OKURYAZAR

256 syf.
10/10 puan verdi
Can Parası bir öykü kitabı. Fakir Baykurt, salt romancı kimliğiyle değil, öykü yazarı kimliğiyle de “Köy Enstitülü” yazarlar kuşağının öncülerinden. Bu öykü kitabını ilk okuduğum ortaokul yıllarında, yaşamdan ustaca koparılan yaşanmışlıkların, coşkuların, derin acıların, kelimelerle, tümcelerle, kitap sayfalarına olanca gerçekliğiyle nasıl ustaca yapıştırıldığına şaşarak tanık olmuştum. On yıllar sonra bir kez daha okurken o eski duygular canlandı yüreğimde yine…Köy Enstitülerinden yetişmiş öğretmen yazarların öykü ve romancılarını okumayan bir kitapsever çok eksik kalır. Köy Edebiyatı sınıflandırması yapılarak dar sınırlara hapsedilen bu kitapları okurken karşılaşacağınız, sözlüklere girmemiş yüzlerce kelime, yüzlerce deyim, yüzlerce atasözünün “sınırsızlığına” şaşacaksınız. Cumhuriyetimizin ilk yıllarındaki insan manzaralarının, onların duygu ve düşünce dünyalarının hangi kaynaklardan akıp geldiğini görmek açısından da bakarak, bu kitabı özellikle okursever genç arkadaşlara öneririm. İyi okumalar.
Can Parası
Can ParasıFakir Baykurt · Remzi Kitabevi · 1973225 okunma
Reklam
184 syf.
10/10 puan verdi
On kez, yüz kez, iki yüz kez… Okuyabildiğiniz kadar okuyun Ahmet Arif şiirlerini… Yalçın kayalıklardan yurduna en güçlü sesiyle haykıran bir şairin sesiyle karşılaşacak, sesinizi onun sesine ulayacaksınız… Okundukça ışıldayan, göz kamaştıran şiirlerdir Ahmet Arif’in şiirleri… Yüreğinize bin yürek eklenecek onun şiirlerini okurken. Kitabının son sayfasını kaparken, iyi ki Ahmet Arif ile aynı yurdun havasını solumuş, iyi ki onunla aynı topraklarda boy vermişim diyeceksiniz… Dilimizin çelik ustura gibi keskin, pamuk gibi yumuşak, bir ağıt kadar içtenlikli olduğunu onun şiirlerini okurken tüm bedeninizde duyumsayacaksınız… Hiç bitmeyen şiirleri barındıran bir başucu kitabı…
Hasretinden Prangalar Eskittim
Hasretinden Prangalar EskittimAhmed Arif · Metis Yayınları · 201715 okunma
368 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
ŞİİRİN SİHİRLİ DİLİ
Şiir yazanların, şairliğin taşlı yollarına yenice düşmüş arkadaşların bu tür kitapları elinden hiç düşürmemesi gerekir. Şiirin dil içinde ayrı bir dil olduğunu özümsemeden yazılmış bütün şiirler yavan kalır. Belli bir kalite kertesini aşamaz. Sönük, tekdüze, basmakalıp, kuru sözlerin tekrarı olur yazılanlar… Bu yollardan daha önce geçmiş, şiirin çilesiyle yıllarca boğuşmuş şairlerin yazdıkları deneme türü yazıları okumak, onların şiir üstüne anlattıklarını dikkatle dinlemek, “şiir nedir?” sorusunun yanıtını kafamızda somutlaştırmamızın yanında, bilinçle, ustalıkla şiir kurmamızın yolunu da açar. Bu kitap çok öğretici… Okumadan şair olmak, her kurduğu dizeyi şiir sanmak yanılgısından insanı kurtaracak kitaplardan biri. Bu kitabı okurken özellikle acemi şairler eksikliklerinin farkına varacaktır. Bu değerli eserin “çok az” okunması beni hayli şaşırttı. Oysa ülkemiz “ bolca şairden” “ bolca şiirden” geçilmiyor… Demek ki herkes şiir yazmanın Tanrı vergisi olduğunu düşünüyor. Oysa yetenek tek başına hiç bir iş için yeterli değildir. Şiir için de geçerli bir savdır bu… Şiir yazmayı ve okumayı bu denli seven bir toplumun neden şiir üstüne bilgi veren bu tür nitelikli kitaplara yönelmemesi şaşırtıcı… OKURYAZAR
Şiirin Dili Anadil
Şiirin Dili AnadilAtaol Behramoğlu · Evrensel Basım Yayıncılık · 20007 okunma

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
360 syf.
7/10 puan verdi
·
Beğendi
Döneminde iyi eğitim almış, çok okumuş, bilge biri aslında Sakallı Celal. Onu filozof olarak nitelemek, kitabı bitirdikten sonra çok “iddialı” bir niteleme gibi geldi bana. Aslında çok tembel, başkalarının sırtından geçinenen ve etrafına durmadan eleştiri yönelten, var edilenleri de zor beğenen biri… Kendi pek yıkanmıyor, temizliğine dikkat etmiyor ama gidip konuk olduğu, sofrasına oturduğu evlerden - özenli bir temizlik- dahil birçok şey bekliyor. Çelişkili bir durum. Söyledikleri, yaptıklarıyla da uymuyor her zaman. Bu kitabın yazarının da onun gibi Galatasaray Liseli olması, onu anlatırken yazarı biraz abartılı olmaya itmiş gibi sanki. Gibi değil aslında, öyle! Filozoflara özgü, bilgili, alçakgönüllü, derinlikli, bir yanına rastlamadım Sakallı’nın kitabı okurken… İlginç, okunabilir bir kitap; ama ahım şahım sarsıcı bir etki yaratmadı bende… Bir eş dost sohbetinde anlatılacak kadar ilginç bir yaşamı, bir filozofun yaşamı diyerek kitaplaştırmak ve insanlara sunmak ne derece doğru bilemedim. Yine de emeklerinden dolayı ileri gidip Orhan Karaveli’nin ruhunu incitmek istemem.
Sakallı Celal
Sakallı CelalOrhan Karaveli · Doğan Kitap · 2007284 okunma
207 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
Kitaplığımızdaki bazı kitapları ayrı bir köşeye yerleştiririz. O kitap, ikinci, üçüncü kez okunacaktır… On Binlerce Kağnı da öyle bir kitap; döne döne okunmayı hak ediyor… Köy enstitülü öğretmenler, gittikleri köylerde salt öğretmenlik yapmakla kalmadılar, dil dışı bırakılmış yarı canlı kelimelere, deyimlere, halk dilinde dolaşan yüzlerce yıllık öykülere yeniden hayat verdiler… “On Binlerce Kağnı”daki hikayeler de bu türden. Halkın dil pınarlarından akıp gelen arı hikayeleri, sade anlatıları, öğretmenlik ettiği köylerden devşirip ustalıkla yeniden kaleme almıştır Fakir Baykurt. Her okunduğunda, insana ilk okuduğu günlerin coşkusunu duyumsatan bir öyküler demetidir bu yapıt… Liseden beri okumaya doyamadığım bizim hikayelerimizin güzel pınarından bir kez daha içmenin bir kez daha o pınarların suyuyla arınmanın mutluluğu içindeyim şu an…
On Binlerce Kağnı
On Binlerce KağnıFakir Baykurt · Remzi Kitabevi · 1971281 okunma
Reklam
Reklam
48 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.