Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur
Profil
Nefs
Nefis, şehvet hâlinde bir hayvan; öfkeli anında bir Aslan, musibet zamanında küçük bir çocuk, bolluk anında Fir'avn, açlık zamanında mecnûn ve tokluk hâlinde ise kibirli görürsün. Onu
Kin
Kin tutan, kâmil bir dine sâhip olamaz. Onu bunu ayıplayan âbid olamaz. Koğuculuk yapana emniyet edilmez. Hased eden kimse yardım görmez
Reklam
Hased eden kimsenin üç tane alâmeti vardır: 1) Yüz yüze gelince yaltaklık eder. 2) Arkadan gıybetini yapar. 3) Kıskandığı adama bir belâ gelirse, sevinir.»
Rivayete göre Hz. Musa (A.s.) : «Yâ Rabbî, seni mahlûkatından en çok gazablandıran kimdir?>>> diye sordu . Cenâb-ı Hak «Kibirli, haşin dilli, çeşitli hayırlardan gözlerini yuman, cimri ve ahlâkı kötü olanlardır
"Kur'an'ın arapça inmiş olması, Arapça'nın başka dillere bir üstünlüğü olduğu anlamına gelmez.Arapça öteki diller gibi sadece bir dildir. Allah'ın onu vahiy dili olarak seçmiş olması üstünlüğünden dolayı değil, yararından dolayıdır. Zira mesaj Arapça konuşan bir millete gönderilmiş. Nitekim Yahudilere gönderilen mesaj aracı olarak İbranice seçilmiştir..."
Sayfa 217Kitabı okudu
Reklam
Ben niçin doğdum? Niçin yaşadım? Niçin öldüm? Benim isteğimle olmayan şeylerden gelip de mezarda beni mesut tutmak ne demektir? Dünyada adalet yok. Bunu ahirette de bulamazsak bana kaçacak bir üçüncü âlem gösteriniz.
Sonsuzluk , düşüncemizin hapishanesidir . Bu nedenle, düşüncenin evrenselliği ve Tanrı’nın bütünsel bakışı da bizim evrenimizle sınırlıdır ..
Sayfa 158Kitabı okudu
Mert Kuru

Mert Kuru

@MertKuru
·
08 Nisan 10:19
Bu fikirsel düşünüşe göre birbirinin yaşatan iki kavram, Tanrı ve insan.
Her teolojik düşüncenin kanıdadığı gibi, onlarsızda olabileceği halde... Tanrı'nın insanlara ihtiyacı vardır, Öz­ne'nin öznelere ihtiyacı vardır, tıpkı insanların da Tanrı'ya "kut­sal biçimde" ihtiyaç duyduğu gibi, öznelerin de Özne'ye ihtiyacı vardır.
Bu fikirsel düşünüşe göre birbirinin yaşatan iki kavram, Tanrı ve insan.
Her teolojik düşüncenin kanıdadığı gibi, onlarsızda olabileceği halde... Tanrı'nın insanlara ihtiyacı vardır, Öz­ne'nin öznelere ihtiyacı vardır, tıpkı insanların da Tanrı'ya "kut­sal biçimde" ihtiyaç duyduğu gibi, öznelerin de Özne'ye ihtiyacı vardır.
Reklam
~ ♡ Cahilllik karanlıktır, ilim ise ölümsüzlük suyu.
Muhyiddin İbn Arabi
Muhyiddin İbn Arabi
♡ ~
Tanrı ile çocukları arasına insanı koyan , insanlıktan payını eksik almıştır
Sayfa 21
Varsayımlar üzerine kurulu Tanrı ve sıfatları...
Paragraftaki her cümle varsayıma dayanıyor, bir önceki/bir başka varsayımı destek olarak kullanıp üzerine başka bir varsayım yapılarak da devam ediyor. Tekrarlandığında başarılı bir inandırma yöntemi bence, ki muhafazakar toplumlarda gözlemlemek çok kolay. Allah'ın adaleti ile başlayan bir varsayım ile başlıyor. Çok düz bir soru olabilir ancak, hangi adaletten bahsediyoruz? Daha önce tanık olduğumuz Allah'ın adaleti nelerdir mesela? İnananlar için bir iltimas mı gözlemledik, veya haksızlığa karşı Tanrı cezası? Yılanın, Tanrı'dan habersiz iş çevirememesi de Tanrı'ya inananlar tarafından atfedilen "her şeyi bilen" sıfatı, bunu şimdilik ihmal etsek bile, sebebini bilemediğimiz oyunu hayıra yormak da başka bir varsayım. Paragrafın sonundaki; Tanrı'nın özlem/sevgi anlayışını tanımlamak da, O'na "sevgi dili" tarifi yapmak gibi. Bu, şimdiki durumun acizliğini kabullenmek için söylenen bir varsayım olmakla beraber, başka bir yolu olmadığını kabullenen başka bir varsayımı da içeriyor. Özetle, bu paragraf tamamen sığ ve düz varsayımlarla dolu bir Tanrı güzellemesi olmuş; Tanrı iyidir, adaletlidir, yanlış varsa hayırlısıdır, bilir, eder, yapar! Yunus Emre gibi derin ve arayış içerisinde olan bir dervişin anlayışıyla bu paragraf ne kadar örtüşüyor bilmiyorum. Ancak, yazarın sözleri ve Yunus'un dörtlükleri bana farklı şeyler anlatıyor.
Faruk ÜNAL

Faruk ÜNAL

@JoBack
·
31 Mart 13:33
Varsayımlar zinciri...
Allah'ın adaletinden kim dışarı çıkabilmiş ki yılan çıksın? Kim ondan habersiz iş çevirebilmiş ki yılan da çevirsin? Varsa yılanın yaptığı bir oyun, vardır bu oyunda da bir hayır. Verildiyse ona bir izin bu izin de bütünün hayrınadır. Tüm bunların sebebi bizi yine kendisine yaklaştırmak için bir yol kısaltmasıdır. Bir özlem bir sevgi göstergesidir.
Cehennemin ahirette olduğunu rivayet eden hocalar yanlış söylüyorlar. Cehennem yanmayan müstahak günahkârların kafalarında, kalplerinde, kanlarında olur... İşte ben onlardan biriyim... Cehennemin kendisiyim.
Söz yani İsa mesih yaratılmadı “ Baba’dan geldi “ o herhangi bir zamanda değil ebediyen vardır. Baba ve oğul iki Ayrı Tanrı değil, tek bir Tanrı olarak varlığını sürdürür. Baba ve ondan gelen söz olan oğul özde tek bir Tanrı’:dır. Bu büyük bir gizem olup aynı zamanda Tanrı’nın kendisine dair bize açıkladığı bir gerçektir.
835 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.