Mısır Tarihi

Erik Hornung

Mısır Tarihi Sözleri ve Alıntıları

Mısır Tarihi sözleri ve alıntılarını, Mısır Tarihi kitap alıntılarını, Mısır Tarihi en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Xl. Ramses bu dönemde gerçek iktidarı ülkenin kuzeyinde de başkalarına devretmek zorunda kalmıştır. Amon'un tören barkası için Lübnan'dan ahşap getirmekle görevlendirilen Tebli memur Venamon, maceralarla dolu gezi raporunda, İ.Ö 1082 yılında Aşağı Mısır'ın asıl hükümdarlarının Smendes ve Kraliçe Tentamon olduğunu belirtir. Rapordan anlaşıldığına göre Biblos en azından bir kuşaktan beri Mısır'dan bağımsızdır. Biblos artık yeni bir dünya gücüne boyun eğmekte, Lübnan'a kadar ilerlemiş olan Asur kralı I.Tiglatpilesar'a (İ.Ö 1115-1076 ) Sidon ve Arvad'la birlikte vergi vermektedir. Mısır'ın emperyal dönemi artık geride kalmıştır.
Sayfa 126Kitabı okudu
Keops'un bir dizi yetenekli oğlu arasında özellikle Cedefhor öne çıkar. Kaynaklarda, Zoser'in mimarı İmhotep gibi ona da bir bilgelik öğretisi atfedilir,sonraki dönemlerde kalma bir kopyada bu öğretinin bir kısmı yer alır; Eski Krallığın sonlarında Giza'da tanrı olarak yapılan Cedefhor, iki bin yıl sonra bile, Geç Dönem yazıcıları arasında, saygınlığını korur.
Sayfa 31
Reklam
Kuramsal olarak, her tür kült eylemini, dolayısıyla da bütün tarihsel başarıları tek başına kral gerçekleştirir, çünkü gerekli büyülü güce yalnızca o sahiptir; Roma Dönemine kadar tüm Mısır tapınaklarının iç mekanlarında kral tek başına tanrıya hizmet ederken gösterilmiştir. Bir tek Şenlik ve savaş tasvirlerinde "yardımcıları," yani rahipler, memurlar ve askerler de vardır. Ancak uygulamada bütün olayları bizzat "yönetmesi" mümkün olmadığı için kral yetkisinin bir kısmını etrafındakilere, kendisine yakın kişilere devretmiştir. Bu şekilde oluşan memurluk sistemi en eski anıtlarda bile tasvir edilmiş ve en başından beri iki ana gruba ayrılmıştır: birincisi kralın kişisel olarak ve makamı bakımından fiziksel ve kültsel gözetilmesinden sorumlu memurlar; ikincisi kralın "sözcüleri" olarak onunla dış dünya arasında aracılık eden ya da kralın emirlerini ülkede doğrudan doğruya uygulayan memurlar. Duruma göre farklı zamanlarda verilen bu emirler sonucunda yönetimsel makamlar oluşması görece zaman almıştır; bu nedenle de başlangıçta makamın kendisi, krala yakınlığıyla belirlenen makam sahibinden daha önemsizdir. Tüm hanedanlarda önemli görev ve makamlar büyük bir olasılıkla yalnızca prenslere ve onların çocuklarına veriliyordu, çünkü ancak yakın akrabaların tanrısal güçle dolu kralın yakınında olmaya dayanabilecekleri düşünülüyordu. "Soylular" olarak ülkenin çeşitli bölgelerini onlar yönetiyordu, zamanla bu bölgeler eyaletlere dönüştü.
Sayfa 13 - pdf
Canlılığı kuzey krallığının kültürel inceliğine sonunda galip gelen güney krallığını kısa süreliğine yöneten III. lnyotefin saltanatı (İ.Ö. 2016 -2008) genelde sakin geçer. Memurlarından birinin taşıdığı Amenemhet, yani "Amon en önde" adı, daha sonra 12. Hanedanın dört kralının da adı olacaktır. Kökeni ve özgün doğası artık tam olarak bilinmeyen Amon, Teb eyaletinin, dolayısıyla da güney krallığının Month'la birlikte en önemli tanrısı haline gelmiştir. Amon diğer tanrıların özelliklerini de alır, örneğin komşu Koptos'un tanrısı Min'in bereketlilik yönüne, ama özellikle de güneş tanrısının yaratıcı rolüne sahiptir; nitekim Ra'yla birleşen Amon dünyayı yöneten Amon-Ra olacaktır.
Mısırlıların piramit, sfenks ve sütunun yanı sıra sanat tarihine bir diğer armağanları da obelisktir. Obeliskin en azından Orta Krallıktan bu yana altınla kaplı olan ucuna gün doğumunda güneşin ilk ışınları yansıyordu. Kült imgesi gökyüzünde sürekli olarak görünen bu tanrıya , açık bir sunakta, kurbanlar veriliyordu. Burada gerçekleştirilen kült faaliyetlerinden, tanrının "oğlu" olarak kral da payını alıyordu; her kralın kendine bir tapınak yaptırması ve bu tapınakların yapımı çoktan durdurulduğunda bile tapınaklardaki kült gereklerinin yerine getirilmesi ancak böyle açıklanabilir.
27 öğeden 31 ile 27 arasındakiler gösteriliyor.