Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Mukaddes BOZKURT

Kendini öteki karşıtlığı üzerinden tanımlayan her özne sorunludur.
Sayfa 190Kitabı okudu
Reklam
Gerçekliğin dinamik, düşüncenin statik olduğu bir yerde hakikate ulaşmanız mümkün değildir.
Sayfa 199Kitabı okudu
Bugün bizi kaybettiğimiz şeylerden birisi de hayatımızda çok fazla hüküm varken çok az hikmetin olmasıdır. Bir meselenin hükmünü fıhki yani hukuki olarak ortaya koyduğumuzda hikmetini de bulduğumuzu zannediyoruz.

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
Sanatçının aklı, kalbi, ruhu nereden besleniyorsa eserine de o yansır. Hangi köyün suyunu içtiyse, hangi yaylanın havasını teneffüs ettiyse, hangi gök kubbenin altında semaya baktıysa eserinde de onu yansıtır.
Aklın insanı hakikate en çok yaklaştırdığı yer, insanın hikmet makamında düşünmeye başladığı yerdir. Hikmet makamına ulaşmak demek varlığa; iyi, güzel ve doğru zaviyesinden bakabilmek demektir.
Reklam
Malumatın içinden süzerek asli olan bilgiyi alırsanız o ilme dönüşür.
"Söylediğimi duymuyor." dediğimizde kastedilen karşımızdakinin kulaklarının sağır olması değil, aklının ve kalbinin kapalı olmasıdır.
Bir medeniyet önce kendi içinde çoğulcu olmalıdır. Yani kendi içindeki farklılıkları yönetmesini bilmelidir.
İnsanın ayakları yerdedir ama istikameti semadır.
İçinde yaşadığımız dünyanın zor bir alan olduğundan yakınarak zamanı tüketmek yerine, onu ve gerçeklerini kabul ederek savaşmak zorundayız.
Sayfa 165Kitabı okudu
Reklam
Dünyada iki tür insan vardır: yaşayanlar ve yaşayanları seyredip eleştirenler. Seyretmek ölümü, katılmak ise yaşamı simgeler.
Sayfa 161Kitabı okudu
Sorumluluk denince çoğu insanın aklına, ailesi, çalıştığı kurum ve dostlarına karşı "görevleri" gelir, ama kişinin kendisine karşı görevi olan "iyi yaşama sorumluluğu"ndan pek söz edilmez.
"Öyle bir iş yap ki iradeni idare eden kural, aynı zamanda kâinat kanununun anayasası gibi kabul edilsin." Cümle müphem, fakat mânâsı gâyet âşikârdır. Kant şunu demek istiyor: "Bir işi yapmadan önce düşün ki bütün insanlar senin yaptığın işi yöneten fikri kabul edip aynı işleri yaptıklarında hangi sonuç ortaya çıkacak ve bu sonuç kâinatı kapsaması gereken ahlâk kanununa uygun olacak mı? Eğer uygun olacaksa ne âlâ, fakat herkes senin fiilini takip ettiği hâlde sonuçta kötülük meydana gelecekse o hâlde öyle hareket etme."
Tahayyüllerimiz geçmiş tecrübelerimize ve ruhumuzda kayıtlı malumata bağlıdır.
Sayfa 199Kitabı okudu
Fakat biz kendimizi tahlil etmeyi bildikten, şuurumuzda karanlık ve itiraf edilemeyecek gizli hiçbir fikir olmadığına, kalbimizin dili ile zahirdeki dilimiz arasında hiçbir sapma bulunmadığına emin olduktan sonra, başkalarından takdir görmemek bizi etkilemez.
Sayfa 203Kitabı okudu
53 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.