Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Ağyârı sürüp gönlüm evin halvet edindüm Tâ kim gele ol yâr ana mihmân ola bir gün -Ahmed-i Dâî Bir gün o sevgili gelsin de misafir olsun diye, yabancıları çıkarıp gönül evimi bomboş bıraktım.
Bütün hayatını şuurlu bir surette Türk diline ve Türk kültürüne hasreden Ali Şîr, yürüttüğü davanın semerelerini görmediyse de ölümünden sonra binlerce kilometreden, İran, Türkiye, Azerbaycan, Suriye, Hindistan, Herat'tan akın eden yüzlerce şakirdi [öğrencisi], onun kurduğu edebiyat mektebini ve edebî Çağatay şivesini Türklüğün her bir köşesine kadar götürdüler. Osmanlı edebiyatının Ahmed-i Dâî, Karamanlı Nizâmî, Bahti, Amri, Dukakinzade Ahmed, Za'fi, Fuzuli, Kâtibi mahlaslı Seydi Ali Reis, Nedîm-i Kadîm, Fasih Ahmed Dede, Nedim, Şeyh Galib, Muvakkitzade M. Pertev, Benlizade M. İzzet Beg, Refîî Amidî gibi şairleri Çağatayca şiirler yazmaya başladılar. Bu şiirler Çağatay edebiyatının ve Ali Şîr Nevaî'nin Osmanlı edebiyatı üzerindeki tesirinin başlıca örnekleridir.
Sayfa 604Kitabı okudu
Reklam
Resûlullah ﷺ'in hadîs ve ayetlerdeki bazı isimleri.
Muhammed, Ahmed, Şâkir, Zâkir, Tâhir, Âbid, Sâcid, Şâhid, Mübeşşir, Nezîr, Dâî, Sirâc, Sâhib, Âmir, Nâhî, Râzî, Kâdî, Talî, Hâdî, Kârî, Mehdî, Mükfî, Musallî, Müzekkî, Münâdî, Mübelliğ, Mübeyyin, Muallim, Müzekkir, Müzzemmil, Müddessir, Mutahhir, Musaddık, Mü'min, Müsebbih, Mürettil, Mübettil, Mütevekkil, Müteheccid, Müste'iz, Müstağfir, Nebî, Habîb, Şehîd, Azîz, Harîs, Raûf, Rahîm, Kerîm, Beşîr. Emîn, Leyyin, Meb'ûs, Mu'tasım, el-Mahfûz, el-Merfû, el-Mansûr, el-Mağfûr, el-Me'mûr, en-Nûr, el-Burhân, el-Beyyine, el-Hak, el-Hüdâ, Rahme, en-Ni'me, el-Abd, el-Fecr, ed-Duhâ, el-Zıl, en-Necm, eş-Şems, Abdullâh, Mâhî, Hâşır, Âkıb, Resûlullâh. 🌹Allahümme salli ala seyyidina Muhammedin ve ala ali seyyidina Muhammed 🌹 Mevlid kandilimiz mübarek olsun.
Şükrâne senin yoluna bin cân ola bir gün .. Kim hazretine ermeğe imkân ola bir gün .. ~ Ahmed-i Dâî ~ ( Eğer huzuruna çıkmaya bir gün imkân olursa, Bin can senin yoluna şükür için sıraya girer .. )
Hz. Peygamber’in İsim ve Lakapları…
Hz. Peygamber’in isimlerine gelince onun yüce isimlerini tamamıyla anlatmaya bu küçük eser müsaade etmeyeceğinden Kur’an-ı Kerim’de geçen Muhammed, Ahmed, Resûl, Nebî, Şâhîd, Mübeşşir, Beşîr, Nezîr, Münzîr, Dâî-İlallah, Sirâc, Münîr, Rahîm, Musaddık, Müzekkir, Müddessir, Abdullah, Kerîm, Hâk, Mübin, Nûr, Hâtemü’n-Nebiyyîn, Hâdî, Tâhâ, Yâsîn; İncil-i Şerif’te meşhur olan Faraklit; Tevrat’ta yazılı bulunan Mazmaz; Zebur’da yazılı denilen Muhammed, Ahmed, Hamyâtâ isimlerini zikrediyoruz. Sayıp sınır koyamayacağımız kadar çok olan mukaddes lakaplar içinden de seçerek Sahibü’l-Burak Sahibü’t-Tâc, Sâhibü’l-Mirâc’ı yazmakla yetiniyoruz.
Sayfa 19 - Semerkand YayınlarıKitabı okudu
AHMED-İ DÂÎ - Gazel
"Firâkun birle anca ağladım kim Gözümden seyl akar ırmağ içinde" (Ayrılığınla öyle ağladım ki gözümden akan yaşlar ırmaklar arasında sel sayılır.)
Sayfa 95
Reklam
Şükrâne senin yoluna bin cân ola bir gün .. Kim hazretine ermeğe imkân ola bir gün .. ~ Ahmed-i Dâî ~ ( Eğer huzuruna çıkmaya bir gün imkân olursa, Bin can senin yoluna şükür için sıraya girer .. )
62 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.