Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

GÜLNUR ÖZ.

GÜLNUR ÖZ.
@Gul_Nur_G
Hacerü'l-Esved
HACERÜ’L-ESVED: Cennetten gelen bir taş olup Hz. Ibrahim tarafından Ebu Kubeys Tepesi’nde bulunmustur. Bugün gümüş bir çerçeve içinde 8 parca halinde muhafaza edilen Hacerü'l-Esved, her şavt sonrasında selamlanmaktadır.
Reklam
Hacerü' l-Esved
Efendimiz yere bir örtü serdirip taşı üzerine koydurur ve her kabileden bir kişinin örtünün ucundan tutmasını ister. Böylece mübarek taş konulacağı yere kadar kaldırılmış olur. Efendimiz de taşı alıp yuvasına bırakır.
Hz. İbrahim, Allahu Teala’nın emriyle Mekke’ye uğradığı bir zamanda Hz. Adem döneminde inşa edilen ve Nuh Tufanı ile yıkılan Kabe’nin temellerini arastırır. Kabe, zemzem suyunun hemen ilerisindedir. Hz.Adem dönemindeki temelleri bulan Hz. İbrahim, oğlu Hz İsmail'in de yardımıyla Kabe’yi yeniden inşa eder. Bu inşaat sırasında üzerine bastığı taşın üzerinde mübarek ayak izleri kalır.

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
Zemzem, Hz. İbrahim’in eşi ve Hz. İsmail’in annesi ve köle iken Firavun tarafindan Hz. İbrahim’e verilen Hz. Hacer tarafından bulunmus mübarek bir sudur. Hz. İsmail’in bebek haliyle susuzluktan ağlaması üzerine Safa ve Merve arasında koşuşturan ve su arayan anne, Merve Tepesi’ne yedinci kez geldiğinde evladının ayaklarının altından bir su fışkırdığını görür. Koşarak gelir ve suyun etrafını kumlarla çevirerek küçük bir havuzcuk olusturur. Akıp gitmekte olan suya “zem zem” yani “dur dur” diyecektir. Aradan binlerce sene geçmesine rağmen bugün bizler hâla bu suyu kullanmaya devam etmekte ve hâlâ zemzem demekteyiz.
“Bismillahi Allahuekber” diyerek selam veren her bir kişi başlıyor ilk şavtını yapmaya. Makam-ı İbrahim yönünden dönüyor. Tam 7 dönüş yapılıyor. Bu her bir dönüşe bir şavt deniyor. Dualar, niyazlar, tekbir ve tehlillerle tavaf tamamlıyor. Her bir dönüşte de Kabe’nin Yemen’e bakan köşesine ve Hacerü’l-Esved’e selam veriliyor. Tavaf sonrasında tavaf namazı kılınıp, zemzemden birkaç yudum içiliyor.
Reklam
Mekke’ye gelenler aynen O’nun yaptığı gibi öncelikle ihramdan çıkmalılar. Bunun için de ilk olarak umrenin tamamlanması gerekiyor. Toplu halde niyet ederek tavafa baslanıyor.Tavafa başlama yeri Hacerü'l-Esved’in önü.
Kabe'yi hayatında ilk kez gören kişinin yapacağı duanın kabul olacağına inanıldığı için, bu mukaddes beldelere ilk kez gelenlerde ayrı bir heyecan vardır.
Mescid-i Haram’a Babüsselam’dan girmek sünnettir. Peygamber Efendimiz Mekke’ye geldiginde bu kapıyı kullanırmış. Sünnete uyarak birçok grup Selam Kapısı'ndan içeriye girer.
Bu yolculuğa Peygamber Efendimiz'in doğumu ile şereflendirdiği şehir; Mekke ile başlayacağız. Genelde bu yolculuga çıkanlar baslangıç yeri olarak ya Mekke, ya da Medine’yi tercih ederler. Önce Medine’ye gelenler, Kainatın Efendisi’nin mübarek türbelerini ziyaret eder, Mescid-i Nebevi'sinde namaz kılar sonra Mekke’ye geçerler. Mekke’ye geçecekleri günün sabahında otellerinden ihramlı olarak çıkarlar.
GÜLNUR ÖZ.
Bir kitabı okumaya başladı
Reklam
224 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
1 saatte okudu
Stiç ve samuray 3
Stiç ve samuray 3Hiroto Wada
8.6/10 · 21 okunma
GÜLNUR ÖZ.
Bir kitabı okumaya başladı
Medyum
MedyumStephen King
8.5/10 · 5,9bin okunma
118 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.