feyza sultan başer

"İstedikleri bir şeyi elde edemeyince insanların nasıl deliye döndüğünü gayet iyi bilen biriyim."
Reklam
"Bedenselleştirme" diye bilinen bu savunma mekanizması insanların duygusal acılarını fiziksel olarak ifade etmelerini sağlar.
Belirsizlik durumlarıyla karşılaştığımızda zihnimiz duruma açıklama getirmek için çaba sarf eder. Eğer belirtileri açıklama getirmenin bir yolu yoksa kendimize kontrolü kaybetmiş gibi hissederiz ve korkumuz giderek artar. Üstelik belirtileri yaratanın kendi zihnimiz olduğunu öğrenirsek o zaman zihnimizin yapabileceği diğer şeyler için daha da çok endişeye kapılırız. İnsanlar beyinlerinin bir ruh tarafından ele geçirildiğinden ya da bir öcünün iradelerini yönettiğinden korkabilir.

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
İnsanlar genelde hastalıklarının "kafalarının içinde" olduğunu duymak istemezler.
Psikiyatriyle ilgili her konuda bitmek bilmez bir utanç vardır, ayrıca çoğu insan kendi temelinde yatan psikolojik sorunlara bakmaktan korkar.
Reklam
Bir problem için strateji ya da çözüm geliştirmenin benim için muazzam tatminkâr bir yanı vardı.
İyi ki doğuştan herkesin ömrünü, ölüm tarihini bilmiyoruz. Yoksa insan zamanın her dakikasında elinden gidecekler için çok acı çekerdi.
"Bu ergenler böyle!", Ergene laf anlatmak zor!" gibi ifadeler canımı çok sıkıyor. İnsanın biyolojik evreleri olduğunu biliyorum. Ama ben kimseye "ilk yetişkinlik evresindekiler", "son yetişkinlik evresindekiler", " yaşlılar", "yaşı geçmişler" gibi hitaplarda bulunmuyorum. Ama çevremdekilere göre ben ne söylesem ya da ne yapsam ergenlikten ve fazla özgürlükten yapmış oluyorum.
Bazen "sınırda kişilik bozukluğu" olan insanlar kaçmaya çalıştıkları duygusal acının yerini alması için fiziksel acı deneyimlemek adına kendilerini incitirler.
.. narsistik kişilik bozukluğu vardı; bu rahatsızlığı olan hastalar altta yatan duygusal bir boşluğu ve güvensizliği doldurabilmek için yüzeysel zevklerin peşinde koşarlar.
Reklam
Kendime sırt çevirdim herkes gibi. Ne hissettiğim üzerine düşünmedim. Düşünsem yapamazdım. Yapmam dediğim ne varsa yaptım. Benliğim orta yolu bulamadı, akıl sağlığımı korumak için onu da kapattım. Olsun, dedim; bazı insanlar da böyle yaşar...
Ucubelerle savaşanın bu arada kendisinin de bir ucubeye dönüşmemeye dikkat etmesi gerekir. Uzun bir süre uçuruma bakarsan, uçurum da senin içine doğru bakar. -Friedrich Nietzsche*
..tıpkı sağanak yağmurdan sonra kuru bir çiçek tarhı gibi, son günlerde gözle görülür bir şekilde güzelleşmişti.
...kendini ağır, geç kalmış ve şaşkın hissediyordu.
... birden midesine bir sancı girdi, insanın en hassas duygularına karşı en duyarlı organdır ya mide ( şairlerin iddia ettiği gibi kalp değil de mide! ).
1.139 öğeden 16 ile 30 arasındakiler gösteriliyor.