Dilek

Sabitlenmiş gönderi
Unutma Red, umut iyi bir şeydir, belki de en iyisi. Ve iyi şeyler asla ölmez... (Andy Dufresne)
Reklam
Örf ve Âdet Kuralları (Teamüller)
Söz konusu maddelere göre hâkimin örf ve âdet kurallarını uygulaya￾bilmesi için öncelikle kanunda o konuda hüküm bulunmaması gerekir. Dolayısıyla kanunda hüküm oldukça örf ve âdet kurallarının Türk hukukunda bir geçerliliği olamaz. Ama kanunda hüküm yok ise ve TMK m.l ve TTK m. 1’deki şartları yerine getiriyorsa örf ve âdet kuralları Türk hukukunun bir kaynağıdır ve bu durumda bu kurallar Türk normlar hiyerarşisinde anayasa altı ve yönetmelik üstü değerdedir.
Üçüncü Basamak
Normlar hiyerarşisinin izleyen basamağında, yani temel hak ve özgürlüklere ilişkin milletlerarası andlaşmalardan sonraki basamakta, tek bir tür norm değil, tam dört ayrı norm bulunmaktadır: Kanun, milletlerarası andlaşmalar, olağanüstü hâl Cumhurbaşkanlığı kararnameleri ve örf ve âdet kuralları. Ayrıca 9 Temmuz 2018’den önceki sistemden kalan kanun hükmünde kararnameler de bu basamakta bulunur.

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
Dilek tekrar paylaştı.
Eğer bütün bu acı, ufuklarımızı genişletmez, bizi daha insan kılmaz ve bu hayatın küçük ve gereksiz şeylerinden kurtarmazsa, boşa çekilmiş demektir...
Eugenio Borgna
Eugenio Borgna
Organlar veya Makamlar Hiyerarşisinden Çıkan Sonuçlar
Ezcümle, anayasa kanundan üstündür; çünkü anayasa, kurucu iktidarın iradesinin bir ürünüdür ve kurucu iktidar, yukarıda gördüğümüz gibi, organlar hiyerarşisinde yasama organının üstünde bulunmaktadır. Aynı şekilde kanun da yasama organının bir işlemi olarak yürütme organının yönetmelik gibi düzenleyici işlemlerinden üstündür. Çünkü yasama organı, yukarıda gördüğümüz gibi, yürütme organından üstündür.
Sayfa 212 - Ezcümle: belirteç 1. bellibaşlı, başlıca olarak. 2. örnek olarak, örneğin.Kitabı okuyor
Reklam
Organlar veya makamlar hiyerarşisi, yukarıdan aşağıya, kurucu iktidar, yasama organı ve yürütme organı şeklinde sıralanabilir:
Hans Kelsen şöyle yazmaktadır: “Geçerliliğinin temeli, temel norm olan hukuk düzeni, yan yana duran normlar yığını değil, ama biri diğerine bağımlı, biri diğerinin altında ya da üstünde yer alan normlardan oluşmuş bir hiyerarşi, yahut bir piramittir."
Hukuk normlarının bu şekilde sıralanması ilk defa Hans Kelsen (1881-1973) tarafından sistematik bir şekilde açıklanmıştır.
NORMLAR HİYERARŞİSİ TEORİSİ
Bir hukuk düzeni bu kadar çeşitli olan hukuk kurallarının toplamından oluşur. Ama hukuk düzeni kendi içinde tutarlı bir bütündür. Buna “hukuk düzeninin bütünlüğü ilkesi” ismini verebiliriz. Bu bütünlüğü sağlamak için, hukuk kuralları, yan yana veya rastlantısal bir şekilde sıralanmaz; bunlar alt alta, üst üste, yani hiyerarşik bir yapı oluşturacak şekilde sıralanır.
Takip etmediği bir dişi sinek kalmış. Aşık oldum diyor. Hııı hııı aynen...😵‍💫
Reklam
Sormaz ki bilsin sorsa bilirdi. Bilmez ki sorsun bilse sorardı.
Şeyh Sadi Şirazi
Şeyh Sadi Şirazi
4.620 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.