perec okumak on insanın altısı için beş altı eseri dışında yüksek okuma keyfi sunmayan, bir yazarın kafasının içinde oluşturduğu envanter vitrini gibi. öyle de sahiden, böyle düşünen yanlış düşünüyor denemez, paris'te yürüyen insanların adım atış envanteri, bir kafede oturan insan topluluğunun konuşma biçimleri envanteri gibi sınırsız envanter barındıran bir zihnin listesi.
"konuşmalar, üçlü konuşmalar, çok sayıda kişinin yer aldığı konuşmalar: dudak hareketleri, ellerin hareketleri, kimi duyguları açığa çıkaran mimikler yer değiştirme biçimleri: yürüme, iki tekerli araçlar (motorlular, motorsuzlar), arabalar (özel arabalar, şirket arabaları, taksiler, sürücü kursu arabaları), ticari araçlar, kamu hizmeti araçları, toplu ulaşım araçları, turist otobüsleri
eşya taşıma biçimleri (elde, kolun altında, sırtta) çekme biçimleri (tekerlekli alışveriş arabası) kararlılık ya da istek dereceleri: beklemek, dolaşmak, sürüklenmek, gezinmek, gitmek, bir yere doğru koşmak, aceleyle ilerlemek (örneğin, boş bir taksiye
doğru), aramak, oyalanmak, duraksamak, kararlı adımlarla yürümek
bedenin duruşları: oturmak (otobüslerde, arabalarda, kafeierde, banklarda)......"
fakat bir şey var. bu özenli ancak önemsiz gözlem becerisi yaşamın en havada kalmış hallerini göstermede öylesine mahir ki, günlük seyirde kaçırılan pek çok durumu yeniden duyurma şansı sunduğu için ben on kişiden geriye kalan dört kişilik safta hiç merak uyandırmayan bir kitabın sayfalarını canhıraş çeviriyorum.