Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Sezin

64 syf.
8/10 puan verdi
Kavramsal Sanat/Sözcük nesne kopukluğu
Michel Foucault'ın, 1928-29'da Sürrealizm, dadaizm, kübizm gibi sanat akımlarında eserler vermiş olan Ressam René Magritte tarafından yaratılan "İmgelerin İhaneti" tablo serisinden, "Ceci n’est pas une pipe. (Bu bir pipo değildir.)" eserini açıkladığı, sayfa sayısı az olan ancak anlatımı bir hayli ağır olan, sanatsal ve felsefi alanda okuyucuyu doyuma ulaştıran, algılarını zorlayan müthiş bir kitaptı. Okumaya daha önce başlayıp ağır bir anlatımı olduğu için yarıda bırakmıştım, yeni bitirdim fakat tekrar okumayı düşünüyorum. Sanatçının bu tabloda izleyiciyi düşünmeye ve sorgulamaya ittiği konu, pipo imgesi olan bir resmin, gerçekten bir pipo olmadığı paradoksudur. Bu eserlerde sanatçı dil ve görüntü arasındaki bağlantıyı bozmayı hedeflemiştir. Foucault, kitapta bu eseri, sanatta anlam arayışı ile birlikte detaylı şekilde yorumlamıştır. Sanat felsefesi ve kavramsal sanat konularıyla ilgiliyseniz okumanızı tavsiye ederim.
Bu Bir Pipo Değildir
Bu Bir Pipo DeğildirMichel Foucault · Yapı Kredi Yayınları · 20201,290 okunma
Reklam
288 syf.
7/10 puan verdi
Kitabı beğendim. Sanat tarihi ve sanatçılar hakkında kısa kısa bilgilerden oluşuyor. Çok detaya girilmemiş. Konular ilgi çekici ve hızlı biçimde ele alınmış, okurken keyif aldım fakat kronolojik sıra düzeni kullanılmamış bu yüzden kafa karışıklığı oluşturulabilir. Görseller yetersizdi. Bu konularda altyapısı olmayanların anlamakta zorlanabileceği bir kitap.
Sanat 101
Sanat 101Eric Grzymkowski · Say Yayınları · 2015976 okunma
688 syf.
10/10 puan verdi
Severek, ilgiyle okuduğum, tekrar tekrar kapağını açma isteği hissettiğim bir kitap. Sanat tarihi alanındaki başyapıtlardan. Açıkçası sanat alanında bana çok faydası dokundu. Adından da anlaşılacağı gibi öyküleyici bir anlatıma sahip, okurken merak uyandırıyor ve yormuyor. İçerik olarak oldukça geniş bir yelpazeye sahip, 27 bölümden oluşuyor, tarih öncesi sanatla başlayıp, modern çağa kadar devam eden sanat tarihinin seyrini anlatıyor. Kitabın bir kısmı resim, heykel, mimari ve diğer sanat yapıtlarınının görsellerinden oluşuyor. Okurken bir taraftan bahsedilen eserlerin görsellerini inceleyebiliyor olmak gayet keyif verici, kavramakta kolaylık sağlıyor. Özellikle görsellerin olduğu bölüm baskı kalitesi ve çözünürlük açısından tatmin edici. Bana kalırsa sanat tarihine yeni giriş yapacak olanlar ve nereden başlayacağını bilmeyenler için kronolojik sıralaması ve akıcılığıyla en iyi rehber kitap niteliğindedir.
Sanatın Öyküsü
Sanatın ÖyküsüE. H. Gombrich · Remzi Kitabevi · 2017900 okunma

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
353 syf.
10/10 puan verdi
Kitapta yazı tiplerinin yaratım süreçleri bazı noktalarda eğlenceli hikayeler olarak, ayrıntılı ancak kolay anlaşılır biçimde ele alınmış, görseller kullanılması da anlaşılırlık açısından gayet başarılı. Tasarımcılar ve tasarım tarihi hakkında hap bilgiler de yer alıyor, mesleki açıdan yardımcı olabilecek, tipografi ve tasarımla ilgilenenlerin seveceği kitaplıkta bulundurulması gereken bir kitap. Kitapta bazı esprilerin doğrudan dilimize çevrilmiş olmaları okurken akıcılık açısından rahatsız edici olabiliyor.
Tam Benim Tipim
Tam Benim TipimSimon Garfield · Domingo Yayınevi · 2012161 okunma