Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Beyazıt

Beyazıt
@Beyazit72
(م~ع)
Eski bir mü'ellif felsefeyi şöyle ta'rîf ediyor: "İnsân bütün husûsî ilimlerden başka bir umûmî ilme mâlik olmaya tab'an arzudârdır ki, bu ilim diğerlerine hâkim olsun ve nokta-i nazarının vahdet ve umûmiyyetiyle vahdet-i kâ'inâtı ira'e etsin. Bunun mümkün olduğunu akıl idrâk eder, zîrâ herşeyi fürû'uyla mükemmelen bilmekten âciz kalınca hepsini mücmelen bildirecek bir şeye elbette ihtiyâc ve arzu gösterir. Her devirde birçok dehâlar bu ilmi bulmaya tasaddi etmişlerdir. İşte bu tasaddîler felsefedir. " Bu ta'rîf Herbert Spencer'in felsefe "vahdet håline getirilmiş ilimdir" ta'rîfine pek ziyâde yaklaşmıştır.
Reklam
Beyazıt
Bir kitabı okumaya başladı
Muhtasar Felsefe
Muhtasar FelsefeBaha Tevfik
0/10 · 0 okunma
328 syf.
·
Puan vermedi
·
131 günde okudu
Sevda Peşinde
Sevda PeşindeHüseyin Rahmi Gürpınar
8.4/10 · 346 okunma

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
للّٰه كنوز تحت العرش مفاتيحها ألسنة الشعراء
Reklam
Beyazıt
Bir kitabı yarım bıraktı
Türk Edebiyatı Üzerinde Araştırmalar 1
Türk Edebiyatı Üzerinde Araştırmalar 1Mehmet Kaplan
9.5/10 · 72 okunma
تاريخ، تماشا گه ارباب نظردر هر صفحه سی ایینهٔ اطوار بشردر
Göçebeler-hayvancı toplum, nasıl kendi medeni şartları içinde düşünüyor, duyuyor ve hareket ediyorsa, yerleşik ekinci toplum da, yaşayış tarzını tayin eden unsurlara göre bir kainat tasavvuru kuruyor. Hayvana galebe çalan, onu köle gibi kullanan insan kendini tabiattan üstün gördüğü halde, tarlası veya bahçesi göklere, tabiat şartlarına, bir kelime ile kainata bağlı olan insan kendini bütün varlığa ve varlığı idare eden gizli kuvvetlere täbi hissediyor
Buna göre o yüce varlığı kavramak için sıfat tecellileri ile vücuda gelen âlemimizde hikmet taharrisine (araştırmasına) girişmek ve bu husustaki fitri temayülü kullanarak eserden müessire intikaal etmek lazımdır. Bu hem mümkün ve hem de gereklidir. Bu yapılmayarak bazı filozofların tercihi vechiyle "apox" yani, düşünceyi tatil etmek insan tabiatına aykırıdır. Bundan dolayıdır ki, İslâm'da men edilmiştir.
Öğrenilmesi lazım gelen ilk gerçek; Kainat'ın, alim, kaadir, müdebbir ve müteal olan yaratıcısını tanımaktır. Bu sebepledir ki, eskiler "ilmin efdali (en faziletlisi) marifetullahtır demişlerdir.
Reklam
Ameli Tavsiye: Imkânlar elverdiği nisbette tabii gıdalarla beslenmeli ve tabiatla irtibatlı bir hayat sürmeye çalışmalıdır!..
Diğer taraftan mimari de, musiki gibi insan ruhuna şekil veren bir belli belirsiz- telkin vasıtasıdır. Sefer tası gibi üstüste dizilmiş apartman katlarında yaşamanın insanların ruh sagligina iras edeceği zararlar da saymakla bitmez. Mesela alçak tavanlı ve küçük odali dairelerin de rûhî inkabazlara amil olacağı izahtan värestedir. Neden mümin bir insan bir yüce måbede girdiği zaman ferahlık duyar?! Çünkü onun yüksek kubbesi ve tevhid akidesine göre şekillenmiş olan mimari tarzı rûhî taleplere muvafik düşer. Huzurun sebep ve kaynağı budur. Peki öyleyse, iktisadi şartlar itibariyle müstakil, geniş tavanlı ve bahçe içinde bir evde oturma şansı bulamayanlar ne yapmalıdır? Böyleleri muhakkak menşeleri olan köy-kent gibi yerlerdeki ikaametgahlarını muhafaza etmeli ve hiç olmazsa yazın birkaç ay oralarda vakit geçirerek yorgun ruh ve bedenlerini dinlendirmelidirler. Doğru olan böyle yapmak olduğu halde bizde apartmanda oturmak bir meziyet sanılmakta ve bu çirkin barinma şekli köylere kadar sirayet etmiş bulunmaktadır Halbuki Batı taklidçiliğinden neşet etmiş olan bu temayülün batıdaki tatbikata tamamen ters olduğundan kimsenin haberi yoktur.
Diğer taraftan apartmanlarda islâmî hayatı engelleyen ve ona ters düşen bir çok husûsiyetler mevcuddur. Yüz numaraları, çoğu kere- kıbleye doğru yapmak ve binaları içiçe sokarak birinin yatak odasının diğerinin oturma odasına mütenâzır olması gibi aksaklıklara ilaveten...
Diğer taraftan tabiatla haşır neşir olan insanların hayatta daha cesur oldukları da bir vakıadır. Zîrâ böyle yaşayanlar çocukluklarından itibaren ağaçtan düşmek, yılan görmek, kurbağaya basmak nevinden sayısız cesareti takviye edici hadisenin içinde bulunurlar ve irâde ile hissiyatlarının buna göre serbest ve mükemmel bir sûrette şekillenmesi imkânına kavuşurlar.
213 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.