Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Ö Faruk Güler

Ö Faruk Güler
@FARUK_BEYY
"Ars longa , vita brevis"
Lisans
36 okur puanı
Ağustos 2020 tarihinde katıldı
Sabitlenmiş gönderi
*Ve karşındakine değer verdiğin kadar insansın* Bir gün yalan söyleyeceksen eğer Bırak karşındaki sana güvendiği kadar inansın.
Reklam
Ö Faruk Güler
@FARUK_BEYY·Bir kitabı okumayı düşünüyor
Tanrısız Ahlak?
Tanrısız Ahlak?Walter Sinnott Armstrong
7.4/10 · 431 okunma

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
Ancak gerçek şu ki; biyolojik sistemlerin pek çok işlevi, birden çok mekanizmanın, ortaklaşa ve son derece planlı çalışması ile başarılır. Eğer doğal seçilim, bir karmaşık sistem üretecekse, bu sistemi, bir kerede ve bir anda üretmek zorundadır, ya da üretemeyecektir.
Evrim teorisinin Darwin'den 860 yıl önce İbnis Miskeveyh tarafından ortaya konulduğu ve daha sonra da Mevlana Celaleddin Rumi ve Erzurumlu İ. Hakkı tarafından da tekrarlandığı ifade edilmektedir.
Reklam
Evrim, tek başına ele alındığında, bir organizmanın soy hattının zaman içerisinde değişimidir. Bu fikir, Darwin'e ait değildir ve Milattan Önce yaşamış filozoflara kadar gider. Ancak Darwin, bu görüşe yönelik, doğadan bizzat topladığı, değerlendirdiği ve izah ettiği, karşı konulamayacak miktarda kanıt sunmuştur.
Darwin, insan toplulukları arasındaki yaşayış farklılıklarını, ırksal gelişmişlikle değil, kültürel gelişmişlikle açıklıyordu.
Bilim, "olan"ı betimleyerek bilgilerimizi ve dünyaya bakış açımızı genişletir, fakat o, "olması gereken"i bize öğretemez.
Tüm eylemlerinin sorumluluğunu üstlenmiş olan insan, artık ancak özgür insandır.
Dolayısıyla, kendi dışımızdaki bir otoritenin buyruğu olarak görev, kendisini tam anlamıyla içselleştirerek, benimseyerek ve özgürce onaylayarak yerine getirdiğimiz sürece ödeve dönüşür. Aksi halde aynı görev, isteksizce katlanılan bir angaryaya dönüşebilir, hatta bir çeşit zulüm olarak hissedilebilir.
Reklam
Sokrates'in belirttiği gibi, bazı erdemlere gereksinim vardır ve temel erdem bilgeliktir. Bilge insan kendini tanıyan ve yaşamını dengeli sürdürmeyi bilen insandır.
Ahlaksal erdemler pratik aklın ürünü olup ruhun arzu, istek ve iştahla belirlenen akıldışı parçasını veya ruhun hayvansal düzeyini denetim altına alması ve ona yol göstermesi için gereklidirler. Bu erdemler, insanın kendisini filozof veya bilim insanı olarak gerçekleştirmesini değil de sorumlu ve karakter sahibi bir varlik olarak geliştirmesini sağlarlar.
Platon, mutluluğu zevkperestlige dönüşmüş hazcılıkta bulan bazı Kirene Okulu filozoflarına da, mutluluğu dünyaya sırt çevirmek, her türlü hazdan kaçınmakta bulan kiniklere de karşıdır. Ruhun orta parçasında ise, akıl olarak üst parça ile istek, arzu, iştah olarak alt parça arasında aracılık işlevi yüklenmiş bir erdeme gereksinim vardır.
İçkinin kölesi olmak gibi düşüncenin kölesi olmak da olanaklıdır.
144 syf.
·
Puan vermedi
Charles Darwin
Charles Darwinİclal Akşamoğlu
4.8/10 · 37 okunma
222 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.