Çok sevdiğim ve takip ettiğim Psikolog Dr. Acar Baltaş ve eşi Psikolog Dr. Zuhal Baltaş’ ın Beden Dili isimli kitabı. Çok merak ettiğim konulardan biriydi. Psikolojiye de merak salınca bu konu hakkında bilgi edinmek istedim. Kitapta, çeşitli beden dillerinin ne anlama geldiğinin yanı sıra, iletişim, duygusal zeka, jest ve mimikler, sosyal statü sembolleri ve iyi bir iletişim kurmak için neler yapılması gerektiği ile ilgili bilgiler var. Bu konuya meraklıysanız alıp okumanızı tavsiye ederim. Hatta bence bir şirket tüm çalışanlarına hediye olarak bile verebilir.
Kitaptan öğrendiğim bazı dikkat çekici notlar;
İletişim konusunda öğrenmemiz gereken ilk dil beden dili. Hiç kimse beden dilinin ifadelerinden kaçamaz.
İki kişi arasındaki ilk iletişim, beden dili, kullandığı kelimeler, giyim tarzı gibi faktörlerdir. Bunlara bağlı olarak, karşısındaki kişinin değerlerinde bir yer bulur ve gelecekte gelişecek iletişimin temelini oluşturur.
Bir işyerinde masa otoriteyi temsil eder. Yuvarlak masalar eşitliği çağrıştırır. Tarihte ilk yuvarlak masa kullanan yönetici ise Kral Arthur’ dur. Böylece şövalyelerine değer verdiğini gösterirmiş.
0-25 cm bizim Mahrem alanımız. Bu alana yakınlaşan kişiler olursa rahatsızlık duyuyoruz. O nedenledir ki asansör, toplu taşıma araçları gibi alanlarda, eğer sıkışıklık varsa, kişiler genellikle rahatsızlıklarını saate bakarak ya da asansör numaralarını izleyerek belli ediyor. Ben telefona bakıyorum
Günümüzde statü sembolleri, unvan, iş hayatının sağladığı pozisyonlar ve varlıklı olmak. Oysa makamların, malların ve markaların dünyası, tek başına kişiliğimize yapışan geçici değerlerdir. Gerçek statü, insanın değerler sistemindeki yönelişini diğer insanlara gösterme isteğidir.
Çevrenizden göreceğiniz itibar ve saygı, kendinize gösterdiğiniz özen