Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
“Hasta ağaçlar cerahatli, nemli yaralar da çıkarabilir. Bakteriler bu rutubetli bölgelere dalıp siyah lekeler bırakırlar. Yani derinin, ruhun (ya da sağlığın) aynası olması, insanlara özgü değildir.”
“Eğer bir ağaçsanız, yavaş büyümek uzun yaşamanın anahtarıdır.”
Reklam
“Ancak ormana hizmet ölümle son bulmaz. Çürüyen kadavra (ağaç), yüzlerce yıl boyunca ekosistemde önemli bir rol oynamaya devam eder.”
“Bütün türler hayatta kalmak ister ve ihtiyacı olan şeyi diğerlerinden alır. Hepsi de gaddardır ve her şeyin çökmemesinin tek sebebi, hakkı olandan fazlasını talep edenlere karşı korumaların mevcut oluşudur.”
“’Bir zincir en fazla en zayıf halkası kadar güçlüdür.’ Bu eski zanaatkâr deyişini ağaçlar bulmuş olabilir. Bunu içgüdüsel olarak bildikleri için de, birbirlerine yardımcı olmakta hiç tereddüt etmezler.”
“Çiçeklerin biçim ve renkleri de bir işarettir. Onlar bir nevi, ağaç örtüsünün genel yeşilliğinde öne fırlayan ve yemeğe giden yolu gösteren reklam tabelaları gibidirler.”
Reklam
"Ancak ağaçları yanlış anlamamızın esas sebebi aşırı derecede yavaş olmalarıdır. Çocukluk ve gençlikleri bizimkilerden on kat daha uzundur. Yaşam süreleri bizimkinin en az beş katıdır. Yaprak açmak ya da yeni dal çıkarmak gibi aktif hareketler haftalar, hatta aylar sürer. Bu yüzden ağaçlar bize durağan varlıklar gibi gelir…"
“Peki ama ağaçlar neden böylesine sosyal bir varlıklardır? Neden kendi türleriyle gıda paylaşır hatta bazen rakiplerini bile besleyecek kadar ileri giderler? Bunun sebepleri, insan toplulukları için geçerli olanlarla aynıdır: birlikte çalışmanın faydaları vardır.(…) Eğer her ağaç yalnızca kendisine dikkat etseydi, pek çoğu ileri yaşını göremezdi."
“Ancak ağaçlar için sadece maddi sebeplerden ötürü endişelenmemeliyiz, onları aynı zamanda bize sundukları küçük bilmeceler ve mucizeler için de önemsemeliyiz. Ağaçların kanopi örtüsünün altında günlük dramlar ve etkileyici aşk hikayeleri yaşanmaktadır. Doğanın ayakta kalan son parçası, yaşanacak maceralar ve keşfedilecek sırlarla birlikte kapımızın hemen önündedir. Kim bilir, belki bir gün ağaçların dili nihayet çözülecek ve bizlere daha fazla muhteşem hikaye için hammadde vereceklerdir. O zamana kadar, bir dahaki sefere ormanda yürüyüş yaptığınızda, hayal gücünüze tam kontrol verin; ne de olsa çoğu durumda, hayal ettiğiniz şey, gerçeklikten o kadar da uzak değildir!”
“Bitki ve hayvan arasındaki ayrım ne de olsa keyfekederdir ve bir organizmanın kendini besleyiş yöntemine bağlıdır; bitkiler fotosentez yapar ve hayvanlar diğer canlıları yer. Nihayetinde, diğer tek büyük fark, bilgi işlemenin ve bunu harekete dökmenin aldığı zamandır. Bu, illa, hayatı yavaş şeritte yaşayanların hızlı şeritte yaşayanlardan daha az değerli olduğu anlamına mı gelir? Bazen düşünüyorum da, hayvanlara birçok yönden ne kadar benzediklerini şüphe götürmez biçimde tesis etsek,, ağaçlara ve diğer bitkilere daha çok özen gösterirdik.”
Reklam
“Ağaçların acıyı hissedebildiğini, hafızaları olduğunu ve ebeveyn ağaçların çocuklarıyla birlikte yaşadığını öğrendiğinizde, artık onları makinelerle kesip hayatlarını alt üst edemiyorsunuz.”
200 syf.
8/10 puan verdi
Almanya’da bir eyalette Orman Müdürlüğünde 20 yıldan fazla ormancı olarak çalışmış ve şu an Orman Akademisinde doğa dostu yöntemlerle orman idaresi öğreten Peter Wohllben’ın bilimsel araştırmalara dayanarak hazırladığı Ağaçların Gizli Yaşamı ağaçların gizli dünyasından keşifler sunuyor. Ağaçlar… Ne Hissederler, Nasıl İletişim Kurarlar? Ağaçlar
Ağaçların Gizli Yaşamı
Ağaçların Gizli YaşamıPeter Wohlleben · Doğan Kitap · 2024610 okunma
... bir insanın zamanla gövde boyunu kaybedişi gibi, yaşlı ağaçlar da küçülür.
Ağaçların acıyı hissedebildiğini, hafızaları olduğunu ve ebeveyn ağaçların çocuklarıyla birlikte yaşadığını öğrendiğinizde artık onları sanki sıradan bir işmiş gibi devasa makinelerle kesip hayatlarını altüst edemiyorsunuz.
kadınlar ormanda yürürlerken kan basınçları, akciğer kapasiteleri ve atardamalarlarının esnekliği artmış, oysa şehirde yapılan bir gezintide bu değişimlerden hiçbiri gözlenmemiştir.
1.354 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.