Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Emin Gedik

Emin Gedik
Bir kitabı okumaya başladı
Mezhepler Tarihi
Mezhepler TarihiMuhammed Ebu Zehra
8.8/10 · 247 okunma
Reklam
96 syf.
·
Puan vermedi
Aşkın Metafiziği
Aşkın MetafiziğiArthur Schopenhauer
6.9/10 · 13,2bin okunma

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
Tiran
(...) Yunancasıyla tyrannos, iktidarı mevcut yasal düzenlemelerin dışında, ona aykırı bir biçimde ele geçirmiş ya da böyle ele geçirilmiş bir yönetimi devralmış kimseleri nitelemektedir.(...) Tiranlık her ne kadar fazlasıyla kişisel bir vurgu içerse de esasta toplumsal dayanaklarından bağımsız bir biçimde düşünülemez. Örneğin bazen zengin toprak sahipleri tiranlığı desteklerken bazen tam tersine, topraksız köylüler tiranlık rejiminin başlıca savunucusu olmuştur. Kimileyin de tiranlık rejimleri dış siyasal aktörlerce polislerin başında özel olarak tutulmuştur.(...) Tiranlığın zalimane yönetim anlamı giderek öne çıktığı için, siyasal bir küfür olarak kullanımına sıklıkla rastlanır. Örneğin demokratik rejimlerin düşmanları için demokrasi, cahil kalabalıkların tiranlığından ya da kalabalıkları demagojiyle çekip çeviren kurnazların tiranlığından başka bir şey değildir.(...)
Sayfa 36 - İletişim YayıneviKitabı okuyor
Atina ve Sparta
Pers saldırılarına karşı kurulan Attik-Delos Deniz Birliği'yle bölgede en önemli güç odağı olmaya çalışan ve emperyal amaçlar gütmekten de çekinmeyen Atina polisi, en sonunda Sparta'yı karşısında bulmuştur. Atina ve Sparta arasındaki Peloponnesos Savaşı 431 yılında başlar ve kısa aralıklarla 27 yıl sürer. 404 yılında Sparta, Atina
Sayfa 34 - İletişim YayıneviKitabı okuyor
Reklam
Spartada Eğitim
Eğitim konusunda Sparta oldukça eşitlikçi bir görünüm çizer. Kız ve erkek çocuklar arasında eğitim açısından herhangi bir fark gözetilmez. Kızların eğitimi de esasta bedensel ağırlıklıdır ve onlar da diğerleri gibi, çıplak ya da yarı çıplak sert bir eğitim sürecine tâbi tutulurlardı. Ancak kuşkusuz, burada gözetilen amaçlar bakımından bir farklılık olduğu da gözden kaçınılmamalı. Kız çocuklarının eğitiminin asıl amacı, Sparta'ya layık gürbüz erkek çocuklar doğurabilmeleri için bedenlerinin güçlendirilmesidir. On dört yaşına gelen çocuklar yetişkinlerin yanında ordugâha katılıp savaşı izlerlerdi. Eğitimin bir diğer kısmı da krypteia denilen bir tür komanda eğitimidir. Yine Plutarkhos' a göre, gençler yanlarında kamaları ve tayınları dışında hiçbir şey olmadan farklı yönlere, kırlara gönderilir; bunlar gündüz saklanır, gece ise özellikle fiziksel olarak öne çıkan ve tehdit oluşturabilecek helotları öldürürlerdi. Eğitimin bu karakteri gereği, çoğu kaynak krypteiayı bir tür gizli polis faaliyeti olarak değerlendirmiştir.
Sayfa 33 - İletişim YayınlarıKitabı okuyor
56 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.