Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Murat Okutmuş

Murat Okutmuş
@murat69
Gazeteci
Türk Dili ve Edebiyatı Yüksek Lisans
Bayburt
Bayburt
49 okur puanı
Aralık 2017 tarihinde katıldı
129 syf.
·
Puan vermedi
Gazeteci-yazar Sevim Dabağ'ın bu çalışması çok kıymetli. Ölümün elinden tam zamanında kurtarılmış anılar dizisi. Şair eşleri ile (ki bunlar şair, bin türlü tuhaflıklar içeren, sıradan olmayan kişiler) yapılan bu söyleşiler edebiyatımızda önemli bir boşluğu dolduracak türden.. Dranas'ın kayınvalide fobisi, Yücel'in köylülere 'Tohum Bankası kurun' bilgeliği, Zühal Tekkanat'ın daha doğrusu Elif Sorgun'un sadakati, Vildan Saraç'ın Tahsin Saraç'ın bitmez tükenmez enerjisini tek cümlede özetlediği 'Adam ortada yok ki anı da olsun' çıkışı.. Tüm bu doyumsuz sohbetlerin tamamına kapı aralayan bu eserin yazarına ne kadar teşekkür edilse, az kalır kanaatindeyim.
Gezindim Boş Odalarda
Gezindim Boş OdalardaSevim Dabağ · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 201131 okunma
Reklam
306 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
Kitap yazmak yeni bir şeyler söylemek gerektirir. Önceden söylenmiş olanları tekrarlayan çok kitap var. Bu kitap kesinlikle bilmediğim çok konudan bahsediyor.
Nazım Hikmet'in Yolculuğu
Nazım Hikmet'in YolculuğuHaluk Oral · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 2019189 okunma
184 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
Yoksulluğun Tarihi
Turgut Akaslan, son kitabı 'Yoksulluğun Tarihi'nde mülkiyet konusunu sorguluyor; tüm yoksullar adına.. Yazar, 'Gelmiş geçmiş tüm gariplere sonsuz saygıyla' notunu düşüyor girişte, onlara ithaf ediyor kitabını. 'Şükür' ve 'sabır' kelimelerinin toplum hayatındaki yerini kitap boyunca irdeliyor. Bu kelimelerin samimi bir şekilde sadece yoksulların dilinde dolaştığını çok canlı roman karakterleri ile ortaya koyuyor. Bu kitabın satır aralarına iyi dikkat edildiğinde bir mülkiyet ve varoluşçuluk sorgulaması yapıldığını göreceksiniz. Lakin felsefe kitaplarının okuyucuyu yoran, bunaltan bir tarzıyla değil.. Karakterleri Türkiye gibi, bizden. Ve kitap, bir solukta okunmalık.. Daha iyi insan olabilme iddiasını sürdüren tüm dünyalılara tavsiye ederim. Bu iddiaya mutlaka katkı sunacaktır.
Yoksulluğun Tarihi
Yoksulluğun TarihiTurgut Akaslan · Akıl Fikir Yayınları · 202210 okunma

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
216 syf.
·
Puan vermedi
Birbirini destekleyen iki kıymetli söz... “Ne zaman yoksulluk bir kapıdan girerse, din başka bir kapıdan çıkıp gider!” Ebuzer "Bu dünyada öylesi aç yaşayan insanlar var ki, tanrı onlara ancak bir somun ekmek suretinde görünebilir." Mahatma Gandhi
Ebuzer
EbuzerAli Şeriati · Fecr Yayınevi · 20091,932 okunma
144 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
Aktaş'ın şiir tahlillerini takdir eden çok önemli isimler var. Türk edebiyatının yaşayan önemli isimlerinden Hilmi Yavuz, bilindiği gibi Şeyh Bedrettin'i Nazım Hikmet'ten sonra şiirinde işlyen en önemli isimdir. Hilmi Yavuz, Aktaş'ın 'Yeni Türk Şiirinde Şeyh Bedrettin' adlı kitabında yer verdiği şiir tahlilleri için şu ifadeleri kullanıyor: "Sevgili Hasan Hocam, dün bir kez daha benim "Bedreddin Üzerine Şiirler' için yazdıklarınızı okudum ve şu kanıya vardım: Siz, gerçekten kimsenin fark etmedikleri incelikleri fark eden ve bunların ayırdında olmayan ahmakları teşhiste ve teşhirde usta bir bilgesiniz. Var olun."
Yeni Türk Şiirinde Şeyh Bedreddin Arkeolojisi ve Doktrini
Yeni Türk Şiirinde Şeyh Bedreddin Arkeolojisi ve DoktriniHasan Aktaş · Yort Savul Yayınları · 20036 okunma
Reklam
272 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
Bu kitabı okuduğum günlerde, editörü olduğum gazetede çıkan 'ney'le ilgili bir öykünün altına gelen yorum. Tevafuk oldu, buraya bırakalım: "BABAM 1950 YILLARINDA BEŞİKTAŞ'TA LOKANTACILIĞA BAŞLAMIŞ. HER GÜN ELİNDE KAVAL OLAN BİR ADAM GELİP BAHÇEDE İÇECEĞİM REMZİ USTA BANA RAKI AL DERMİŞ. BABAM KÖYLÜ YA, ONU KAVAL ÇALDIĞI İÇİN SEVER, KIZMAZMIŞ. BİR GÜN ONA SEN KİMSİN DEMİŞ, REMZİ USTA BANA NEYZEN TEVFİK DERLER SENİN 'KAVAL' DEDİĞİNİN ADI 'NEY'DİR. ONU BENİM GİBİ ÇALAN YOKTUR. BABAM SEN NERDEN GELDİN DEMİŞ, BENİ ATATÜRK ANKARADAN ÇAĞIRDI ARADA SIRADA SARAYA GİDERİM BERABER DEMLENİRDİK DEMİŞ. BABAM ATATÜRK SARHOŞ OLUR MUYDU DEMİŞ. YOK YALNIZ FONDİP YAPTIK ONU YENMİŞTİM, DUYDUM SABAHA KADAR UYUMAMIŞ. PEKİ ARANIZ AÇILDI MI HİÇ BABAM DEMİŞ, NEYZEN TEVFİK, EVET BİR GÜN GECE YARISI YAVERİNİ GÖNDERİP SARAYA GETİRTMİŞ. NEYZEN TEVFİK NE DERSİNİZ ATATÜRK'E DEMİŞ ANKARA'DA ÇANKAYA'DAYKEN TEYFİK BEYİ RİCA EDER GELSİN DERDİN, ŞİMDİ DOLMABAHÇE SARAYINDA TEZ NEYZEN TEVFİK'İ GETİRİN DİYE EMRETMİŞSİN. YOKSA İÇİNE PADİŞAHLIK MI KAÇTI DİYE CEVAP VERMİŞ. SAYGI HÜRMET, MUTLU, UZUN ÖMÜR DİLERİM." (HİKMET KAYMAK)
Çılgın ve Özgür
Çılgın ve ÖzgürHıfzı Topuz · Remzi Kitabevi · 2014221 okunma
188 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
Doğan Hızlan, 'Şiirin Coğrafyası' adlı kitabında; Ülkü Tamer, Nazım Hikmet, Mahmut Temizyürek, Ahmet Oktay, Ahmet Telli, Nurullah Ataç, Hilmi Yavuz, Tevfik Fikret, Yahya Kemal Beyatlı, Refik Durbaş, Şükrü Erbaş, Egemen Berköz, Orhan Veli, Ataol Behramoğlu gibi isimlerin şiirlerini, düzyazılarını inceliyor. Genelde olumlu eleştiriler içeriyor kitap, bu yönüyle biraz dost işi de denilebilir. Fakat kitap baştan aşağı önemli tespitler içeriyor. İşte onlardan biri: "Yahya Kemal'den sonra şair yok dediler mi, anlayacaksınız ki o kişi Yahya Kemal Beyatlı'dan sonra hiçbir şairi hakkıyla okumamış. Biraz daha bugüne gelenler Orhan Veli Kanık'tan sonra şair yetişmedi dediğinde, onların şiiri bir dönemde bıraktığını anlayacaksınız. Bu topraklarda yenilikler hemen kabul edilmez, üstelik ben anlamadım diyenler çoğunluktur, hatta bazıları ben bile anlamıyorum diyerek kendini bilginin, yeniliği anlamanın eksen ölçüsü sayarlar."
Şiirin Coğrafyası
Şiirin CoğrafyasıDoğan Hızlan · Sel Yayıncılık · 20178 okunma
192 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
Mitolojiye, su mitoslarına, denize dair tabirlere ancak bu kadar hakimiyet olur. Ve bir yazar düşünün; mekan, insan, hayvan gibi betimlemelerinde mutlaka deniz tabirlerini kullanıyor.
Aganta Burina Burinata
Aganta Burina BurinataHalikarnas Balıkçısı · Bilgi Yayınevi · 20224,770 okunma
606 syf.
10/10 puan verdi
Yazarın, Atatürk döneminden anımsadıklarıyla başlıyor kitap.. Sonrasında İsmet İnönü dönemi.. Türkiye'nin 2. Dünya Savaşı'nda dışında kalmak için gösterdiği üstün diplomasi trafiği gözler önüne seriliyor. Hitler, Mussolini, Churchill, İnönü arasındaki mektuplaşmalar, görüşmeler.. Şükrü Saracoğlu'nun uluslar arası platformlardaki mücadelesi.. Tabi bu süreçte toplumsal hayattaki değişmeler.. Yazar bu değişimleri, kendi ailesi ve yakın çevresinden verdiği örneklerle destekliyor. Çok beğendim çok.. Hele o dönemin karikatürlerini, gazete sayfalarını ve her biri arşivlik değerindeki fotoğraflarını..
Bir Dönem Bir Çocuk
Bir Dönem Bir ÇocukAltan Öymen · Doğan Kitap · 2012191 okunma
206 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
Hasan Aktaş’ın roman türünde verdiği ilk eser ‘İp’. Bu kitap roman türüne yeni pencere aralıyor. Felsefik bir bakış açısı ile derinine düşünmeyi şart kılıyor. Yazarın roman kahramanlarına dahi tahammülü yok! İkinin biri kahramanlarını romandan atmakla tehdit ediyor! Demem o ki ey okuyucu; ya bu kitabın her şeyinle içine girersin, ya da roman bittiğinde hiç bir şey anlamadan kendini kapının dışında bulursun! Konusuna gelince, bu kitap dünyadaki tüm putlara isyan ediyor; başkaldırıyor. En zor şartlarda dahi, dünyayı o pis gövdeleri ve tüm aymazlıkları ile çepeçevre saran parazitlere karşı verilen şerefli bir mücadeleyi anlatıyor. Yazar en zor şartlarda aldığı kararlarla okucuya doğru yolu işaret ediyor. Bu kitap özetle, onurlu bir yaşama ayna tutuyor.
İp
İpHasan Aktaş · Yort Savul Yayınları · 201710 okunma
Reklam
171 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
'Meyhaneci Şahap' son dönemde okuduğum en değerli öykü kitaplarından biri. Ege ve Aydın yöresinden izler bulursunuz. 'Meyhaneci Şahap', 'Fatma Nine', 'Askıda Çay', 'Gıdı Gıdı Treni', 'Karadutun Gizi', 'Yıldızlar da Göz Kırpar' ve daha niceleri.. Samimi, içten ifadelerle ve çokça ders verici öyküler.
Meyhaneci Şahap
Meyhaneci ŞahapEtem Oruç · Berfin Yayınları · 20193 okunma
292 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
Derkenar...
Çok az kitap okudum; bu kadar satır satır altını çizme gereği duyduğum. 'Çok önemli notlar' tarzında kaleme alınmış bir eser.. Tavsiye ederim; şiddetle...
Hayalet Oğuz
Hayalet OğuzHasan Aktaş · Yort Savul Yayınları · 201717 okunma
286 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
Şiir; ses, kafiye, kulağa hoş gelmesi gibi dar bir çerçevede değerlendirilir maalesef. Şairin duyguları, şiirde gizlenen derin mana, imgeler gibi bir derdi olan da yok açıkçası. Hasan Aktaş böyle bir ortamda zor bir mecraya girişmiş ve metnin ardında yatan gizli manayı çözmek için çok kıymetli bir buluş gerçekleştirmiş. Buna bir ‘atomu moleküllerine ayırma’ hikâyesi de diyebiliriz. Okunmalı çokça; hocası, öğrencisi, edebiyatseveri tarafından.. En çok üniversiteler okutmalı, yeni hocalar böyle okumalı şiiri ve edebiyatın yüce değeri iyice yükselmeli.. Açıkçası bu kitabı okuduktan sonra İsmet Özel’in ‘Celladıma Gülümserken Çektirdiğim Son Resmin Arkasındaki Satırlar’ şiirinin çok şanslı olduğunu düşündüm.
Celladına Gülümseyen Şair İsmet Özel
Celladına Gülümseyen Şair İsmet ÖzelHasan Aktaş · Yort Savul Yayınları · 201113 okunma
105 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
Kitabın önsözünde 'Sevgi Soysal Türkiye için erken öten bir horozdur" ifadesi yer almış. Yazılışından yarım asır sonraki Türkiye'ye baktığımızda rahatlıkla 'çok çok erken öten bir horozmuş' diyebiliriz.
Tante Rosa
Tante RosaSevgi Soysal · İletişim Yayınları · 20193,940 okunma
138 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
Daha çok destanları ve koşmaları ile tanınır ama edebiyatçılar en önemli eserinin ‘Kitâb-ı Hikâye-i Garibe’ olduğunu söylerler. ‘Kitâb-ı Hikâye-i Garibe’ henüz roman denilen tür ortaya çıkmadan önce 19. yüzyılda yazılmış bir roman olarak kabul edilir. Ve ne yazık ki çok iyi bir senaryo çıkarılabilecekken, Türk Sineması bu eşsiz eseri görmemiştir.
Hikaye-i Garibe
Hikaye-i GaribeBayburtlu Zihni · Göksü Matbaası · 19928 okunma
288 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
Yarım asra yakın bir zamandır Beyazıt Meydanı’daki tarihi çınarın altında hayat mücadelesi veren Şair Hüseyin Avni Dede... • Beşir Ayvazoğlu, Beyazıt’ı anlattığı ‘Dersaadetin Kalbi Beyazıt’ adlı eserinde, “Upuzun saçları ve sakalıyla tarihi çınarın adeta uzvi bir parçası haline gelen şair Hüseyin Avni Dede, her zamanki gibi eski paralarını ve şiir
Tek Şekerli Çınaraltı
Tek Şekerli ÇınaraltıHüseyin Avni Dede · Altıkırkbeş Basın Yayın · 201335 okunma
Reklam
237 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
'Selamlık Sohbetleri' Antep'in Fransızlar tarafından işgalini ve kurtuluşunu anlatır. Antep deyince de akıllara Karayılan, Kilisli Kartal Bey, Şehit Kamil ve tabii ki Şahin Bey gelir. Analım 'Şahin Beyi' Yavuz Bülent Bakiler'in şiiriyle: "Bu kaçıncı kurşundur, bu kaçıncı bismillâh Bu kaçıncı ölüdür Bir türkü söylenir siperlerde her sabah Vurun Antepliler namus günüdür! Ben Antepli'yim Şahin'im ağam Mavzer omzuma yük Ben yumruklarımla dövüşeceğim Yumruklarım memleket kadar büyük."
Selamlık Sohbetleri
Selamlık SohbetleriMitat Enç · Ötüken Neşriyat · 201349 okunma
590 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
Hazreti Peygamber'in hayatını anlatan çok çok güzel bir eser.. İskender Pala 'Bülbülün Kırk Şarkısı' demiş bu güzel eserine, biz de okuduk, not düşelim: 'Kırkına da can kurban..'
Bülbülün Kırk Şarkısı
Bülbülün Kırk Şarkısıİskender Pala · Kapı Yayınları · 202010,4bin okunma
222 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
Yaşar Kemal, Köroğlu, Karacaoğlan ve Alageyik efsaneleri ile doğduğu, romanlarımın vatanı dediği Çukurova’ya vefa borcunu öder. Keyifle okunacak bir eser..
Üç Anadolu Efsanesi
Üç Anadolu EfsanesiYaşar Kemal · Yapı Kredi Yayınları · 201710,7bin okunma
304 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
‘Kırk Haramilerin’ yerel yönetimlerdeki utanmazlıklarını da anlatıyor bu kitap. Okuyun, 'kene'ye rahmet okursunuz. Kitapta mesaj çok ama sanırım ben bu tarafını tutmuşum. Şiddetle tavsiye ederim.
Deliler Kahvehanesi
Deliler KahvehanesiTurgut Akaslan · Akıl Fikir Yayınları · 201843 okunma
302 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
Bizim Çocukların Bir Başka Hikâyesi
Alparslan Türkeş’in emriyle Azerbaycan’a giden ülkücülerin cephe cephe savaşını anlatır. Kitabın yazarı Bozalganlı’yı yakın bir geçmişte kaybettik. Uzun süren Türkiye macerasının ardından Azerbaycan’daki majestelerinin affıyla ülkesine dönmüştü. Kitabı okurken gözyaşlarıma birçok kez hakim olamadım. ‘Çırpınırdı Karadeniz’ marşının ruh bulduğu kitaplardan biridir. Novruz Emmi’ye (Bozalganlı) rahmet, kalanlara selam olsun..
Şah-Mat
Şah-MatNovruz Hasan Bozalganlı · Elips Kitap · 20058 okunma
268 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
Tarihin utanç sayfalarından.. İngiliz ajanları Damat Ferit'lerin, Kürt Nemrut Mustafa'ların Bayburt'taki Ermeni tehcirini bahane ederek, hiç bir savunma hakkı tanımadan iftiralarla astırdıkları, Gazi Paşa'nın ise TBMM'de Milli Şehit ilan ettiği Bayburt Kaymakamı, Urfa Mutasarrıfı Şehit Nusret Bey... 'Tarihin Dönek Mahallinde Bir İdam'
Urfa Mutasarrıfı Nusret Bey Tarihin Dönek Mahallinde Bir İdam
Urfa Mutasarrıfı Nusret Bey Tarihin Dönek Mahallinde Bir İdamİhsan Kurt · AKIL FİKİR YAYINLARI · 01 okunma
Reklam
160 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
‘Mahalle Maçı’na dair...
Muhtar, imam ve aksakallısı üçgeninde minyatür bir devletçiği andırırdı mahallelerimiz. Ve bizim zamanımızda çocukların tek eğlence merkeziydi mahalleler. Bilim çağının gerisinde kalmıştık belki ama hayal dağarcığımızda koca koca dünyalar taşırdık. Hazır üretilmiş olanla değil üreterek yaşardık. Biz o dar geçit vermeyen sokaklarda çok kez ‘perde’ dedik. Uzun kış gecelerinde görkemli ‘gala’lar yaptık oyunlarımıza.. Âh Zahit Mahallesi.. Ve Çizmeci Sokak âh.. Dile gelsen de konuşsan... • Turgut Akaslan’ın ‘Mahalle Maçı’ adlı romanını kapattığımda bunlar geldi içimden. Turgut Akaslan mahalle kültürünün dolu dolu yaşandığı demlere yetişmiş bir isim. ‘Mahalle Maçı’ konu anlamında zengin bir kitap, okuduğunuzda çok farklı karakterlerin başarıyla sunulmuş hayatlarını görürsünüz ama en çok mahalle aralarında yitip gidenlere âh edersiniz. ‘Kaybedenlere’ ithaf edilen bu kitap bu yönüyle düşünüldüğünde bir 'kaybedilenler' bildirgesi niyetine de okunabilir. Çok okunması temenni ve dileklerimle... (Murat Okutmuş)
Mahalle Maçı
Mahalle MaçıTurgut Akaslan · Akıl Fikir Yayınları · 201730 okunma