Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Çağdaş Bir Giriş

Bilim Felsefesi

Alex Rosenberg

Bilim Felsefesi Gönderileri

Bilim Felsefesi kitaplarını, Bilim Felsefesi sözleri ve alıntılarını, Bilim Felsefesi yazarlarını, Bilim Felsefesi yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Bilimin Balı' da doğmuş olmasının akla yatkın açıklamalarından birini Jared Diamond'un Guns, Germs and Steel (Tüfek, Mikrop ve Çelik) adlı kita- bında bulmak mümkündür. Diamond kitabında bilimin niçin ilk önce Ba- lı' da ortaya çıkhğım ve niçin sonunda dünyanın her yerinde, hatta Bah'nın diğer kurumlarına hasmane tavır
Sayfa 53
Determinizm, Newton kuramının başarısıyla birlikte, ilginç bir felsefi seçenek haline geldi. Fakat bazı filozoflar ve elbette ki pek çok teolog, fizi- ğin insan eylemini ya da herhangi bir canlının davranışını koşullamadığını savunmaya devam ettiler. Bu kişiler biyolojik alanın Newton determiniz- minin erişim menzilinin ötesinde olduğunu ileri
Sayfa 44
Reklam
414 syf.
·
Puan vermedi
Ağır kuramsal bir dili var. Okuması zor bir kitap. Bilim felsefesine giriş yapmak istiyorsanız daha uygun kitapları araştırmanızı öneririm. Ancak belli bir alt yapınız varsa sindire sindire, zamana yayarak okumak lazım. Kitap bilim felsefesinden, kuram, metod, yöntem,… gibi bilimin temel dinamiklerini farklı bilim felsefecileri ve teorisyenler ışığında ele alıyor.
Bilim Felsefesi
Bilim FelsefesiAlex Rosenberg · Dipnot Yayınları · 201522 okunma
Hume
Sözgelimi, ilahiyat ya da metafizik okuluna ait herhangi bir kitabı elimize aldığımızda şu soruyu soralım: Bu eser nicelik ya da sayıyla ilgili herhangi bir soyut akıl yürütmeyi içeriyor mu? Hayır. Olgularla ve varoluşla ilgili herhangi bir deneysel akıl yürütme içeriyor mu? Hayır. O zaman atın elinizdekini ateşe: çünki o, safsata ve yanıısamadan başka bir şey içeremez.
Kantın Arı Usun Eleştirisi'ni yazmasından sadece birkaç yıl önce David Hume, bilime ilişkin olarak çok daha farklı bir açıklama ortaya koydu; buna göre bilimin yasaları ile kuramlarının hiçbiri zorunlu birer doğru değildir, bunun da nedeni bizim onları deneyleme bazında temellendirebilmemizden ibarettir. Hume bir empiristti elbette; septisizmi geçmişin ve bu günün ussalcıları kadar çürütme yanlısı değildi pek. Bilimsel bilginin ancak deneylemeyle temellendirilebileceği yolundakı nosyonla ilgili olarak herhangi bir sıkıntısı yoktu; gerçekte bu, onun Newton'un deneysel metotlarından çıkarsadığı bir sonuçtu.
... her bilim felsefenin bir çocuğudur. Her biri nihayetinde evden çıkıp gitmekte, fakat geride bir "bagaj" bırakmaktadır.
Reklam
Biz bir sayının ne olduğunu sorduğumuzda yazılı ya da sözlü sembol hakkında değil, bir şey hakkında soru sormuş oluyoruz. Filozoflar bu soruya, en azından Platon'un sayıların tikel şeyler olduğunu öne sürmesinden (uzayda ve zamanda soyut şeyler yer almasa bile) bu yana, farklı cevaplar vermişlerdir. Platon'un tersine diğer filozoflar matematiksel doğruların soyut kendilikler ve bunlar arasındaki ilişkiler hakkında olmadığını, fakat evrendeki somut şeylerle ilgili olgularca doğru kılındığını ve matrmatiksel ifadeleri belli bir amaç doğrultusunda kullandığımızı ileri sürmüşlerdir.
Ders açıktır. Her bilim felsefenin bir çocuğudur. Her biri nihayetinde evden çıkıp gitmekte, fakat geride bir “bagaj” bırakmaktadır.
Sayfa 18
Evrim kuramına böylesine yaygın bir biçimde karşı çıkılmasının nedeni de budur. Kimi insanlar amaç, anlam ve insan doğasına dair sorulara biyolojinin verdiği cevapları kabul etmezler. Bunun yerine yüzlerini felsefeye ya da dine çevirirler.
Sayfa 18
"Doğa Yasası Ne Demektir?
Mantıkçı empirisistler yasanın kimi özelliklerini çok önceden saptamışlardır; bunlar hâlâ geniş kabul gören özelliklerdir. Buna göre yasalar şu şekilde dile getirilen evrensel önermelerdir: "Bütün a'lar b'dir" ya da "Ne zaman C türünde bir olay olsa, E türünde bir olay (da) olur" ya da, bir kez daha, "(Bir) e olayı
26 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.