Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Sidelya

Bilişsel nörobilim; canlı beyin düşünmek, planlamak, isimlendirmek ve nesneleri tanımak gibi çeşitli zihinsel veya bilişsel süreçleri gerçekleştirirken beynin yapı ve fonksiyonlarının resimlerinin çekilmesi ve tanımlanması ile ilgilenir.
Reklam
Kültürler arası yaklaşım; kültürel ve etnik benzerlikler ile farklılıkların bir kültürün üyesinin psikolojik ve sosyal yaşamı üzerindeki etkisini inceler.
İnsancıl yaklaşım; her bir bireyin kendi geleceğini yönlendirme de büyük bir özgürlüğe, kişisel büyüme için büyük bir kapasiteye, oldukça etkili içsel değerlere ve kendini gerçekleştirmeye yönelik büyük bir potansiyele sahip olduğuna dikkati çeker.

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
Psikanalitik yaklaşım; bilinçdışındaki korku, tutku ve motivasyonların; düşünce, davranış ve kişilik özelliklerinin gelişimine ve ileride ortaya çıkacak pskolojik problemler üzerindeki etkisine değinir.
Davranışsal yaklaşım; organizmaların, çevrelerindeki olayların, bu davranışları ödüllendirmesine veya cezalandırmasına bağlı olarak nasıl yeni davranışlar öğrendiklerini veya var olan davranışları değiştirdiklerini inceler.
Reklam
Bilişsel yaklaşım bilgiyi ne şekilde işlediğimizi, depoladığımızı, kullandığımızı ve bu bilgilerin yaptıklarımızı, algıladıklarımızı, öğrendiklerimizi, hatırladıklarımızı, inandıklarımızı ve hissettiklerimizi ne şekilde etkilediğini inceler.
Biyolojik yaklaşım; genlerimizin, hormonlarımızın ve sinir sistemimizin birbirleri ile etkileşimlerinin öğrenme, kişilik, bellek, motivasyon, duygular ve başa çıkma tekniklerini nasıl etkilediğine odaklanır.
Davranışları anlamaya yönelik yaklaşımlar; biyolojik, bilişsel, davranışsal, psikanalitik, insancıl ve kültürler arası yaklaşımları kapsar. Her bir yaklaşımın farklı bir odak noktası veya perspektifi bulunur ve farklı araştırma yöntemleri veya teknikleri kullanılabilir.
Psikolojinin üçüncü hedefi organizmaların belli şartlar altında ne şekilde davranacağını kestirmektir.
Davranışı tanımlamak ve açıklamak psikologlara üçünü hedef alan davranışı önceden kestirme konusunda yardımcı olur.
Reklam
Psikolojinin ikinci hedefi davranışın sebebini açıklamaktır.
Psikolojinin ilk hedefi organizmaların çeşitli davranış şekillerini tanımlamaktır.
Donna, bazı sıra dışı davranışlarda bulunduğunun farkında. Örneğin, kendisine dokunulmasından veya insanlara sarılmaktan hoşlanmıyor, insanlarla konuşurken göz teması kurmayı sevmiyor, çok yüksek sesle konuşan insanlardan nefret ediyor ve yabancılarla bir arada bulunmak istemiyor. Eğer Donna'nın davranışlarını inceleyen bir psikolog olsaydınız aklınızda şu dört hedef olurdu: Donna'nın davranışlarını tanımlamak, açıklamak, önceden kestirmek ve kontrol etmek.
Psikoloji, davranışların ve zihinsel süreçlerin sistematik ve bilimsel olarak incelenmesidir.
Sidelya
Bir kitabı okumaya başladı
Psikolojiye Giriş
Psikolojiye GirişRod Plotnik
9.2/10 · 192 okunma
90 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.