Biz kitaplar gibiyiz. Çoğu insan sadece kapağımızı görüyor, azınlık sadece girişimizi okuyor, çoğu insan eleştirilere inanıyor. Çok az kişi içeriğimizi bilecek.
Emile Zola
Başka herhangi bir zamanda, zavallı ayrıcalık parçalarına yapıştırıcı gibi yapışan insanlar, ülkeleri tehlikede olduğunda onları yeterince hızlı teslim edeceklerdir.
1934'ten sonra Almanya'nın yeniden silahlandığı biliniyordu. 1936'dan sonra gözleri kafasında olan herkes savaşın geldiğini biliyordu. Münih'ten sonra mesele, savaşın ne kadar erken başlayacağıydı. Eylül 1939'da savaş çıktı. Sekiz ay sonra, İngiliz ordusunun 1918 standardının çok az ötesinde olduğu keşfedildi. Askerlerimizin, üç uçağa karşı bir uçakla, tanklara karşı tüfeklerle, süngülerle kıyıya doğru umutsuzca savaştığını gördük. Tüm subaylara yetecek kadar tabanca bile yoktu. Bir yıllık savaştan sonra normal ordu hala 300.000 miğfer eksikti
"Şu anda, sana güzel bir söz söyleyebilmek için, on bin kitap okumuş olmak isterdim, gene de az gelişmiş bir cümle söylemeden içim rahat etmeyecek; seni tanıdığıma çok sevindim kendi çapımda."
Oğuz Atay