Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Cengiz Han

30 Ekim 1918 tarihinde imzalanarak kabul edilen Mondros Ateşkes Antlaşması'ndan sonra kapanan Meclis-i Mebusan 12 Ocak'ta tekrar açıldı. Fakat 16 Mart 1920'de İstanbul'un resmen işgalinden sonra 12 Nisan'da paydos borusu çalınarak resmen kapandı. Bu mecliste Mustafa Kemal Paşa da Erzurum mebusu olarak bulunmaktaydı. Fakat bir hastalık raporu alarak bu meclis görüşmelerine katılmadı. Düşünsene saray ve hükümet tarafından askerlikten atılmış ve dahası hakkında idam fermanı düzenlenmiş bir isyankâr eski bir paşa, İstanbul'da padişahın hemen yanındaki mecliste milletvekili oluyor. Bu durum bizlere öğretilen klasik inkılap tarihi bilgisi içerisinde nereye konulabilir?
Reklam
%54 (301/550)
·
Beğendi
Cengiz Han
@Ceng_sze·2024 okuma hedefini ekledi.
2024 OKUMA HEDEFİ
0/30 kitap - %0 tamamlandı
Henüz kitap okumadı
30 kitap
0 sayfa
0 inceleme
1 alıntı
8 günde 1 kitap okumalı.

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
272 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
52 günde okudu
Topkapı Sarayı
Topkapı SarayıReşad Ekrem Koçu
9.3/10 · 110 okunma
Reklam
Cengiz Han
@Ceng_sze·Bir kitabı okumaya başladı
Çölde İsyan
Çölde İsyanT. E. Lawrence
7.5/10 · 71 okunma
Akıllara şu sorunun geldiğini duyar gibi oluyorum, "İstanbul'dan uzun süreli ayrılması sıkıntı meydana getirmesin diye hacca gidemeyen padişahlar, uzun süreli sefere gidebiliyordu ama?" Bu sorunun cevabı aslında içinde saklı. Uzun süreli seferlere gidebiliyorlardı ama bu yolculuklara ordu ile birlikte çıkıyorlardı. Ne başkentte ne de başka bir coğrafyada hiç kimse sıkıntı çıkarmaya cesaret edemezdi. Ancak ordu İstanbul'da iken padişahın uzun süre dışarıda olması büyük marazlara sebep olabilirdi. Ordu ile birlikte hacca gidilmez mi idi diye hiç sormayın, çünkü bu mümkün değildi. Yüz binlik bir ordu ile hacca gidilemezdi. Az sayıda kuvvet ile gidilecek olsa, bir düşman kuvveti önlerini kesip sultanı esir alsalar çok daha vahim hadiseler cereyan edebilirdi. İşte bu nedenlerden dolayı hiçbir Osmanlı padişahı hacca gidememiştir.
I.Ahmed, bu camide(Sultanahmet) altı minare olmasını arzu eder. Ancak o günlerde dünya üzerinde altı minareli tek bir cami vardır. O da Mescid-i Haram'dır. İstanbul'da inşa ettirdiği bir camiye altı minare koydurmak, Mescid-i Haram'a alternatif bir şeymiş gibi algılanabilir ve Allah'ın evi Kâbe'ye saygısızlık olur düşüncesi ile şöyle bir karar alır: Mekke şerifine haber göndererek Mescid-i Haram'a yedinci bir minare eklettirecek, ardından İstanbul'daki Sultanahmet Camii'nin altıncı minaresini inşa ettirecektir. İşte I.Ahmed'in mukaddesata saygısı bu derecededir.
(Temür Han) Şam'a vardı. Şam'ın hisarina yürüdü. Yağma ile aldılar. Yezid'in mezarını buldurdu. "Ben Yezid taraflısıyım." diye çağırttı. Bu hiyleye kanarak ne kadar Yezidli varsa inanıp geldiler. Hepsini Ümeyye Camisi'nde koyup öldürttü. Bazısını da ateşte yaktırdı. Yezid'in kabrini açıp bulduğu kemiklerini yaktırdı ve içini askerin pisliği ile doldurdu.
Ali Kuşçu hem şahsıyla hem de soyuyla Osmanlılar'ya hizmet etmeye devam etmiştir. Kanunî ve II. Selim döneminin büyük şeyhülislamı Ebussuud Efendi aslında Ali Kusçu'nun torunudur.
Reklam
Birkaç akçe verip gönderecekti divaneyi. Osmanlı'da aklı noksanları sevindirmek büyük sevap sayılıyordu. Ancak o gün farklı bir durum vardi. Bu meczup beline bir hançer saklayarak gelmişti huzura. Ve hiç beklenmeyen bir olay oldu. Sokullu'nun boş bulunduğu o anda belindeki hançeri çıkaran meczup Sokullu'nun göğsüne saplayıverdi. Oradakiler her ne kadar yetiştilerse de artık iş işten geçmisti. Sokullu can çekişmeye baslamış ve az sonra da ruhunu dün gece yaptığı dua mucibince Rahman'a teslim etmişti. Artık Osmanlı tarihleri onu Şehit Mehmed Paşa olarak anacaktı.
Sayfa 101Kitabı okudu
110 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.