de orada duracak benim için. Aynı soru yine: İnsan insana bunu neden yapar?
Gönül. okurunun profil resmi
9."Bir insana, daha önce zerre kadar kafa yormadığı bir konuda aklın yolunun bir olduğunu göstermeye çalışmak nafiledir." (Jonathan Swift)
Gönül. okurunun profil resmi
13. Yazar-düşünür Tostoy ve insan Lev Tolstoy: "Evrensel aşkı göklere çıkarıyor -ve karısını mutsuz ediyordu; yoksulluğu göklere çıkarıyor -ve lüks içinde yaşıyordu; kendini unutmayı salık veriyor -ve en küçük rahatsızlıklarını bile not ediyordu; Tanrı'yla birleşmeyi öğütlüyordu -ve aile kavgalarıyla zaman kaybediyordu; şöhre­ti küçümsemeyi salık veriyordu -ve yazışmalarla, resepsiyon­larla, fotoğraflarla itibarını koruyordu; hakikate tapmaya da­vet ediyordu - ve her gün içler acısı bir ikiyüzlülüğe sürükle­niyordu! " #194170334
Gönül. okurunun profil resmi
5. "Kendimi elimden düşmeyen pergele benzetirdim; pergel nasıl bir ayağıyla bir noktaya saplanır ve öbür ayağıyla etrafı gezer do­laşırsa, ben de hem mesleğime can ve gönülden sarılıp mesleğimde yükselmek, hem de gaza yollarının verdiği fırsatla memleketler do­laşıp görmek isterdim." (Mimar Sinan)
Yeniçeriler
Yeniçeriler
Gönül. okurunun profil resmi
6. Kırık Hayatlar'dan çok sevdiğim bir alıntı: "Birbirleriyle buluştukça sanatla ilgili düşüncelerinin bir örnek olduğunu öğrenen ve belki birbirine yakın yaşamakla birbirinden aşılanan bu insanlarda eşdeğer konularda, eşdeğer duygularla karşılaşmaktan, yine o ufuklarda, yine o uçuş biçimine yaratılıştan yetenek taşımaktan doğan bir uyum oluşmuştu."
20 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.
Yorum yapabilmeniz için giriş yapmanız gerekmektedir.