Şiir Sanatı Üstüne

Poetika

Aristoteles

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
64 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
1 saatte okudu
Aristoteles Platon’dan sonra Yunan Felsefesi’nin ilk sistematik düşünürü, aynı zamanda bilim adamı ve ilk felsefe tarihi yazarı. #poetika eseri şiir ve tiyatro üzerine bir inceleme. Sanat insanı taklit etmektir görüşü doğrultusunda epik şiir-tragedya- komedya arasındaki ortak noktaları ve farklılıkları açıklıyor; *İnsanda taklit etme güdüsü doğuştan vardır, taklitle öğrenir ve bundan haz alır. *Şaşırtma ögesi hazzın sebebidir, hepimiz dinleyicilerimize haz verdiği inancıyla anlattığımız hikayelere eklemeler yaparız. *Taklit kişilerin değil, eylemin, mutluluğun ve çaresizliğin bir taklididir. *Tarihçi olmuş olanı, şair olabilecek olanı aktarır. *Bu sanatların taklit etme biçimleri farklılık gösterir; *Komedya insanları gerçek hayattan daha kötü gösterirken, Tragedya onları olduklarından daha iyi gösterir. *Tragedya eksiksiz bir eylemin taklididir; acıma ve korku uyandıran olaylarla ‘katharsis’ deneyimlenir. . Aristoteles bu eserlerin yapısı, dil kullanımı, olay örgüsü ve karakter özelliklerinin nasıl olması gerektiği üzerinde de ayrıntılı açıklamalarda bulunuyor. Sanatın işlevi hakkında yaptığı çıkarımlarla Platon’un sanat hakkındaki görüşlerine de bir eleştiri bu kitap.
Poetika
PoetikaAristoteles · Zeplin Kitap · 20203,851 okunma
Reklam
120 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
3 günde okudu
POETİKA Şiir sanatı üstüne Umberto Eco'nun 'Gülün Adı' isimli romanında geçen gizemli kitap Poetika. Orada bu kitabın ikinci cildinden bahsediliyor. Tek bir nüshası bile günümüze kadar görülmemiş bu ikinci cilt yazılıp yazılmadığını bilemem. Ama Poetika günümüze ulaşmış Aristo'nun bir eseri. Aristo, bu eseri hocası Platon'un şiir sanatı üstüne söylediklerine karşı tez olarak yazdığı söyleniyor. Rulo şeklinde papirüse yazılan bu kitabı sağlığında yayınlatmamış. Ölümünden sonra öğrencileri diğer kitaplarla birlikte bir mahzende muhafaza etmişler. Yüz, yüz elli yıl sonra tesadüfen bulunan eser zaman içinde yıpranmalar ve bozulmalara uğramış. Eksik yerleri çevirmenler tarafından tamamlanmış. Türkçe çevirilerine gelince onlar da İngilizce ve Fransızca çevirilerden yapılmış. Yani çevirinin çevirisi. Benim okuduğum kitap Can Yayınları da bu İngilizce ve Fransızca Çevirilerini esas almış. Kitaba gelirsek benim için faydalı bir okuma oldu. Bir gün kitap yazmaya karar verirsem faydasını göreceğim güzel bir kaynak kitap. Bu yüzden yazar ve şair olmak isteyen arkadaşlara tavsiye ederim. Kitap yalnızca şiirler hakkında değil, o zamanın Tragedyası, komedyası, destanları ve sahne oyunlarını da içeriyor. Güzel bir eserin yazımda dikkat edilmesi gereken püf noktaları, zamanının eserlerini ve ozanlarını örnek göstererek anlatıyor. Kitaptan bir alıntıyla incelemeyi bitireyim: Öğrenmenin yalnızca felsefeciler için değil, ortak çok yanları olmasa da, tüm insanlar için çok hoş bir şey olmasıdır. Keyifli Okumalar...
Poetika
PoetikaAristoteles · Can Yayınları · 20073,851 okunma
80 syf.
·
Puan vermedi
• Poetika, sanatta edebiyat ve dil konularını ele alan, günümüze ulaşmış en eski felsefi araştırmadır. Aristoteles bu metinde komedya, tragedya, hiciv ve epik şiir kategorilerini ayrı ayrı ele alır. Tüm bu türlerin ortak özelliği, taklit yani mimesis unsurunu barındırmalarıdır. • Aristoteles’in şiir sanatı ve tiyatroya yönelik tespitleri bugün bile sanat felsefesi alanında yararlanılabilecek niteliktedir. Bu bakımdan Poetika, yalnızca şiir ve tiyatroyla değil, genel olarak sanatla ilgilenen herkes için önemli bir kaynaktır. • Herkese keyifli okumalar diliyorum..!
Poetika
PoetikaAristoteles · 20223,851 okunma
Reklam
Reklam
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.