Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Hayali Milletler Çağında Avrasya ve Ortadoğu

İran ile Turan

Osman Karatay
Türklerin anayurdu Kuzey Irak mı? Altay efsanesiyle nereye kadar? Atalarımız Orta Asya’ya ne zaman ve nasıl gittiler? Türk milleti kaç yaşındadır? İran nereden çıktı, neyin nesidir? Turan neresidir, ne demektir? Tarihçilik gerçek ile hayal arasında nerededir? İran ile Turan neden hep kapıştı? Oğuz Han kimdir? Gerçekten var olmuş mudur? Feridun kimdir? İranlılar büyük bir Türk hükümdarını nasıl çaldılar? Kürtlüğün kökeni nedir? İngilizlerin ataları Türkçe’yi nasıl öğrendiler? Bu ve benzeri pekçok ‘ahret sualinin’ cevabı bu kitabın konusunu oluşturuyor. Daha çok Balkanlar üzerine çalışmalarıyla tanıdığımız, aslında Ortaçağ tarihçisi olan Osman Karatay, bu eseriyle Avrasya’nın eski çağına uzanıyor. Dünyada Türkler hakkındaki en büyük eser olan toplam 37 ciltlik Türkler adlı yayın çalışmasını yöneten Karatay’ın yayınlanmış kitapları şunlardır: Ba’de Harab’il Bosna (1997), Kosova Kanlı Ova (1998), Balkanların Gülen Çehresi (1999), Hırvat Ulusunun Oluşumu. Erken Ortaçağ’da Türk-Hırvat İlişkileri (2000), vd. (Editör), The Turks, 6 cilt (2002), Omurtak Han’ın Rüyası (Türk Dünyası Tarih Dergisi sayı 183-189’da [Mart-Eylül 2002] tefrika), (çeviri) Peter B. Golden, Türk Halkları Tarihine Giriş (2002), Bosna-Hersek Barış Süreci (2002), İran ile Turan: Hayali Milletler Çağında Avrasya ve Ortadoğu (2003).
Yazar:
Osman Karatay
Osman Karatay
Tahmini Okuma Süresi: 6 sa. 53 dk.Sayfa Sayısı: 243İlk Yayın Tarihi: Mayıs 2012Yayınevi: Karam Yayınları
ISBN: 9789756467046Ülke: TürkiyeDil: Türkçe

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
308 syf.
10/10 puan verdi
Yazar, özellikle bugünkü İran'ın kuzeyi, batısı, kuzeybatısı ile Irak'ın kuzey bölgelerinde yaşayan ve eklemeli dil konuşanlardan zaman içerisindeki değişik sebeplerle ayrılan toplulukların bozkırda, Saka adıyla bütünleşip bugün adına Türk dediğimiz dil ve kültür çerçevesinde milletleşerek akabinde ata topraklarının yeni sâkinleri olan Arî insanları ile olan mücadelelerini güzel bir şekilde işleyerek bizlere sunmuş. Fakat bu mücadeleyi tarihî gerçeklikler üzerinden yapmak adına kalemine sarılarak kendine ve insanlığa yeni sorular sormuş, cevaplar aramış. Kitapta yazarın, Hint-Avrupa ekseni üzerinden yazılmış ve temelsiz olarak gördüğü batı tarihinin senetsizliğini izah edebildiğini düşünüyorum. Pek âlâ bu konuda yalnız tarih değil, hemzamanlı bir şekilde dil çalışmalarının varlığını istemek zorundayız.
İran ile Turan
İran ile TuranOsman Karatay · Ötüken Neşriyat · 201270 okunma
Reklam
308 syf.
10/10 puan verdi
·
14 günde okudu
Ne Nerede Ne Zaman Nasıl Niçin Kim
5N1K'yi hepimiz duymuşuzdur. Yoo ben duymadım diyorsanız yavaşça kapıyı kapatın gidin, bize de cehaletiniz sirayet etmesin. Kitaba gelelim efendim Osman Hocayı yaklaşık 10 yıldır tanımaktayım. İzmir'e gittiğimde yanına da uğradım kitaplarındaki kalitesini bizzat şahsında da gördüm. Kitap bize Bugün İran Dövletinin olduğu coğrafyayı izah ediyor. Ardından Turan denilen mekânı anlatıyor. Dili oldukça sade fakat hazırbulunuşluk seviyeniz düşük ise bırakın anlamayı okuyamazsınız bile. En çok Kürt Mevzuu bana tesir etti desem yeridir. Ben tarihi seviyomm yhaaaa diyen herkese okutulmalı bu eser. Bak bakalım bi daha öyle gevşek gevşek konuşabiliyor mu? Kitabı tavsiye ediyor muyum? Az evvel zikrettiğimiz gibi eğer hazırbulunuşluk seviyeniz düşük ise isteseniz de okuyamazsınız. Ürününüz bol kazancınız bereketli olsun esenlikle kalınız efendim Hûdânın Bâki selâmı üzerinize olsun..
İran ile Turan
İran ile TuranOsman Karatay · Ötüken Neşriyat · 201270 okunma
308 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
Osman Karatay; Türkiye'nin ilk düşünce kuruluşu olan Avrasya Stratejik Araştırmalar Merkezi'nin (ASAM) kuruluşunda yer ald. Dünyadaki en büyük Türk tarihinin ortaya çıkışında katkı yaptı. The Turks'ün editörlüğünde bulundu. KaraM'ı (Karadeniz Araştırmaları Merkezi) kurdu. Türk Dünyasına Hizmet Ödülü aldı. Kitapta neler bulacaksınız: Kısa bir İran
İran ile Turan
İran ile TuranOsman Karatay · Ötüken Neşriyat · 201270 okunma
308 syf.
8/10 puan verdi
·
3 günde okudu
İran ile Turan çok donanımlı ve pek çok ibretlik tarihi delille dolu muazzam bir kaynak durumunda. Karatay'ın pek çok yerde sunduğu öneri ve tespitler, yüzünüze hain bir gülümseme bile yerleştirebiliyor. Tarih ile ilgilenen araştırmacı, akademisyen vd. lerinin "bugüne kadar, benim aklıma da gelmeliydi" diyebileceği, "hiç bu açıdan bakmamıştım" tepkisi ile kendi hatalarını kabul etmeye mecbur edici üslubu sebebiyle, özellikle Türk tarihinin hatlarını çizebilmek açısından olmazsa olmaz derecede önemli bir kitap. Bununla birlikte özellikle tarihi meselelerin değerlendirilmesi açısından, tarih araştırmacılarına yeni ufuklar kazandırması sebebiyle de muhakkak kütüphanenizde bulunması gerektiğini düşünüyorum.
İran ile Turan
İran ile TuranOsman Karatay · Ötüken Neşriyat · 201270 okunma
Reklam
301 syf.
·
Puan vermedi
Türklerin Kökeni adlı kitaptan sonra bilgiler taze iken okunması gereken bir kitap. İki kitap birbirini desteklemektedir. Aralarındaki fark ise bu kitap içerik olarak daha ayrıntılı olup, içeriği daha zengindir. Hafif bir dil ile kaleme alınmıştır. Osman hocamızın eline koluna ve emeğine sağlık
İran İle Turan
İran İle TuranOsman Karatay · Ötüken Neşriyat · 201970 okunma
277 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
1 saatte okudu
Türk Tarihine ilginiz varsa, okumalısınız. Orta Asya, medeniyet, Kürtler, ırk, savaşlar, diğer ırklarla olan bağlar, dil, iran ile ilişkiler gibi konular var.
İran İle Turan
İran İle TuranOsman Karatay · Ötüken Neşriyat · 201970 okunma
308 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
Doç. Dr. Osman Karatay eski sorulara yeni cevaplar vermekle kalmıyor. Onun bilim dünyasındaki ayırıcı özelliği eski cevaplara yeni sorular sormasıdır. Nakletmesi değil, süzerek almasıdır. Böylece bazı durumlarda bilim diye bildiğimiz şeyin ardındaki siyaset ortaya çıkıyor. Ama bu kitapta yine de siyasetle uğraşmıyor. Yeni sorular ve yeni cevaplar onu yeterince meşgul ediyor. Bu küresel köyde Türklerin akrabaları ve ilk Türk yurtlarının keşfi yazarın esas derdi. Bu konuda bildiklerimizin yalan olduğuna inanıyor. Kendi arayışlarında ise bazen Irak'ın kuzeyinde Türklerin atalarını buluyor, bazen Oğuz Han'ın varlığını sorguluyor. Bazen İranlıların efsanevî hükümdarı Feridun'un neden bir Türk hükümdarına benzediğini düşünerek bu hükümdarın Türklerden çalındığı sonucuna varıyor. Son yıllarda eski dönem tarihçiliğinin en kaydadeğer eserlerini veren Karatay, Hırvat Ulusunun Oluşumu (2000) adlı çalışmasında ilk İran-Turan sorgulamalarına girdi. Ardından 2003 yılında ilk baskısıyla işbu kitap ortaya çıktı. Aynı yolda iğneyle kuyu kazmayı sürdürünce de, Bey ile Büyücü (2006) doğdu. Nihayet toplu sonuçlarını Türklerin Kökeni (2011) adlı kitabında yayınladı ama bu kitaptaki İran-Turan tartışmalarını oraya taşımadı. İran ile Turan yazarın inanmadığı cevaplar ve inandığı gerçeklerin mücadelesinin bir ürünüdür.
İran ile Turan
İran ile TuranOsman Karatay · Ötüken Neşriyat · 201270 okunma
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.