İlhami Güler

Allah'ın Ahlakiliği Sorunu yazarı
Yazar
8.3/10
86 Kişi
536
Okunma
66
Beğeni
5,3bin
Görüntülenme

İlhami Güler Yorumları ve İncelemeleri

İlhami Güler yorumları ve incelemelerini, İlhami Güler kitabı hakkındaki okur görüşlerini , İlhami Güler puanlarını 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
200 syf.
·
Puan vermedi
Hocanın tasavvufla derdinin ne olduğunu anlamak için diğer kitaplarından da edinip okuyacağım. Kişilerin dini duygusal tecrübelerini kitleselleştirmemeleri gerektiğine katılıyorum fakat hocanın tasavvufa yüklediği olumsuzlukların büyük bir kısmının kişilerin dokundukları her şeyi romantikleştiren, arabeskleştiren açılarından kaynaklandığını düşünüyorum.
İlhamiyyat / Dini - Teolojik Aforizmalar
İlhamiyyat / Dini - Teolojik Aforizmalarİlhami Güler · Otto Yayınları · 201027 okunma
389 syf.
·
Puan vermedi
Dobra ve aşırı bilgili bir hoca İlhami Güler. Kelam alanıyla tanışma serüvenim onunla başlamıştı. Kendi ifadesiyle İnternet ortamında değişik zamanlarda yayınlanmış olduğu yazıların ortak paydasını bu şekilde kavramsallaştırmış. Bu kitabının güncel olması/yeni basım/ günün siyasi, teoloji, sosyoloji gibi bir sürü alanda söylemlerini akıcı kılmış. Kimlik Oluşturma sürecini kitabın genel perspektifine uygulayarak Türkiye'de siyaset, Teoloji, Osmanlı, Cumhuriyet, Hukuk, Kamu ve Kanun gibi konu dallarına geçiş yapmış. Genelden özele inmesi kitabı hem akıcı hem de merak uyandırıcı kılmış. Kitabın başlığı "Biz ve Onlar" koymasının sebebini kendi ifadeleri ile anlatma daha doğru. "Biz ve öteki, dinlerin ve siyasetin başvurduğu bir ayrımdır. Dinler, "mümin-kâfir" diye ayırır: siyaset, "dost ve düşman" diye ayırır. Birinci ayrım "inanç" üzerinden: ikinci ayrım, genellikle "çıkar" ve "dil-etnisite" üzerinden yapılır. Kur'an, her iki ayırımı da ahlak (adalet-zulüm) üzerinden yapar. Birincisi, Allah'a karşı adalet ve zulümdür; ikincisi, insanlara karşı. Müminler, birincisini Allah'a havale ederler (irca): ikincisi için savaşırlar (cihad)." Okurlara önerilir...
Biz ve Onlar
Biz ve Onlarİlhami Güler · Ankara Okulu Yayınları · 20224 okunma
Reklam
208 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
11 günde okudu
Kitabı beğendim. Tarihselciliğe ikna olmadım ama İlhani Güler'in iyi bir düşünür ve akademisyen olduğuna, dobralığına bir kere daha ikna oldum. Kitabın iddiası, ilk 2 yazının kitaba ödenen parayı hakettiği yönünde: "Şükreden Düşünce karşıtı Küfreden Düşünce." Hakikaten Hz İbrahimden yola çıkılarak ortaya konmuş, bu birbirine zıt düşünme tarzları harika bir kavramsallaştırma. Kitabın yüklüce bir kısmı, islam tarihi, müslüman zihniyeti, günümüz dünyası ve Türkiye üzerine dini, siyasi, teolojik eleştiri. Açıkçası ben bu esaslı eleştiri kısımlarını da çok sevdim. İlhami Güler ile tam olarak aynı çizgide düşünmesem de bu eserinden çok istifade ettiğimi ve farklı bir perspektiften bakmayı öğrendiğimi söyleyebilirim. Hem şükreden-küfreden düşünme kavramsallaştırması, hem Sünni teolojinin sorunlarını eğip bükmeden gözler önüne sürmesi bana çok tesir etti. Yazarla ilgili-tüm eserlerinde- yaşanacak sorun çok kelime alternatifli yazması, nice noktalama işareti ile ard arda sıralanan eş/muadil sözcükler okumayı zorlaştırıyor. Hocanın jargonu felsefi/teolojik bir jargon, bu sözcüklerin yoğunluğu aşina olmayanları zorlayabilir. Sonuçta aklın ve vicdanın dumura uğramamasını, insanlığın ortak iyiliği için aktif ve güçlü kalmasını sürekli vurguluyor yazar. Etiketiyle değil, anlattığı ilkelerle değerlendirildiğinde, inanan inanmayan herkes için önemli ve elzem ilkeleri öne çıkarıyor yazar, eleştiri kültürünü ve çok sesliliği gür bir sesle ve cesur bir tavırla savunuyor.
Küfreden Düşünme Karşıtı Şükreden Düşünme
Küfreden Düşünme Karşıtı Şükreden Düşünme
İlhami Güler
İlhami Güler
Küfreden Düşünme Karşıtı Şükreden Düşünme
Küfreden Düşünme Karşıtı Şükreden Düşünmeİlhami Güler · Ankara Okulu Yayınları · 20193 okunma
200 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
İlhami hocamızın gerçek bir filozof olduğunu ispatladığı bir kitap olmuş kısa aforizmalar şeklinde okuyup okuyup nasihat almalık okudukça Ufuk açıp güzelleşen bir kitap bir nefeste bitiyor ama tavsiyem bitirmeyin başucu kitabı.
İlhamiyyat / Dini - Teolojik Aforizmalar
İlhamiyyat / Dini - Teolojik Aforizmalarİlhami Güler · Otto Yayınları · 201027 okunma
164 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
4 günde okudu
Kitap Prof Dr İlhami Güler'in ağzından ve kaleminden çıkmış özlü sözler derlemesi, bu yanıyla hızlı ve kolay okunan bir kitap. Eserde sözler; Ahlak, Din, İslam, Kur'an, Ruhun Halleri, Siyaset başlıklı 6 bölümle sınıflandırılmış olarak sunuluyor. Çoğu sözde eleştiri, kıyas, sorgulama dozu yüksek. Bir ilahiyat kelam hocası olarak derin ve zor konuları kendisinin cesur bir üslupla ele aldığı, lafını esirgemediği zaten biliniyor. Sözün Özü'nde İlhami Güler'in savunduğu tarilselci ekolün ağırlığı hissediliyor. Benim katılmadığım fikirleri de olmasına rağmen, ifade hürriyeti ve mertliği için okuduğuma memnun oldum. Felsefeyle ve Batı düşünce tarihiyle iç içeliği kullandığı terminolojiyle ortada. Bol virgüllü, parantez içli ve eğik çizgili / ifadeleri okuyucu için yer yer zorlayıcı. Kıyas için, başka eserlerini de bilmek gerek. Fakat bu eserde, geçmişe ve bugüne dair söylenecek sözü olan ve sözünü eğip bükmeden söyleyen bir kalem var. İşte bu yüzden okunası ve üzerinde düşünülesi.
Sözün Özü
Sözün Özü
İlhami Güler
İlhami Güler
Sözün Özü
Sözün Özüİlhami Güler · Ankara Okulu Yayınları · 20213 okunma
160 syf.
·
Puan vermedi
Bu kitabı okuyunca bazı gerçekler kafama balyoz gibi indi. Meğer Allah'a iftira atıyormuşuz. Gerçekler bizim bildiğimiz gibi değilmiş. Yanlış bilinen gerçekler... Ne kadar biliyoruz Allah'ı? Kitabun son bölümü zaten herşeyi açıklıyor Nietzsche ,hıristiyanlığa lanet adlı kitabında Hz İsa'dan sonra St.Paul ve kilisenin oluşturduğu tanrının artık öldüğünü ilan eder.Çünkü,hıristiyanlık tarihinde ki birçok günahın,ahlaksızlığın faili bu tanrıdır.Heidegger ise,Batı'nın ve insanlığın içine düştüğü durumdan kurtulması için oturup umutsuzca tanrının yeniden "yeni bir biçimde "geri gelmesinden başka bir yolun olmadığını söyler. Peki bizim Allah tasavvurumuz bizin dünyamızda uzun süreden beri kimin zengin,kimin fakir olacağını,fiyatları, kazaları ,felaketleri vakitsiz ölümleri...vs."ilahi kader"adı altında meşrulaştırmaktan başka neye yarıyor?İnsan özgürlüğünün bu en büyük rakibini,bu yanlış imajı öldürmenin zamanı gelmedi mi?.Diğer türlü,kur'an'daki"Adaletin Allahı"nasıl geri gelebilir?
Allah'ın Ahlakiliği Sorunu
Allah'ın Ahlakiliği Sorunuİlhami Güler · Ankara Okulu Yayınları · 2011156 okunma
Reklam
27 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.