Daniel Nettle ve Susanne Romaine tarafından kaleme alınan araştırma niteliği taşıyan, çok önemli bir dil bilim kitabı olan Kaybolan Sesler; okunup da rafa kaldırılacak bir kitap değildir. Uzun araştırmalar sonucunda elde edilen bilgiler ışığında dillerin ve kültürlerin nasıl bir yok oluş süreci içerisinde olduklarını çok net bir şekilde okuyucunun önüne seriliyor.
Bir dil nasıl yok olur?
Onu konuşan, gelecek nesillere aktaran, çocuklar tarafından öğrenilmesine katkı sağlayan tek bir insan dahi kalmadığında; o dil ölür. Bir dilin kaybı sanıldığı kadar basit bir durum değildir. Bir dil yok olduğunda onunla beraber bir nesil de yok olur, beraberinde küçük büyük hiç fark etmez bir medeniyet(kültür) yok olur.
Bugün ya da yarın dilimizin aynı zamanda kültürümüzün yok olmayacağının bir garantisi yoktur. Ancak bunun için önlemler alabiliriz: Çocuklarımıza yani gelecek neslimize dili nasıl doğru ve düzgün kullanacağını bizler anlatmalıyız, onlarda sonraki nesillere... Bu şekilde bir nebze de olsa dilimizin can çekişip yok olmasını geciktirebiliriz.
Doğrusu tartışma, çoğunlukla karşılıklı yarar sağlamak için beyinlerin bilenmesidir; kendi düşüncelerini doğrulamak ve yeni görüşler üretmek için yapılır.