Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Yanılmışım Tanrı Varmış

Antony Flew

Yanılmışım Tanrı Varmış Sözleri ve Alıntıları

Yanılmışım Tanrı Varmış sözleri ve alıntılarını, Yanılmışım Tanrı Varmış kitap alıntılarını, Yanılmışım Tanrı Varmış en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Teistler ve Ateistler artık bir şey üzerinde açık biçimde hemfikirlerdir:Eğer bir şey var ise ondan önce daima var olan bisey olmalıdır.
Bir şeyi bildiğinizi göstermek için harcanan çabanın, bilmediğinizi göstermek için harcanandan daha fazla olduğu...
Reklam
Ünlü Eski Ateist Felsefeci Flew
Tipik bir mantıkçı olan Alvin Plantinga, teizmin aslında temel bir inanç olduğu fikrini sundu. Tanrı'ya inanmanın, diğer zihinlere veya algilara (bir ağacı görmek) ya da hafızaya (geçmişe inanmak) inanmak gibi diğer temel gerçeklere inanmakla aynı olduğunu savundu. Bütün bu durumlarda, söz konusu inancın gerçekliğini kanıtlayamasanız da, bilişsel yeteneklerinize güvenirsiniz. Aynı şekilde, insanlar bazı önermeleri (örneğin dünyanın varoluşu) temel olarak, diğerlerini de bu temel önermelerden türetilenler olarak kabul eder. Burada iddia edilen, inanç sahiplerinin Tanrı'nın varlığını temel bir önerme olarak kabul ettiğidir. Thomist filozof Ralph McInerny yaptığı muhakeme ile insanların doğal olayların düzeni ve yasaya benzer karakterleri nedeniyle Tanrıya inanmalarının doğal olduğu sonucuna vardı. O kadar ki, ateizme karşı aksi ispatlanıncaya kadar geçerli gibi görünen bir iddia olarak,Tanrının varlığının neredeyse doğuştan gelen bir inanç olduğunu söyledi. Yani, Plantinga teistlerin ispatlama sorumluluğunu taşımadığını savunurken McInerny daha da ileriye giderek ispatlama sorumluluğunun ateistlerde olması gerektiğini iddia etti! Burada, diğer antiteolojik iddialarımın tersine, ateizm varsayımına dair iddianın teistler tarafından tutarlı bir biçimde kabul edilebileceğine işaret etmeliyim. Bir Tanrı'ya inanmak için yeterli neden sunulduğunda, teistler buna inanarak felsefi bir günah işlemiyorlar! Ateizm varsayımı olsa olsa metodolojik bir başlangıç noktasıdır, varlıksal bir sonuç değil.
Tanrı’yı kim yaratmıştır ?
Dawkins ve diğerleri, Tanrı’yı kim yaratmıştır? Sorusunu sormaktadırlar. teistler ve ateistler artık bir şey üzerinde açık biçimde hem fikirler: eğer bir şey var ise, ondan önce daima var olan bir şey olmalıdır. Bu ebediyen var olan gerçeklik nasıl meydana gelmiştir? Cevap, böyle bir gerçekliğin asla meydana gelmediğidir.. Bu gerçeklik her zaman vardı. Seçiminizi yapın: Tanrı veya evren. Biri en başından beri vardı.
Sayfa 154 - profilKitabı okudu
S.hawking
... Genişleyen bir evren, bir yaratıcının olmadığı anlamına gelmez...
Sayfa 117
Reklam
Felsefede fikir birliğinin olmaması tek başına, konunun ilerlemeyeceğinin yeterli bir göstergesi değildir. Sadece mutlaka ikna olmayan birinin kalacağını öne sürerek felsefi bir bilginin olmadığını göstermeye çalışmak, Bertrand Russell gibi seçkin bir filozofun bile düştüğü genel bir yanlışlıktır. Ben buna Asla-uzlaşmayacak-biri-mutlaka-vardır Sapması adını verdim. Ayrıca felsefede birine senin haklı olduğunu ve onun yanıldığını kanıtlamanın asla mümkün olmadığı iddiası vardır. Ancak bu iddiadaki eksik parça, bir kanıt üretmekle bir insanı ikna etmek arasındaki ayrımdır. Bir insan kötü bir iddiayla ikna edilebilirken, kabul edilmesi gereken bir iddiayla da ikna edilemeyebilir.
Einstein
- tanrı'nın bu dünyayı nasıl yarattığını merak ediyorum... o'nun dünyayı yaratırken düşündüklerini bilmek istiyorum, gerisi teferruattır.
Sayfa 97
... Birden fazla evren olsun veya olmasın, doğanın kanunlarının kaynağı meselesini sonuca bağlamak zorundayız. Ve bunun için geçerli sayılabilecek tek açıklama İlahi Akıldır.
Sayfa 105
Tait yine de babası Russell'ın bütün yaşamının Tanrı arayışıyla geçtiğine inanıyor. "Babamın zihninin arkalarında bir yerlerde, kalbinin en altında, ruhunun derinliklerinde, bir zamanlar Tanrının doldurduğu bir boşluk vardı ve hiçbir zaman bunu dolduracak başka bir şey bulamadı."
Reklam
Fakat tek bir hareketinin farklı zamanlarda etkisi olabilir. Kendi iradesine göre güneşin bugün veya ertesi gün doğmasını isteyebilir ve bunun da bugün ile yarın üzerinde etkileri olur. Ne var ki bu, en temel soru değildir. En temel soru şudur: Yersiz, zamanın dışında bir varlık ile uzay-zaman süreklisinin bütünlüğü arasında nedensel bir ilişki nasıl olabilir?
John Foster
- doğadaki düzenler, nasıl tanımlarsanız tanımlayın, en iyi biçimde ilahî bir akılla açıklanabilir.
Sayfa 107
Sanırım çoğumuz yaşımız ilerledikçe, gençliğimize özlem ve utanç karışımı bir duyguyla bakıyoruz.
700 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.