Çağdaş Bir Giriş

Bilim Felsefesi

Alex Rosenberg

Bilim Felsefesi Sözleri ve Alıntıları

Bilim Felsefesi sözleri ve alıntılarını, Bilim Felsefesi kitap alıntılarını, Bilim Felsefesi en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Bilim felsefesindeki geleneksel bir görüşe göre, tali kuramların daha  temel kuramlara indirgenmesi, bilimin, başlangıçta birbirinden yalıtık gibi  gözüken kuramların sayısı giderek azalan temel kuramlardan türetilen  özel haller olduğu gösterildikçe, birbiri ardmca kendi kapsamım genişletip  açıklamalarım derinleştirdiğinin bir göstergesidir. Bilimsel değişim bilimsel  ilerlemedir; ilerleme de, büyük ölçüde, indirgeme yoluyla gerçekleşir. İndirgeme, bilim statüsüne erişen disiplinler arasındaki karakteristik ilişki  olarak da görülür.
Yasalar bir tür zorunluluğa sahip oldukları için [bir şeyleri] açıklarlar. Yasaların şeylerin nasıl düzenlenmesi, nasıl örgütlenmesi gerektiğini bize söylemelerinin bir anlamı vardır. Buradaki sıkıntı yasaların ne tür bir zorunluluğa sahip olduğunu tam olarak ortaya çıkarmakta düğümlenmektedir. Bu, mantık yasalarının dayattığı türden mantıksal bir zorunluluk ya da tanımdan kaynaklanan bir zorunluluk olamaz. Evren, mantık yasaları çiğnenmeksizin, kütleçekiminin ters kare yasası yerine, ters küp yasasının güdümünde de olabilirdi pekalâ.
Reklam
Bilimlerin resmi epistemolojisi emprisizm olduğu için kuramların doğası ve bilimde oynadıkları merkezi rol, bilim felsefesi açısından (gidermemiz gereken) bir dizi güçlük doğurmaktadır.
Determinizm, Newton kuramının başarısıyla birlikte, ilginç bir felsefi seçenek haline geldi. Fakat bazı filozoflar ve elbette ki pek çok teolog, fizi- ğin insan eylemini ya da herhangi bir canlının davranışını koşullamadığını savunmaya devam ettiler. Bu kişiler biyolojik alanın Newton determiniz- minin erişim menzilinin ötesinde olduğunu ileri
Sayfa 44
Felsefe iki soru kümesiyle ilgilenir: Birincisi, bilimin -fiziksel, biyolojik, sosyal, davranışsal bilimler- bugün cevap veremediği ve belki de hiçbir zaman cevap veremeyeceği sorular. İkincisi, bilimlerin birinci soru kümesine niçin cevap veremeyeceğiyle ilgili sorular.
Bilimin Balı' da doğmuş olmasının akla yatkın açıklamalarından birini Jared Diamond'un Guns, Germs and Steel (Tüfek, Mikrop ve Çelik) adlı kita- bında bulmak mümkündür. Diamond kitabında bilimin niçin ilk önce Ba- lı' da ortaya çıkhğım ve niçin sonunda dünyanın her yerinde, hatta Bah'nın diğer kurumlarına hasmane tavır
Sayfa 53
Reklam
22 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.