Yusuf Karatay

Kur'ân'da sıkça geçen "beşer" ve "insan" kavramları, Ademoğlunun iki varlık mertebesine atıfta bulunur. Beşer , insanın maddî, hazzî ve sonlu yönünü işaret ederken hayvan ile insan arasında kalan idrak ve var olma düzeyine gönderme yapar. İnsan ise ilahî mesajın muhatabı olarak akıl, erdem ve özgürlük mertebesine yükselmiş bireyi ifade eder. Beşer mertebesinde kalanlarda akıl ve ruh değil, madde ve haz ağır basar. İnsaniyet mertebesine ulaşanlar maddî varlıklarının farkındadırlar ama onun ötesinde bir cevherlerinin ve gayelerinin olduğunu da bilirler.
Reklam
Medeniyeti var eden ve koruyan, bireylerin ve toplumların sahip olduğu medenî olma halidir. Bir toplumu medenî yahut barbar yapan, sadece yahut öncelikle sahip olduğu maddî imkânlar yahut teknolojik araçlar değil, varlığı ve hayatı anlamlandırmak için ortaya koyduğu tasavvur, tutum ve davranışlardır. Basit ve temel araçlara sahip olan bir toplum medenî olabileceği gibi, ileri teknolojik sistemlere sahip toplumlar da barbar olabilir. Medeniyet, madde ve kemmiyetten ziyade mana ve keyfiyet üzerine kurulu bir düzeni ifade eder.
Çocuklarımız gerçek hayatta bir kedi, köpek yahut kuş görmeden önce onların ekrandaki sanal imajlarıyla tanışıyorlar. Fakat asıl tehlikeli olan, bu sanal ve hayalî ekran ontolojisinin giderek varlık tasavvurumuzun tamamını kuşatması ve şekillendirmesidir. İmajların, temsillerin, suretlerin, hazların, "emojilerin" ve pazarlanabilir duyguların hakikatin yerine ikâme edilmesi, yıkıcı bir ontolojik fakirleşme halini ifade eder.

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
Dildeki fakirleşme, evvelemirde zihin dünyamızın daralmasının bir sonucudur. Sadeleştirme ve basitleştirme adına dilimize yapılan her müdahale, düşünce dünyamızdan bir kavramı, kelimeyi, fikri, imgeyi, ve meseli tard etmektedir...Fakir bir dille zengin bir düşünce dünyası kuramayız. Dil ve düşünce dünyamız eş zamanlı olarak fakirleştiğinde başkalarının kavram ve tasavvur dünyasının esiri oluruz. Düşünmek, bu esaretten kurtulmaktır.
Modern haz ve tüketim kültürünü bir bütün olarak kabul edip ardından meditasyon gibi tekniklerle o hayatın stresinden kurtulmaya çalışmak, insanı aklî ve kalbî kemâle ulaştırmaz. Bir yolun yöntemi, ancak o yola girdiğiniz zaman sizin için anlamlı ve faydalı bir şey haline gelir. Doğu'nun teknik diliyle söyleyecek olursak inisiasyon (intisâb) olmadan meditasyon (tefekkür) olmaz.
Reklam
Reklam
46 öğeden 16 ile 30 arasındakiler gösteriliyor.