Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Sydney Carton

"Hobbit" ve "Yüzük Kardeşliğini" okuduğumuza göre artık hayal gücümüz iyice gelişmiştir. Şimdi çocuk kitapları okumaya başlayabiliriz. :)
Çantamdan Fil Çıktı
Çantamdan Fil Çıktı
Ayvayı Yedik Müzesi
Ayvayı Yedik Müzesi
Reklam
K.A.L-Çalma Listesi
Kendilerini hatırlattıkça eskilerden, Keşfettikçe yenilerden, Dinledikçe tüketilemeyen, Kıyıda, köşede kalmışlardan, Çoğunlukla sözsüz, (Tercihen piano ve keman. Üstadımız: Ludovico Einaudi) Kendini saatlerce dinlettiren, Yormayan, Dinledikçe huzur veren, Aşırıya kaçmayacak kadar melankolik, Biraz Karadeniz esintisi, (Karadenizli olduğumuz belli olsun.) Belki biraz da folk-epik müzik. Not: Ekleme yapabilirsiniz. Ama sadece en iyiler… (Burada dursun, bir gün lazım olur.)
Okumak, iki ruh arasında aşıkâne bir mülakattır. Her yabancı intiba vuslatın büyüsünü bozar. İster güneş ışıldasın gökkubbede. İster duvarda bir petrol lambası yansın. Pencerede şakıyan kuşlardan bize ne. Reel olan tabiat değil, kitaplarda görülen rüyadır. Meçhûle açılan bir kapıdır kitap. Meçhule, yani masala, esrara, sonsuza (Meriç, 2004, s. 111).

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
"Dün Dickens'tan aşağı yukarı yüz sayfa okudum... Ne kadar doğrudan, renkli. Daha çok tekdüze, ama nasıl da zengin ve yaratıcı. Ancak yüce bir yaratıcılık değil bu. Ne varsa orta yerde." Virginia Woolf
"İnsanlar neşelenmek istediklerinde ve tutkunun acınası çekişmelerinden yorularak en silik şeylerde bile şiirin gizemli müziğini aradıklarında, Dickens hep unutulduğu yerden çıkıp gelecektir." Stefan Zweig
Reklam
Dickens Notları #2
Aramak güzel, heleki kitap aramak daha güzel.  Charles Dickens'in <<Martin Chuzzlewit>> romanını beş senedir arıyorum. Baskısı bitmiş yeniden basılmamış, internette de bulamadım. Nadir Kitap'ta bir aralar vardı ama farklı ve çok eski bir baskıydı, fiyatı da çok yüksekti almak istemedim. Yeni baskı için İletişim Yayınları'nın sayfasını takip etmeye başladım. "Yakında" yazısına kandım, basıldı basılacak diyene kadar beş sene geçti. En son Trabzon'daki tüm kütüphaneleri taradım sadece bir tane vardı o da Trabzon İl Halk Kütüphanesi'nde. Uzun zamandır hep ödüçte gözüküyordu. Bugün yolum o tarafa düştü. Gittim, sordum. Olduğunu düşünmüyordum ama varmış, sağ olsunlar bulup getirdiler de kavuştuk sonunda birbirimize. Okunmadık Dickens romanı bırakmayana kadar yola devam...Bir gün İngilizce'yi tam manasıyla öğrenebilirsem sebebi Dickens olacaktır.
Charles Dickens
Charles Dickens
Martin Chuzzlewit
Martin Chuzzlewit
Charles Dickens ve Eserlerini Konu Alan Filmler ve Diziler
Filmler: # Disney's A Christmas Carol (2009) # Great Expectations (2012) # The Man Who Invented Christmas (2017) # The Personal History of David Copperfield (2019) Diziler: # Dickensian / 1 Sezon (2015)
Charles Dickens
Charles Dickens
David Copperfield
David Copperfield
Noel Şarkısı
Noel Şarkısı
Büyük Umutlar
Büyük Umutlar
Not: Bu başlık altında önereceğiniz film ve dizileri yorumlara yazabilirsiniz.
David Copperfiel: “Fırtına” Adlı Bölüm Üzerine Bir Yazı
David Copperfiel’ı artık bitirmek üzereyim kitabın bitmesine yaklaşık bir yüz sayfa kaldı. Kitap hakkında bitirince bir yazı yazmayı düşünüyordum ama bu bölüme özel bir şeyler yazmak istedim. Kitaptaki her bir bölüm, anlatının olağan sürecinin ayrılmaz bir bütününün parçaları olabilir ama kitaptaki en etkileyici bölüm hangisiydi diye sorulacak
Dickens Notları #1
Benim için yeni bir
Charles Dickens
Charles Dickens
romanı okumaya başlamak. Uzun zaman önce kaybedilen bir şeyin (maddi/manevi) hatırlanması, anılması yahut o zamanla kurulan bir sözleşmenin yenilenmesi gibi bir şey. [Bu Dickens'in romanlarına verdiğim anlamlarla ilgili olsa gerek. Mesela ilk okuduğum kitabı...] Bu yüzden en uygun zamanı beklerim okumaya başlamak için. Sanırım zamanı geldi.
Bir Türkçe ÖABT Sorusunda Charles Dickens Tarifi
“Yazar, kurgu kahramanlarını betimlemedeki başarısıyla tanınmıştır. Yarattığı karakterlerin ve tiplerin dünyasını okura aktarmak için uzun betimlemelere ihtiyaç duymaz. Buna çocukluğundan itibaren yaptığı gözlemlerle zenginleşen mekânın zengin ve gerçekçi anlatımları da dâhildir. Ekonomik buhranı, vahşi kapitalizmin sömürdüğü yaşamları, yetimleri ve çocuk dilencileri anlattığı romanlarına zaman zaman en karanlık atmosferi bile parçalayan mizahi bir anlatım eşlik eder. En tanınmış eserlerinden olan
David Copperfield
David Copperfield
'de bir çocuğun yaşadığı sıkıntıları ele alır.”
Reklam
Hayal ve Gerçek Çıkmazında Bir Dersten Notlar Yahut İtiraflar
Bu aralar kitap okuyamıyorum ama okuduğum ve okumadığım kitaplar ve yazarları hakkında çok fazla fikrim var ve bir duygu yoğunluğu yaşıyorum sanki. *** Öyle rastgele yazarlar ve kitaplar da değiller: Don Kişot'tan Hamlet'e; Genç Werther'in Acıları'ndan Faust'a; Suç ve Ceza'dan Anna Karenina'ya. Ve bu eserlerin
Jelatinle Kaplı Kitapları Oku(yamı)yoruz!
Ah! Onca dert ve işin arasında. Okunacak ne çok kitap var... Zaman da ne kadar kısa. Böyle bir çıkmazdayken. Nasıl doğru kitabı seçeceğiz? Acaba kitaplar mı bizi seçiyor? Onca kitap okunmayı beklerken pat diye (dile dolanan şarkı gibi aklımı da esir alıyor)
Kasvetli Ev (2 Cilt Takım)
Kasvetli Ev (2 Cilt Takım)
gel beni oku diyor. Okumalı mıyım? Yoksa bu bir kaçış mı? Kesinlikle bir kaçış başka izahı yok çünkü. Duygular ağır basıyor tabi. (Ödev günü hasta numarası yapan çocuk gibi. Ya da matematik sınavı akşamı kitap okuyan çocuk gibi. İkincisi bana daha çok benzedi.) Kitabı şöyle bir kaç gün evin içinde oda oda dolaştırsam, evin etrafında birkaç tur attırsam takoz gibi duruşunun farkına varır da korkar okumaktan vazgeçerim belki. İlginç bir şekilde dışı da jelatinle kaplı. Hiç okumaya teşvik etmiyor. İnsan kıyamıyor çıkarmaya. Çıkarsam diğerleri gibi odanın rutubetli havasında sararıp solacak. (Ne büyük bir derdin var.) Çıkarmasam bakışıp duracağız, arka kapaktan öteye geçemeyeceğiz.
Charles Dickens
İlk Romanları +1. The Picwick Papers
Mister Pickwick'in Serüvenleri
Mister Pickwick'in Serüvenleri
+2. Oliver Twist
Oliver Twist
Oliver Twist
3. Nicholas Nicklelby 4. Barnaby Budge +5. A Tale of Two Cities
İki Şehrin Hikâyesi
İki Şehrin Hikâyesi
+6. The Old Curiosity Shop
Antikacı Dükkanı
Antikacı Dükkanı
7. Martin Chuzzlewit
Martin Chuzzlewit
Martin Chuzzlewit
+8. A Christmas Carol
Noel Şarkısı
Noel Şarkısı
9. Dombey and Son +10. David Copperfield
David Copperfield
David Copperfield
Olgunluk Dönemi Romanları 11. Black House
Kasvetli Ev (2 Cilt Takım)
Kasvetli Ev (2 Cilt Takım)
+12. Hard Times
Zor Zamanlar
Zor Zamanlar
13. Little Dorrit
Küçük Dorrit 
Küçük Dorrit 
+14. Great Expectations
Büyük Umutlar
Büyük Umutlar
+15. Our Mutual Friend
Müşterek Dostumuz (2 Cilt Takım)
Müşterek Dostumuz (2 Cilt Takım)
16. The Mystery of Edwin Drood
Edwin Drood'un Gizemi
Edwin Drood'un Gizemi
(Ayrıca öyküleri bulunmaktadır.)
Gizemli Öyküler
Gizemli Öyküler
,
Çanlar
Çanlar
,
İşaret Memuru
İşaret Memuru
,
Gelin Odasındaki Hayalet
Gelin Odasındaki Hayalet
,
Doktor Marigold
Doktor Marigold
,
Dedektifler
Dedektifler
,
Gece Yürüyüşü
Gece Yürüyüşü
,
Yedi Yoksul Gezgin
Yedi Yoksul Gezgin
Kaynak:
Mina Urgan
Mina Urgan
,
İngiliz Edebiyatı Tarihi
İngiliz Edebiyatı Tarihi
Üç yazar tanıdım ve bu yazarların tüm eserlerini okuma gibi bir amaç edindim. Neden mi? Nedenini bilmiyorum. Bu üç yazar arasında bir bağlantı var mı? Onu da bilmiyorum, üzerine de pek düşünmedim ama olmalı.
Charles Dickens
Charles Dickens
Cengiz Aytmatov
Cengiz Aytmatov
Mehmed Niyazi
Mehmed Niyazi
Batı edebiyatı dersi, Erken Rönesans'ın üç büyük edibi. (12.04.2022)
("Zevk eğer kendisi için aranırsa o artık sefahattir." Seneca) Nazan Bekiroğlu
Reklam
Batı edebiyatı dersi, Atina felsefesinin üç büyüğü. (22.03.2022)
"Hepsi daha doğru bir gerçekliği söylemek için yazılmış yalandır." Nazan Bekiroğlu
Uzunca bir süreden beri önce yeni baskısını sonra da okumak için uygun zamanı kolladığım kitaba başlamaya son bir kitap kaldı.
Charles Dickens
Charles Dickens
Mister Pickwick'in Serüvenleri
Mister Pickwick'in Serüvenleri
Kitabın ismi bile insanı heyecanlandırıyor. Kim bilir kaç kişiyle tanışacağız...
Charles Dickens Okumak Üzerine
Şuan "Müşterek Dostumuz" romanını okuyorum şimdiye kadar okuduğum kitaplarından faklı bir havası var. Kitap bolca mizah, ironi, dokundurma içermekte, hepsini anlayabilmek zor, %70 ini anlayabiliyorum diyebilirim. Her şeyi anlamak için iyi bir ingilizce bilip, kitabı ingilizce aslından okumak şart. Çevirmen her ne kadar anlamayı
Küçükken okuduğum bir kitabı arıyorum.
3. Sınıfa giderken (yıl 2003-2004) okuduğum bir kitabı arıyorum yardımcı olursanız sevinirim. :) #Pek iyi hatırlamıyorum ama bir çocuk amazon ormanlarının üstünden geçerken uçağı arıza yapıyor ve bazı yolcuların uçaktan atlaması gerekiyor bu çocuk atladıktan sonra arıza düzeliyor uçak yoluna devam ediyor. Çocuk ormana inince yerliler onu esir alıyor. Sonra serbest bırakıyolardı. Bu arada bazı gariplikler vardı ağaçlar çıkolatadandı ve evler içindeki eşyalar yatak hamurdandı yanlış hatırlamıyorsam hatta nehirde giderken bindiği kano hamurdandı sanki ve bir süre sonra su çektiği için batmaya başlamıştı nehirdeki piranalar kanoya saldıyodu sanırım bir gemiye rastlayıp ordan bir şekilde kurtuluyordu. #Bu kitabı hatırlayan varsa ve yoruma kitabın adını yazabilirse memnun olurum. Şimdiden teşekkürler. :)