Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Distopya

Distopya
@Outlenderr
Sıkı Okur
. . Nostaljik ve Fransızca şarkılara tutkun --Minimalist & Münzevi -- . .
Lisans / İ.Ü./ Ç.G
İzmir
İzmir
820 okur puanı
Mart 2023 tarihinde katıldı
Yasak olanı anlamanın yolu, diye ima eder Hampshire, bize neye mal olduğunu az çok anlamaktır. .
Reklam
Yumuşak başlı çocuk teslim olur, uyumsuz çocuk kendini tehlikeye atar; yumuşak başlı çocuk pekiştirir, diğeri deneyler yapar. Asiler dünyaya isyan etmeyi sürdürebilmek için onu aynı şekilde korur, devrimcilerse dünyayı değiştirir, der Sartre. Yumuşak başlı çocuk asi olma tehlikesi taşır; uyumsuz çocuğunsa sürekli bir devrim ve kendini aşma durumunu isteme tehlikesi vardır. Bu son derece modern hikâyede yumuşak başlı çocuk ritüel ve rutin olanı arzular, uyumsuz olansa yeninin yaşatacağı şok dışında bir şey istemez (öfke umuttur: olayların farklı olabileceği umudu; hayal kırıklığının değiştirilebileceği umudu).
Winnicott'a göre, hayatta ilk inandığımız kişi -ona ister inanalım ister inanmayalım annedir.(ya da talihsiz bir isimlendirmeyle "bakıcı") . .

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
. Hayatımızı sıfır noktasından öyle ya da böyle acı sonuna kadar tanımlayan etkenler kime ve nasıl itaat ettiğimiz, itaat ederken neler yaptığımız olacaktır. .
İnsanın kendisine yapması söylenen şeyi yapmak isteyip istemediği -yani istemesi gerektiği söylenen şeyi isteyip istemediği- ve bu soruyla ve bu soru hakkında neler yapabileceğimiz ise ahlaki hareket noktalarıdır. Tüm ahlaki sorunlar aslında itaat sorunudur. .
Reklam
Kendimizi gizleyip saklamak ve hatta bizim için en önemli olabilecek yönlerimize saldırmak üzere kullandığımız, haksız yere cezalandırıp yasak koyan zalim içsel otoritelerle dolu olduğumuzu söyler Freud. Ona göre sahip olduğumuz her tür ahlaki berraklık, arzularımızın karmaşıklığının geçici olarak bastırılmasından ibarettir. Ahlak -Nietzsche ve Wilde'ın da söyleyeceği gibi- kendimizi korumak uğruna kendimizi aşırı basitleştirmemizin ürünüdür.
Bir şeyi yasaklamak onu arzulanır kılmaktır. Yasaklama arzuyu baskı altına alır. Bir şeyi tuhaf bir biçimde albenili hale getirir.Bizi itaatkâr yapar ama aynı zamanda bize hayaller kurdurur. .
. . "Arzulayan ama eyleme geçmeyen kişi ancak hastalık doğurur." .
İçimizde bir yerde, yasaklanan şeyin, kendimize yasakladığımız şeyin daima farkında olmak zorundayızdır; bu yasak şeyleri yapmayı ise kontrolden çıkmak diye açıklama eğilimi gösteririz; gerçi yasak olmayan şeyleri yaparken kontrollü olduğumuz anlamına gelmez bu. Aslında kontrollü olma fikrini yaratmamızın teknedeni yasaklı şeyler yaratmış olmamızdır.
. . Bir şeyi yasaklamak onu unutulmaz hale getirir. . .
Reklam
. . Kitap bir limandı benim için. . .
. . Kitaplarda yaşadım. Ve kitaptaki insanları sokaktakilerden daha çok sevdim. . .
. . Kitap zekâyı kibarlaştırır. . .
Felaketimizin kaynağı kültür yokluğu. Bizi helak eden ne ahlaksızlık, ne bencillik, ne kafamızın ağır işlemesi. .
Meçhule açılan bir kapıdır kitap. Meçhule, yani masala, esrara, sonsuza. .
3.753 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.