Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

HamzaMetehan

HamzaMetehan
@HamzaMetehan
İstanbul
20 okur puanı
Aralık 2023 tarihinde katıldı
Sabitlenmiş gönderi
İslâm, muhteşem ve harika, bir "mutluluk reçetesi"dir.
Mahmud Esad Coşan
Mahmud Esad Coşan
Reklam
"Âdâb-ı muaşeret vardı eskiden. Bir kimsenin maaşını merak etmek veya evine-ailesine yeni aldığı şeyin parasını sormak büyük edepsizlikti. Zaten ev-aile mahrem alandı, oraya karışmak terbiye sınırlarını aşmak demekti. Kimse kimsenin kusurunu aramazdı. Âdâb-edeb sırra kadem bastı."
Eğer dünyâ halkının seni bilmesini, tanımasını istiyorsan, bil ki dünyâ sevgisinin başı bu arzudur. İbrâhim Edhem (k.s)

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
Hadis: Sizin en hayırlınız, ehline, ıyâline en hayırlı olanınıdır. İzah: İnsan en evvel kendi ailesine, kendi evlât ve ahfadına, kendi akraba ve taallükatına güzelce bakmalıdır, onların haklarında hayırlı olmağa çalışmalıdır. Onların hakkında hayırlı olmayan bir kimse başkaları hakkında da tam manasiyle hayırlı olamaz...
Hadis: Ümmetimin hayırlıları, onların cahilleri arasında belâ ve mücahede içinde bulunurlar. İzah: Malûmdur ki, her hangi bir cemiyet efradı arasında muhtelif tıynette, kabiliyette insanlar bulunur. Bunların düşünceleri, maksatları arasında büyük büyük farklar vardır. Bu cihetle aralarında vakit vakit dilsûz haileler zuhûra gelir, bihakkın fazilet ve kemal sahipleri ise bu haileler arasında acınacak bir halde yaşayıp dururlar. Bununla beraber yine o cemiyetin selâmet ve saâdetine hizmet etmeyi bir vecibe bilirler, ilim ve irfandan mahrum kimseler ise ilm ü fazilet erbabına karşı hasmâne bir vaziyet alırlar. Onların aleyhinde bulunmayı bir hüner sanırlar. Onların en güzel âmme hakkında en nâfi hareketlerini bile haset sâikasıyla geçemezler. Bu gibi kimseler biraz bilgi sahibi olsalar da ahlâk bakımından yine cahil sayılırlar ve bütün cahil olanlardan daha ziyâde tayibe lâyık bulunurlar. Bu gibi hallerine acınacak gafil, garezkâr kimselerin bu hallerini vaktiyle yazmış olduğum şu manzume biraz tasvir etmektedir.
Reklam
Hadis: Ruha zevk-u sefa veren şeyleri alınız, keder veren şeyleri de terkediniz. İzah: İnsan, mesut bir hayata nâil olabilmesi için kalbe, mânevî zevk ve safâ veren dinî, ahlâkî vazifeleri güzelce yapmaya çalışmalıdır. Hayatı kasvetlere, felaketlere giriftâr edecek gayr-i meşrû hareketlerden de son derece kaçınmalıdır. Başka sûretle saâdet-i hayatile tecellî edemez.
‘Her nokta cevvâl, her zerre raksân uçup giderler visâle doğru uçup giderler zevâle doğru’
Hadis: Üç yer vardır ki, cennet bahçelerindendir. Bunlar da Mekke-i Mükerreme, Medine-i Münevvere ve Beyt-i Mukaddes’tir.
Hadis: Üç haslet vardır ki: Allah Teâlâ indinde mekârim-i ahlâktan sayılır. (Onlar da) sana zulmedeni senin affetmendir, seni mahrum bırakana senin ihsanda bulunmandır ve senden kesilene senin bağlanıvermendir.
... Hatta islâm memleketi vüs'at bulmaya başladığı zaman adâlet timsâli olan Ömeru'l-Faruk Hazretleri radiyallahü anh ağlıyordu. Şu koca kıtalarda adâlet-i kâmilenin nasıl temin edileceğini düşünüyor, "Ya Rabbi! Ruhumu kabzet" diyordu. Bir gün ağlarken sebebini sordular. Dedi ki: "Nasıl ağlamayayım ki, Fırat kenarında bir oğlak zâyi olsa korkarım ki Ömer'den sorulur." İşte siyasi adâlet! İşte cihan teshir eden mânevi kuvvet!.
Reklam
HamzaMetehan
Bir kitabı okumaya başladı
Beşyüz Hadis-i Şerif
Beşyüz Hadis-i ŞerifÖmer Nasuhi Bilmen
9.4/10 · 71 okunma
“Görmüyor kendisinin pürhezeyân kellesini, Görüyor başkasının zerre kadar zellesini.”
İnna lillahi ve inna ileyhi raci'un.
383 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.