Merve Safa

Merve Safa
@_mervesafa_
Her şey bir bir siliniyor, zamanın boyunduruğundan başka bir gölge kalmıyor. 🪻 eczacılık öğrencisi
Bilim ve teknik nasıl olmalı
Bilim ve teknik, insani gayelerin hizmetinde oldukları zaman ne harikulade vasıtalardír! Ama hikmetten yani gayrler üzerinde tefekkürdeb kopuk, vasıtalar uzerine odaklanmamış bir bilim ise, insanın mahvı olur.
Reklam
Çünkü insanın, yeryüzündeki varlığını aşan hiçbir gayesi olmadığı andan itibaren,kudret ve etkililik,hakikatin ve tekamül'ün yegane kriterleri haline gelir
Vahdaniyetine şahidim Yarab !
Allah'ım ben hiçbir hayvan sesini, ağaçlardaki yaprakların hışırtısını, suyun şırıltısını, kuşların şakıyısını, gölgenin sevgiyle çağrısını, rüzgarın uğultusunu veya gök gürültüsünü görüp işitmeyeyim ki onlar Sana,Senin Birliğine şahitlik etmesin! Sufi Zünnun-ı Mısri Hz.

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
Racı, çok palavRacı :)
İlim adamlığını İspanya'daki İslâm üniversitelerine borçlu olan Râcı Beykin (Roger Bacon), Önemli Eser/Opus Majus adl kitabının perspektife (nesnelerin uzaktan görünüşüne) ayrılar beşinci bölümünü, İbn Heysem'in Optik adlı eserinden ay- nen kopya etmekten çekinmemiştir; kendisini Batida deney- sel yöntemin ve modern bilimin öncüsü yapan da işte budur Roger Bacon, en azından felsefe dalında, yaptığı alıntıları kendisi de itiraf eder:** "Felsefe Araplardan alınmadır. O yüzden hiç bir Latin (Avrupalı), bilgelikleri ve felsefeleri, bunların çevrildikleri dilleri bilmedikçe gerektiği gibi anlayamaz" **(Roger Bacon. Metalogicus, IV, 6).
Moralin hasta üzerine olumlu etkilerinden söz eden de İbn-i Sina
Ayrıca moralin beden üzerindeki etkisi de dikkate alınmış. Nitekim Ibn Sina şöyle yazıyordu: "Bilmeliyiz ki en iyi ve en etkili tedavi usullerinden biri, hastanın zihin ve moral güünü artırmak, onu mücadele etmeye teşvik etmek, etrafında hoş bir ortam oluşturmak, kendisine güzel müzik dinletmek ve hoşlandığı kimselerle temas kurmasını sağlamaktır." Bu anlayış- tan hareketle hastaların acı çekmemesine özen gösteriliyordu. Nitekim Müslüman cerrahlar afyon, fiğ ve banotu usaresiyle anestezi uyguluyorlardı, halbuki bu total anestezi, kısa bir süre Batı'ya girmesinin ardından, burundan gaz çekme yoluyla ancak 1844'te yeniden keşfedildi. Çok sayıda akıl hastalığı ve n çevrildi takınaklar, afyon kürleriyle tedavi ediliyordu. Kahve ise Müsluman hekimler tarafından kalbi uyarmak için kullanılıyordu.
Reklam
Reklam
401 öğeden 31 ile 45 arasındakiler gösteriliyor.