Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

feyza sultan başer

Freud mizahın kaygıyı ve bastırılmış dürtüleri azaltmaya yarayan etkili bir savunma mekanizması olduğuna inanırdı. Kahkaha bu rahatsızlık verici duyguları bir anlamda keyifli duygulara dönüştürür.
Reklam
Görmezden gelinmek, alaya alınmaktan da kötü bir histi.
Neyse ki anlık aşağılanmalara karşın yoluma devam etmeyi artık öğrenmiştim.

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
Bipolar hastalar manik durumdayken fazla uyku ihtiyacı duymazlar. Üretken, enerjik, hatta genelde aşırı coşkun ve eğlencelidirler. Ancak mani yükseldiğinde, görkemlilikleri yüzünden başları derde girebilir. Bu hastalarda ayrıca hızlı konuşma, halüsinasyon, sanrı ve agresif davranış da görülebilir. Bipolarlar depresyon haline geçtiklerinde genelde uyuşuk olurlar ve çoğu zaman gün boyu uyurlar. Bazı insanlarda hastalığın hafif bir çeşidi görülür ve bu kişilerde tam kapsamlı manik episodlar yerine hipomani olur. yani hastalar gerginlik ve psikoz olmaksızın öfori ve üretkenlik yaşarlar.
Neyse ki bu düzeysiz insana öfkem, güvensizliğime baskın geldi ve kendimi ona kanıtlamaya itti beni. Ortalık yerde küçük düşürülmenin de kendine özgü bir avantajı vardı, insanı görüşlerini kanıtlamaya itebiliyordu.
Reklam
"Artık kendini özel hissetmemeye başladın yani. Nasıl baş ettin bu durumla?" dedim. "Derslerime çok çalıştım ve 'akıllı' olan oldum."
Bazen bir şeyi o kadar çok isteriz ki zihnimiz bedenimizi o şeye inanmaya iter.
"İstedikleri bir şeyi elde edemeyince insanların nasıl deliye döndüğünü gayet iyi bilen biriyim."
"Bedenselleştirme" diye bilinen bu savunma mekanizması insanların duygusal acılarını fiziksel olarak ifade etmelerini sağlar.
Belirsizlik durumlarıyla karşılaştığımızda zihnimiz duruma açıklama getirmek için çaba sarf eder. Eğer belirtileri açıklama getirmenin bir yolu yoksa kendimize kontrolü kaybetmiş gibi hissederiz ve korkumuz giderek artar. Üstelik belirtileri yaratanın kendi zihnimiz olduğunu öğrenirsek o zaman zihnimizin yapabileceği diğer şeyler için daha da çok endişeye kapılırız. İnsanlar beyinlerinin bir ruh tarafından ele geçirildiğinden ya da bir öcünün iradelerini yönettiğinden korkabilir.
Reklam
İnsanlar genelde hastalıklarının "kafalarının içinde" olduğunu duymak istemezler.
Psikiyatriyle ilgili her konuda bitmek bilmez bir utanç vardır, ayrıca çoğu insan kendi temelinde yatan psikolojik sorunlara bakmaktan korkar.
Bir problem için strateji ya da çözüm geliştirmenin benim için muazzam tatminkâr bir yanı vardı.
İyi ki doğuştan herkesin ömrünü, ölüm tarihini bilmiyoruz. Yoksa insan zamanın her dakikasında elinden gidecekler için çok acı çekerdi.
"Bu ergenler böyle!", Ergene laf anlatmak zor!" gibi ifadeler canımı çok sıkıyor. İnsanın biyolojik evreleri olduğunu biliyorum. Ama ben kimseye "ilk yetişkinlik evresindekiler", "son yetişkinlik evresindekiler", " yaşlılar", "yaşı geçmişler" gibi hitaplarda bulunmuyorum. Ama çevremdekilere göre ben ne söylesem ya da ne yapsam ergenlikten ve fazla özgürlükten yapmış oluyorum.
1.131 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.