Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Sismik I
1980 yılında Yunan askeri rejimi yeniden NATO askeri kanadına girdiğinde, Yunanistan ilişkilerinde yaşanan zorluklardan biri aşılmış oldu. Buna rağmen Yunanistan'la Türkiye'nin Ege konusunda yaşadığı anlaşmazlıklar devam etti. Mart 1987'de Taşoz Adası'nda petrol bulan Kanada denetimindeki firma, Yunan karasularının dışındaki (Türklerin hak talep ettiği) bölgeden petrol çıkartacağını duyurduğunda iki ülke arasındaki gerginlik yeniden artmaya başladı. Bunun üzerine Türkler kendi araştırma gemileri Sismik I'i Ege'ye gönderdiler. Yunan savaş gemileri karşılık vermeye hazır hale getirildiler. Turgut Özal'ın, Yunanistan yeni kuyular kazmak için tartışmalı sulara girmediği müddetçe Sismik I'in de bu sulara girmeyeceğini açıklaması üzerine kriz savuşturuldu. Bunun üzerine taraflar arasın da başlayan özel görüşmelerin ardından, lsviçre'nin Davos kentinde gerçekleştirilen ekonomik toplantıda Özal'la Yunan Başbakanı Andreas Papandreu bir toplantı yaptılar. Bu görüşme sonunda karşılıklı düşmanlıktan kaçınmak ve 1987 krizinin yeniden yaşanmaması konularında anlaşmaya varıldı. Diplomatlar, askerler, basın ve işadamları arasında yapılacak temaslar teşvik edilecekti. Ne yazık ki, "Davos ruhu" fazla uzun sürmedi ve iki ülke arasındaki meselelere bir çözüm getiremedi. 1 980'lerin sonlarında Yunan -Türk ilişkileri bilindik, karşılıklı şüphe durumuna geri dönmüştü
Sayfa 175 - MOZAİK YAYINLARI
Savunma ve Ekonomik işbirliği Anlaşması'ydı (SEIA). 1980
Amerika Birleşik Devletleri'yle başlayan yeni ilişkilerin en önemli işareti, Mart 1980'de imzalanan Savunma ve Ekonomik işbirliği Anlaşması'ydı (SEIA). Yeni SElA ile ABD, İncirlik ve diğer önemli istihbarat istasyonları dahil olmak üzere Türkiye'de bulunan 12 hayati üssü kullanmaya devam etti. Bununla birlikte, 13 tesis Türk kullanımına bırakılmıştı. Carter yönetimi Türkiye'ye daha fazla askeri ve ekonomik yardım sözü verdi ama bu Türkiye'nin askeri alışveriş listesinin yanında az kalıyordu. Bundan sonraki yıllarda ABD'nin Türkiye'ye yaptığı yıllık askeri yardım 1984 yılında 715.000.000 dolara ulaşmış, Soğuk Savaş'ın dinmesiyle birlikte 1988 yılında 526.000.000 dolara inmişti. Yine de Türkiye, Mısır ve lsrail'den sonra ABD'nin en fazla askeri yardım yaptığı üçüncü ülkeydi. 1986 yılında Batı Avrupa 'da konvansiyonel kuvvetlerin azaltılmasıyla Amerika Birleşik Devletleri'yle diğer NATO ülkeleri askeri levazım fazlalarını Türkiye, Yunanistan ve Portekiz'e göndermeye başlamışlardı. 1 980'de imzalanan SEİA, Türkiye'nin teknoloji ve malzeme transferi sayesinde kendi savunma sanayisini kurmasını sağlamıştı. Bu programın en göze çarpan yanı, benzer başka projeler olmasına rağmen ilk uçağını 1987 yılında üreten ABD şirketi General Dynamics'le işbirliği içinde F-16 avcı uçağı fabrikası kurulmasıydı.
Sayfa 172 - MOZAİK YAYINLARI
Reklam
151 syf.
7/10 puan verdi
·
5 günde okudu
Franny ve Zooey. Kalabalık bir ailenin en küçükleri. Zeki ve entelektüel karakterler ile bezeli bi ailenin, varoluşlarını sorgulayan, bunalımdaki iki küçük çocuğu. Zekânın ve belki biraz da kim olduğunu bilmek isteyen iki ruhun kendini arayışı. Bir yandan herkesi küçük gören, bir yandan da kendilerini küçük gören iki kardeş. Bu kitap ne anlatıyor, diye sorarsanız size vereceğim cevap budur.
Franny ve Zooey
Franny ve Zooey
,
J. D. Salinger
J. D. Salinger
Franny ve Zooey
Franny ve ZooeyJ. D. Salinger · Yapı Kredi Yayınları · 20202,015 okunma
İsrail'e gösterilen bu hoşgörü niye?
Wilbur Grane Eveland kısa süre önce yayınlanan "Ropes of Sand Americas Failure in the Middle East" (Norton, N.Y., l 980) adlı kitabında bu soruyu belgelere dayanarak cevaplamaktadır. Gö­rüşleri üç ana noktada özetlenebilir: 1 -Şaret'in ellili yıllara değin aktardığı gerçeklerden de gö­rüleceği gibi İsrail'in izlediği terör politikası ABD emperyalizmiy­le tamamen içiçe geçmiş durumdadır. ABD'nin müttefiklerinden hiçbirisiyle bu türden bir ilişkisi yoktur. 2 -Bu entegrasyon, İsrail'in dünya çapında 'soğuk savaş' po­litikasının etkin bir aracı olarak meşrulaştırılmak istenmesinden kaynaklanmaktadır ... 3 -Bu entegrasyon siyonist devletin eline, ABD'nin karar al­ma süreçlerine müdahale etmesini mümkün kılan eşsiz bir silah vermiştir. ABD'nin yasadışı eylemleri hakkında detaylı bilgilere sa­hip olan İsrail'in, bildiklerini dünya kamuoyuna açıklama tehdidini gerçekleştirmesi faalinde, bu süper güce hem dostları, hem de düş­ manları nezdinde büyük zararlar vereceği yadsınamaz ... CIA İsrail işbirliğine bir diğer örnek ise, 60'lı yıllardan sonra Ortadoğu'da et­kinliği azalan CIA'nın işlevini İsrail'e devretmesidir. Aynı durum daha sonraları Afrika'da da yaşanmıştır. Siyonist devlet izlediği şantaj politikası uyarınca, ortaya çıkan sonuçlardan elbetteki azami ölçüde yararlanmaya çalışacaktır.
“Oldukça cahilimdir, ama epey okurum.”
J. D. Salinger
J. D. Salinger
"Bir kitabı okuyup bitirdiğiniz zaman, bunu yazan keşke çok yakın bir arkadaşım olaydı da, canım her istediğinde onu telefonla arayıp konuşabilseydim diyorsanız, o kitap bence gerçekten iyidir."
J. D. Salinger
J. D. Salinger
Reklam
Oldukça cahilimdir , Ama epey okurum .
J. D. Salinger
J. D. Salinger
980 yılında doğan İbn-i Sina’nın yazılarında kahveden enerji ve mutluluk veren şey olarak bahsettiği bilinmektedir.
944 öğeden 621 ile 630 arasındakiler gösteriliyor.