Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Hümeyra

232 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
·
25 saatte okudu
Kiralık olan ama kiracı olmak isteyenlerin kapıdan savuşturulduğu sözde kiralık konak.. Yazarın okuduğum ikinci kitabıdır. Yazar hukuk öğrenimini üç yılı tamamladıktan sonra bırakmış, edebiyat ve felsefe öğretmenliği yapmış, kah milletvekilliği, kah elçilik görevlerinde bulunmuş dolu dolu bir hayat geçirmiştir. Bugün yazarın ölüm yıldönümüdür... Kurtuluş Savaşı dönemine yakından tanıklık etmiş, bu sebeple kitaplarında dönemin sosyokültürel yapısını ince ayrıntılarıyla okura işlemiştir. Bir zamanlar bireyci olup sonra toplumculuğa yönelmiştir. Kitaptaki Hakkı karakterinde de aynı değişimi görmekteyiz ki bana kalırsa yazar kendini bu karakterin içine saklamış. Alaturkadan alafrangaya geçisteki hezimetleri, kültür şoklarını gözler önüne sermiş, bir yanda cephede memleketin geleceği için çarpışıldığını resmederken; bir yandan da kimin için bu savaş diyip gününü gün eden eğlenceden, çalgıdan imtina etmeyen güruhu resmetmiştir. Aynı zamanda kuşak çatışmasına değinmiş, bir dede ile torunun konuşulan dilde bile uzlaşıya varamadığını, birbirini anlamadığını göstermiştir. Dönemi yaşar gibi hissettiren oldukça değerli bir eser.Mutluka okunmalı.
Kiralık Konak
Kiralık KonakYakup Kadri Karaosmanoğlu · İletişim Yayınları · 202317,7bin okunma
Reklam
464 syf.
·
Puan vermedi
·
5 günde okudu
Yazarın okuduğum ikinci kitabı olmasından mütevellit kullandığı yazın biçimine gözüm alışkın diyebilirim. Öncelikle kitabı okurken başta yazarın daha ilk sayfaya çizip koyduğu bilmem kaç kuşaklık aile soyağacına bakmamanızı tavsiye ederim. Çünkü kim kiminle evlenmiş, kimden çocuğu olmuş spoiler almanızı istemem.Dededen toruna aynı isimlerin
Yüzyıllık Yalnızlık
Yüzyıllık YalnızlıkGabriel Garcia Marquez · Can Yayınları · 202036,2bin okunma
266 syf.
·
Puan vermedi
Bir ütopya/distopya yaratan bu eser aslında bana pek de uzak bir gelecekte gerçekleşecek gibi gelmedi. Bir yanda teknolojiyi son zerresine kadar kullanan bir toplum diğer yanda tüm ilkelliğiyle tam tersi bir güruh. Labaratuvar ortamında oluşturulup  büyütülen bebekler mesela. Günümüzde de sperm ve yumurta bu yolla birleştirilebiliyor. İnsanların mutlu olmak için aldıkları ve olayları bir nebze unutturan 'soma'. Şimdi de psikoloğa gitseniz size yazacakları antidepresan haplar. 'Herkes herkes içindir' mantığıyla hareket edilen cinsel birliktelikler. Gülümüzde de ne yazık ki herkes birinin eski sevgilisi değil mi zaten? Gelelim şehirden uzak ilkel topluluğumuza. Kitapta bu topluluğa geziler de düzenleniyor. Günümüzde Afrika'ya safariye gitmek gibi. Toplumsal sınıf farkları çok keskin. Kastın uygulandığı halihazır dünya düzeninde de bir çok ülke yok mu? Kıyafetler asla yırtılınca vs. dikilip tahribat giderilmiyor. Hemen bir yenisi alınıyor eskisi atılıyor şimdi olduğu gibi. Örnekleri çoğalttıkça çoğaltabiliriz. Ne korkunç ki belkide Huxley yanılmıyor ve gelecekte şişelenmiş  bebeklerin kulaklarına istediğimiz şeyleri fısıldıyor olacağız..
Cesur Yeni Dünya
Cesur Yeni DünyaAldous Huxley · İthaki Yayınları · 202160,1bin okunma