Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Özgürlüğün Doğası
“Özgürlük”ten şunu kastediyoruz: Güç sürecini, ikame et­kinliklerin yapay hedefleriyle değil, gerçek amaçlarla ve hiç kim­senin, özellikle de hiçbir büyük kuruluşun müdahalesi, manipü­lasyon veya denetimi olmadan yaşayabilme fırsatı. Özgürlük, kişinin yiyecek, giyecek, barınak ve çevresinden gelebilecek her türlü tehlikeye karşı savunma gibi hayati meseleleri -bir birey ya da küçük bir grubun üyesi olarak- kendi kontrolü altında tut­masıdır. Özgürlük, güç sahibi olmak demektir; diğer insanları kontrol etmeye değil, ancak kendi yaşamının koşullarını kontrol etmeye yarayan güç. Birileri -özellikle de büyük bir kuruluş­ kişinin üzerinde bir güce sahipse, bu güç ne kadar iyi niyetli, hoşgörülü ve müsamahakar olursa olsun kişi özgür değildir. Özgürlüğü, sırf hareket serbestisiyle karıştırmamak önemlidir.
Sayfa 44 - Kaos YayınlarıKitabı okuyor
Bu kararlar bazen yalnızca korkuyla veya artık dillere pelesenk olduğu biçimiyle "verimliliğin" sevgiden de,özgürlükten de,kahkahadan da,umuttan da daha yüce bir değer olduğu inancıyla alınabilir. Hepsinin ötesinde bu kararlar,bazen yalnızca açgözlülükle de alınmış olabilir.
Sayfa 27
Reklam
Özgür olmayı ve özgürlükten yararlanmayı istemeyenler bilmelidir ki, kendileri kullanmasa dahi bir gün insanların özgür olmasının onlara faydası olacaktır. Bu kişilerin, özgürlüğe sahip olan insanlardan öğrenmesi gereken çok şey vardır.
Sayfa 68 - Kapra Yayıncılık
Son insan liberal demokrasi taraftarı değildir. Rahatlık, huzur özgürlükten daha büyük bir değer taşır onun için. Liberal özgürlük fikrini zedeleyen dijital psikopolitikadan rahatsız olmaz. Sağlık takıntısı da kendisini sürekli olarak izlemesine yol açar. Kendi içinde bir iç diktatörlük, içsel bir kontrol rejimi oluşturur. İç diktatörlük biyopolitik gözetlemeyle karşılaştığında onu baskılanma olarak algılamaz, çünkü sağlık adına durmaktadır karşısında. Bu nedenle de son insan kendini özgür hisseder biyopolitik rejimde. Hâkimiyet ve özgürlük tekrar örtüşür.
112 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
32 saatte okudu
Sanayi Toplumu ve Geleceği
“Endüstri Devrimi ve sonuçları insan ırkı için bir felaket olmuştur. Teknolojinin bizi özgürleştirmesi gerekiyordu ama öyle olmadı.” Yani arabalar gibi. Arabalar icat edildi ve biz de istediğimiz yere gidebilir hale geldik. Ama sonra araba sahibi olmak neredeyse zorunlu hale geldi. Daha fazla sınırlandık ve kısıtlandık. Daha sonra bütün şehirler
Sanayi Toplumu ve Geleceği
Sanayi Toplumu ve GeleceğiTheodore John Kaczynski · Kaos Yayınları · 2013518 okunma
64 syf.
·
Puan vermedi
·
6 saatte okudu
Hangisini seçerdin
Aşk mı? Hayallerin mi? Belli bir kesimin elinde bir o yana bir bu yana giden ahlak kuralları mı? Birinin annesi, birinin ablası birinin kız kardeş, birinin eşi, birilerinin komşusu hep birileri için var olan kadınlar. Sen neyi seçerdin? Mutlu musun? Kitapta iki uç nokta arasında kalan bir kadından bahsediyor iş ve aşk. Aşkta itaat, kendin olamama, bulamama sorunu yaşamaktadır. Öbür taraf ise özgürlük, kendine ait olma. İşte bu iki durum arasında sıkışan ve tercihini özgürlükten yana kullanan bir kadından bahsediyor. Kısa akıcı okunabilir bir kitap.
Arayışlar
ArayışlarLou Andreas-Salomé · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 20218,5bin okunma
Reklam
Günah duygusu bu özgürlükten doğmakta. Özgürlük bir risk getiriyor ama oluşu da gerçeğin ateşten imtihanına sokuyor.
İnsanlık ne kadar büyük bir yalnızlığı, yabancılaşmayı, sevgisizliği ve yıkımı yaşıyor olursa olsun, dünyanın herhangi bir yerinde şiir yazan birisi varsa ve onu okuyan bir başkası varsa barıştan, aşktan, özgürlükten ve güzellikten umudu kesmeye yer yoktur.
Aidiyet bir tercihtir, peki özgürlükten vazgeçme eylemi midir?
"Gökyüzü özgürlüktür, yağmur onun hediyesidir, seninle özgürlüğü tadacak biriyle aynı yolda yürü, o özgürlükten kaçacak biriyle değil." BL
1.000 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.